Platform over gevels, glas & daken
Esthetisch en flexibel felssysteem zorgt voor maximale designvrijheid
De maten zijn aangepast aan de breedte van het gebouw om de repetitie van de felsbanen te optimaliseren waardoor er een ritmische gevel ontstaat.

Esthetisch en flexibel felssysteem zorgt voor maximale designvrijheid

Op basis van het traditionele roevensysteem is gekeken hoe dit fabrieksmatig kon worden opgepakt met het in die tijd vrij nieuwe materiaal aluminium. Want aluminium is de allrounder op het gebied van hoogwaardige technische prestaties. Dat weet ook Aluform System GmbH & Co KG, een bedrijf dat duurzame, kosteneffectieve innovatieve systeemoplossingen op maat maakt voor daken en gevels.

Han Stadt richt zich als technisch engineer en sales volledig op FalzRipp, de felsbeplating van Aluform. “Aluminium kent enorm veel voordelen,” zegt Stadt. “Het biedt de best mogelijke levensduur, mede doordat het zich kenmerkt door een uitstekende weerstand tegen corrosie en het verkort de bouwtijd omdat het grotendeels geprefabriceerd kan worden.”

Voor de moderne interpretatie ervan is gekozen voor koperrood geanodiseerd aluminium felsbanen van Aluform (FalzRipp felssysteem), gemonteerd door Kempen Cladding.

Flexibel felssysteem FalzRipp is een door Aluform ontwikkeld gootvormig profiel met een kleine en grote kraal die over elkaar heen passen. “De onzichtbare bevestiging middels een kunststof thermoklip zorgt ervoor dat je geen dakdoorbreking hebt en minimaliseert de koudebrug. Met het vaste punt (meestal in de nok) kunnen de felsbanen vrijelijk schuiven over de klips bij het krimpen of uitzetten van het aluminium. Het systeem kan de trek- en windbelasting prima opvangen. Het blijft deutsche Gründlichkeit!” De felsnaadverbinding is dampdoorlatend, waarmee voldaan wordt aan de eisen van een dampopen constructie. “We kiezen direct onder de felsbanen voor glaswolisolatie die met een overmaat van 20 mm gemonteerd wordt. Bij het in de klips drukken, duw je de isolatie naar beneden waardoor er geen lucht onder het aluminium zit. Dat betekent geen stralingscondens en zorgt dat het bij regen of hagel niet als klankkast fungeert.”

Kenmerkend voor een Kempische langgevelhoeve zijn de lange zadeldakvorm, eenvoudige detaillering en de rode kleikleur voor gevel en dak.

Architectonische toepassingen

FalzRipp kent inmiddels vele architectonische toepassingen. De felsbanen van Aluform kunnen zowel worden toegepast op gevels als daken (ook met een geringe dakhelling) en voldoen ruimschoots aan de huidige bouwfysische eisen. Stadt licht toe dat de flexibiliteit en de esthetiek van het systeem zorgen voor maximale designvrijheid. “De felsbanen zijn zowel in rechte als in conische vorm leverbaar en kunnen zowel convex als concaaf gebogen worden. Dankzij moderne productiemethoden kunnen de felsbanen zowel vanuit de fabriek als direct op de bouwplaats worden geproduceerd. Daarnaast biedt Aluform systeemoplossingen op maat, met uitgekiende systeemcomponenten als lichtbanen, daklichten, loopbanen en bevestigingssystemen voor zonnepanelen.”

ROOIJLIJN architectuur ontwierp een groepspraktijk in Laakdal (B), gebaseerd op de typische Kempische langgevelhoeves.

Kempische langgevel als inspiratie 

Stadt noemt een prachtig project waar het FalzRipp-felssysteem van Aluform is toegepast, gemonteerd door Kempen Cladding, een gecertificeerde Aluform-systeempartner waardoor de beste uitvoeringskwaliteit wordt gegarandeerd. “Het Belgische ROOIJLIJN architectuur ontwierp een groepspraktijk in Laakdal (B), gebaseerd op de typische Kempische langgevelhoeves. Kenmerken zijn de lange zadeldakvorm, eenvoudige detaillering en de rode kleikleur voor gevel en dak. Voor de moderne interpretatie ervan is gekozen voor koperrood geanodiseerd aluminium felsbanen van Aluform. We hebben de maten aangepast aan de breedte van het gebouw om de repetitie van de felsbanen te optimaliseren waardoor er een ritmische gevel ontstaat. Door afstemming van de gevelopeningen op de moduulmaat van de felsbanen zijn deze strak te detailleren en ontstaan er mooie overgangen van het felssysteem naar de ramen en deuren in de gevel.

“Een prachtige, moderne vertaling van een traditioneel gebouw, waar een ‘oud’ systeem is toegepast op een vernieuwende manier.” Stadt besluit: “Bij zulk soort projecten is het van groot belang dat je een bedrijf hebt met de juiste ervaring en expertise op het gebied van felssystemen, die je met raad en daad bijstaat in detailleringen. Aluform en Kempen Cladding zijn zeer goed in staat om de ideeën van een architect technisch in te vullen, af te stemmen en uit te voeren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details