Platform over gevels, glas & daken
Energieopwekkend gevelmateriaal
Na verschillende enthousiaste reacties heeft Aldowa Green samen met Solar Visuals een eerste pilot uitgevoerd bij het STCA in Amsterdam.

Energieopwekkend gevelmateriaal

Onderzoeksconsortium Dutch Solar Design presenteerde op de Dutch Design Week in Eindhoven twee jaar geleden voor het eerst full colour PV-panelen. Het revolutionaire gevelmateriaal met geïntegreerde zonnecellen is het resultaat van een onderzoek naar maximale energieopwekking in combinatie met een grote esthetische kwaliteit. Intussen zijn er al verschillende projecten uitgevoerd met dit energieopwekkend gevelmateriaal, waaronder het STCA in Amsterdam. 

Met BENG in aantocht blijkt het dakoppervlak van een hoogbouwproject (meer dan vijf verdiepingen) niet meer toereikend om aan de eisen van eigen energieopwekking te kunnen voldoen. “Er moet dus gekeken worden naar alternatieven,” zegt Frank Frumau van Aldowa Green, een van de partners in het onderzoeksconsortium Dutch Solar Design. “De gevel blijkt dan een serieuze kandidaat, zeker nu we met deze panelen ook beantwoorden aan de esthetische kwaliteit. De panelen zijn een combinatie van een fotovoltaïsch materiaal waarmee de energie wordt opgewekt en een geïntegreerde full colour visual die door de architect of opdrachtgever zelf kan worden ontworpen.” De PV-panelen worden geproduceerd door Solar Visuals, een bedrijf voortgekomen uit Dutch Solar Design.

Zonnepanelen in de gevel kunnen een mooie bijdrage leveren aan het uitvlakken van de piekbelasting op het elektriciteitsnet.

Duurzaamheidsambities

Na verschillende enthousiaste reacties heeft Aldowa Green samen met Solar Visuals een eerste pilot uitgevoerd bij het STCA in Amsterdam. “Er is gekozen om de roostervakken van het gebouw te gebruiken voor deze pilot,” legt Frumau uit. “Aldowa Green heeft de bestaande roosters verwijderd en de vrijgekomen gevelopeningen voorzien van full colour PV-panelen van Solar Visuals. De PV-panelen zijn door Aldowa Green voorzien van een frameloos ophangsysteem. Het gaat in totaal om elf vakken. Acht van de elf vakken zijn uitgevoerd met full colour pictogrammen die door de opdrachtgever zijn aangeleverd, terwijl de andere drie vakken zijn uitgevoerd in een grijze, effen kleurstelling.”

Elk formaat

Bij deze pilot is Aldowa Green verantwoordelijk voor de engineering, demontage en montage van de panelen in de (bestaande) gevel op locatie. Frumau: “We hebben een techniek ontwikkeld om de glas-glas-panelen van Solar Visuals volledig blind te monteren in de gevel. Daarnaast dragen we zorg voor de afwerking van het geheel en eventueel bijkomend zetwerk rondom de panelen in een vergelijkbare kleurstelling. Bij deze pilot gaat het in totaal om elf vakken met zestien panelen en één vak met zes panelen. De full colour panelen zelf worden fabrieksmatig geassembleerd in vrijwel elk gewenst formaat. Afhankelijk van de gevelindeling wordt het meest optimale formaat bepaald op basis van de afmetingen van de cellen. Zelfs schuine panelen zijn mogelijk. Er wordt altijd gezocht naareen strategische balans tussen maximale energieopwekking, een optimale designkwaliteit en kosten.”

De panelen zijn een combinatie van een fotovoltaïsch materiaal waarmee de energie wordt opgewekt en een geïntegreerde full colour visual.

Zonnepanelen op daken bezorgen het elektriciteitsnet een enorme piekbelasting midden op de dag, stelt Frumau. “Er is netbeheerders veel aangelegen om dit te gaan uitvlakken. Zonnepanelen in de gevel kunnen daar een mooie bijdrage aan leveren. Ze leveren minder energie op een mooie zomerdag, maar in de wintermaanden als de zon laag staat, leveren ze meer energie. En juist dan hebben gebouwen volop energie nodig voor de installaties. De opbrengstgrafiek van PV-panelen in de gevel is over het hele jaar heen een stuk vlakker en minder belastend voor het elektriciteitsnet dan panelen op het dak. Aangezien ze in elke kleur, vorm en in elk patroon geleverd kunnen worden, voorzie ik een mooie toekomst voor het energieopwekkend gevelmateriaal.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details