Platform over gevels, glas & daken
Even schakelen: de sleutel tot hoogwaardige circulairegevelbouw!
Ruben Blair, Circle lead VISI, Bakker&Spees

Even schakelen: de sleutel tot hoogwaardige circulairegevelbouw!

Van urban mining tot circulair ontworpen en geïnstalleerde gevelsystemen, de potentie van circulaire gevelbouw is aanzienlijk. Echter, de realisatie is complex en de uitvoering zo sterk als de zwakste schakel. De circulaire economie belooft materialen te hergebruiken en verspilling te minimaliseren, een belofte die naadloze communicatie vereist tussen alle ketenpartners en dat is even schakelen! 

Binnen het programma “Toekomstbestendige leefomgeving” van het Nationaal Groeifonds werk ik, namens Bakker&Spees, met meer dan 100 partijen uit de ontwerp-, bouw- en technieksector aan een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving voor 2050. Dat vraagt van alle ketenpartners het vermogen om uit de eigen organisatie bubbel te stappen en een blik op de digitalisering van de hele keten te werpen. 

Helaas merk ik vanuit mijn ervaring dat organisaties vaak vanuit eigen perspectief opereren en zelden branche-standaarden toepassen, wat een aanzienlijke uitdaging vormt voor circulair werken. Het is daarom cruciaal dat we heldere afspraken maken over samenwerking, zoals het implementeren van open standaarden. Dit bevordert gestructureerde communicatie en informatie-uitwisseling tussen ketenpartners, wat helpt om misverstanden en fouten te verminderen.

Het garandeert dat alle belangrijke informatie over materialen – denk aan herkomst, samenstelling en levensduur – nauwkeurig wordt overgedragen tussen ketenpartners. In een industrie waar hergebruik centraal staat, is het essentieel dat elk stukje informatie en de specificaties helder en correct zijn.

Een ander cruciaal aspect is het helder definiëren van verantwoordelijkheden voor informatieoverdracht. Door processen te standaardiseren tussen ketenpartners, is het duidelijk wie welke informatie moet leveren en wanneer. Dit is essentieel om te zorgen dat elke ketenpartner toegang heeft tot de juiste informatie.

Tenslotte ondersteunt een branche-standaard de transparantie binnen de gehele keten. Door deze standaard te hanteren voor informatie-uitwisseling, wordt het eenvoudiger voor alle partners om toegang te krijgen tot dezelfde, up-to-date en controleerbare informatie.

Hoewel de noodzaak voor organisaties om over hun eigen grenzen heen te kijken duidelijk is, blijkt dit in de praktijk een uitdaging. Een succesvolle implementatie van circulaire processen vraagt namelijk ook om een verschuiving in bedrijfsculturen, waarbij vertrouwen en transparantie centraal staan. Dit betekent een fundamentele verandering in de benadering van partnerschap en concurrentie, aangezien bedrijven terughoudend kunnen zijn om gevoelige informatie te delen uit angst voor verlies van competitief voordeel of intellectueel eigendom.

De toepassing van een branche-standaard is dus meer dan een technische afspraak, het is ook een cultuurverandering. De terughoudendheid van organisaties kan de innovatie belemmeren en de overgang naar een volledig circulaire economie vertragen. Het is echter wel de sleutel voor circulaire gevelbouw en dat vraagt een omschakeling van iedereen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?