Platform over gevels, glas & daken
Evergreen: een ode aan duurzaamheid

Evergreen: een ode aan duurzaamheid

Visitekaartje van Belgische gevelbouwer

Al sinds de oprichting van Vorsselmans in 1972 loopt het bedrijf voorop in kwaliteit en duurzaamheid. Met het nieuwe hoofdkantoor en productiehal neemt het Belgische familiebedrijf alvast een voorschot op de komende decennia: Evergreen oftewel voor altijd groen. Het gebouw ademt in alle opzichten duurzaamheid met zijn groengevels, aluminium gevelcassettes, interactieve schuifraamsystemen en circulaire technieken. 

Voor het ontwerp van het gloednieuwe Evergreen is Vorsselmans te rade gegaan bij de eigen medewerkers. Wat hebben we nodig om zo efficiënt mogelijk te werken, en dan met name toegespitst op de productieomgeving. “We zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en dat bracht de nodige logistieke problemen met zich mee”, zegt Jorben Stroeckx, projectleider bij Vorsselmans. “Omdat er telkens een halletje werd bijgebouwd, was de situatie op een gegeven moment heel gefragmenteerd. De nieuwbouw was dus ook hét moment om zaken terug te gaan herschikken en processen te verbeteren voor een maximale efficiency.”

Akoestische cocon

De productieomgeving vormt het hart van het nieuwe Evergreen-gebouw. Hierin bevinden zich alle bewerkingsmachines die zijn geplaatst in een akoestische cocon. “Op die manier ondervinden onze medewerkers in de assemblagewerkplaats geen last meer van het machinelawaai”, vervolgt Jorben. “Daarnaast hebben we ook onze opslagcapaciteit drastisch verhoogd door middel van een volautomatisch opslagmagazijn in het gebouw. We werken volledig digitaal zodat met een druk op de knop de juiste componenten worden aangedragen voor elk type product. Men hoeft niet meer na te denken welke componenten nodig zijn om bijvoorbeeld een raam te assembleren.” Boven de machinehal is een mezzaninevloer geplaatst die fungeert als ‘hooizolder’. “Deze ruimte is bedoeld voor de opslag van randzaken, zoals solarpanelen en andere producten, zodat ze de productieflow niet verstoren. De kantoren bevinden zich aan de rand van het gebouw met daarboven ons eigen Vorsselmans Café.”

3D BIM

Vorsselmans wil met Evergreen zijn visitekaartje afgeven. “We zijn zelf dagelijks betrokken bij duurzame en innovatieve projecten en laten met onze nieuwbouw zien waartoe we in staat zijn”, zegt Jorben. Het gebouw is gesitueerd voor een bosrijke omgeving, dat terug zichtbaar wordt gemaakt in de voorgevel door met punchart het bos op de aluminium gevelcassettes te projecteren. Een techniek die vaste partner Limeparts-Drooghmans als geen ander beheerst, waarbij de gevelcassettes in HiCAD volledig in 3D zijn uitgewerkt. Dat model kon Vorsselmans vervolgens weer integreren in het BIM-model voor clashcontrole en goedkeuring. Jorben: “We hebben heel bewust gekozen om te werken met vaste en lokale partners in een bouwteamformule. Op die manier kon iedereen zijn eigen specialisatie uitspelen om gezamenlijk tot de meest efficiënte oplossing te komen. Alle partners hebben hun aandeel in BIM uitgewerkt. Dat was niet enkel interessant voor clashcontrole, maar geeft ook een mooi ‘naslagwerk’ voor de toekomst. In de punchart voorgevel hebben wij vervolgens nog twee raamuitbouwen gemaakt, opgelost in een vliesgevelachtige constructie voor een zo transparant mogelijk resultaat, én nog een 8 meter uitkraging voor het kantoor-/cafégedeelte. Dat was structureel behoorlijk complex.”

Groengevel

De kantoor-/cafégevel is opgebouwd uit een groengevel die wordt afgewisseld met een vliesgevel.    

“De groengevel is in samenwerking met Ecoworks gerealiseerd en is volgens Jorben met 200 m2 één van de grootste toepassingen in de Benelux. “De achterconstructie van de groengevel bestaat uit hergebruikte gevel- en raamprofielen. Zo is over elk detail in het project nagedacht om de oplossing zo circulair mogelijk te maken. Vervolgens hebben we nog een speciale deklijst ontwikkeld om de groengevel te omkaderen. Alle techniek, zoals de watercultuur, afwatering en LED-verlichting bevindt zich achter de cassettegevel. De groengevel wordt op afstand gemonitord en haalt zijn voeding uit water gemengd met mineralen. Dat water is afkomstig uit een 80.000 liter regenopslag op ons eigen terrein. In samenwerking met een lokale imker is heel zorgvuldig de beplanting gekozen, zodat de plaatselijke bijenpopulatie nectar kan halen uit onze gevel. Sinds kort maken we dus ook onze eigen honing”, zegt Jorben met een lach.

Verticale schuiframen

Minstens zo bijzonder als de groengevel is de speciale Schüco vliesgevel aan kantoor-/cafézijde. “Iedere sectie is voorzien van twee verticale schuiframen van 3 op 3 meter op de tweede verdieping en ventilatieluikjes op de eerste verdieping”, legt Jorben uit. “De schuiframen zijn in samenwerking met Reynaers Aluminium ontwikkeld en uitgevoerd met een tussenregel van slechts 5 centimeter in aanzicht. Bovenaan bevindt zich een buismotor die het binnenste blad laat zakken. Het resultaat is verbluffend. De ramen zijn gepositioneerd in het Vorsselmans Café. Als het druk is, schuift alles naar beneden en ontstaat een soort balkonidee met balustrade. Heel indrukwekkend.” Over de hele lengte van de gevel bevinden zich tien van deze verticale schuiframen. Het systeem is wind- en waterdicht getest tot 750 Pascal en daarmee ook geschikt voor hoogbouw. Zowel het schuifraam als het ventilatieluik is gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem van Evergreen. “Als de ramen worden geopend, gaan we niet meer koelen.”

Evergreen wordt passief gekoeld via de vloerverwarming. “We doen ook aan nachtkoeling via de ventilatieluiken”, voegt Jorben toe. “Omdat we zonwerend glas toepassen, is er geen buitenzonwering nodig. We geloven meer en meer in glastechnologie om de warmte buiten te houden. En dat werkt in ons gebouw heel goed. Wel maken we gebruik van een minimalistisch binnenscreen van Renson voor lichtwering.” Op de verticale schuiframen na zijn de kozijn en vliesgevels volledig uitgevoerd in systemen van Schüco. “Deze zijn door Alumet in de kleur brons geanodiseerd. “Elke raam heeft een IOF-tag, zodat de volledige bouwschil digitaal beschikbaar is.” Door de goede voorbereiding is Evergreen binnen een tijdsspanne van een jaar gerealiseerd en opgeleverd net voor het 50-jarig bestaan van Vorsselmans. “Dat hebben we natuurlijk groots gevierd in ons Vorsselmans Café.” 

Evergreen, Loenhout (BE)
  • Opdrachtgever: Vorsselmans N.V.
  • Architect: LV Architecten
  • Aannemer: Vanhout.pro
  • Gevelbouwer: Vorsselmans N.V.
  • Systeemleveranciers: Aliplast, Reynaers Aluminium, Schüco Nederland
  • Oppervlaktebehandeling: Alumet
  • Leverancier binnenscreens: Renson
  • Leverancier 3D CAD software: ISD Benelux

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details