De VMRG heeft voor de community ‘VMRG Zonwering’ een aantal kennissessies verzorgd met betrekking tot zonwering in BENG-berekeningen. Voor het bepalen van de energiebehoefte (BENG 1) van een gebouw worden in een BENG-berekening voor elke maand zowel de warmte- als de koudebehoefte bepaald. Deze uitkomsten worden bij elkaar opgeteld voor het bepalen van de totale energiebehoefte. Bij deze berekeningen wordt per maand gerekend met maandgemiddelde waarden.
Door de uitgangspunten van de BENG-berekening, die in de NTA8800 omschreven staan, blijkt dat bij de meeste woningen de koudebehoefte minder dan 8% bedraagt van de totale energiebehoefte. Hierdoor komen middelen die de koudebehoefte verminderen minder goed naar voren in de resultaten van de BENG-berekeningen.
Door het toepassen van zonwering wordt de zonnewarmtewinst verlaagd. Dit zorgt er voor dat de koudebehoefte van de woning afneemt. De BENG-berekening gaat er echter ook vanuit dat dezelfde tijdfracties, wanneer de zonwering naar beneden is, gelden voor de warmtebehoefte berekening. Hierdoor neemt de warmtebehoefte in het tussenseizoen toe omdat de zonnewarmtewinst wordt verminderd.
Omdat het grootste gedeelte van de energiebehoefte van een gebouw wordt bepaald door de warmtebehoefte is het effect van zonwering niet goed zichtbaar in een BENG-berekening.
In de praktijk is zonwering juist een product dat zich heel goed aanpast aan de seizoenen en de warmte- of koudebehoefte van de gebruikers. In de winter en tussenseizoenen kan gebruik worden gemaakt van de nuttige zonnewarmtewinst. Terwijl op warme dagen de ongewenste toetreding van zonnewarmte tot het gebouw kan worden beperkt. Deze zonwering zorgt er ook voor dat de directe straling wordt verhinderd, dit komt het zowel het thermisch als het visueel comfort van de gebruiker ten goede.
Juist door dit adaptieve gedrag is zonwering een ideaal middel voor het creëren van een goed en gezond binnenklimaat. Hierbij moet goed in de gaten worden gehouden dat de BENG-berekening geen comfort berekening is.
Wanneer in een gebouw actieve koeling wordt toegepast heeft dit systeem vaak onvoldoende capaciteit om het gehele seizoen de woning op de gewenste temperatuur te houden. Het invullen van deze koudebehoefte door een systeem met actieve koeling zorgt voor een forse toename van het energieverbruik van de woning.
Wanneer in een gebouw zonwering wordt toegepast zal een groot deel van het jaar de actieve koeling achterwege kunnen blijven. Tenslotte wat er niet in komt hoeft er ook niet uit. In combinatie met actieve koeling heeft zonwering een positief effect op BENG 2. Wanneer toch aanvullende koeling gewenst is zal het benodigde koelvermogen significant minder worden. Hiermee wordt bespaard op het energieverbruik van de woning, dit is zeker in deze tijden met hoge energiekosten zeer welkom.