01:16
25-10-2015

Elektrische schuifdelen verplaatsen tienduizend kilogram glas

Het VIP-gebouw van de nieuwe Tops International Arena in Valkenswaard is opgebouwd uit een staalconstructie van zo dun mogelijke profielen en veel glas, om een transparante uitstraling en goed zicht op de gras- en zandarena te creëren. Om een optimale paardensportbeleving mogelijk te maken, is het gebouw voorzien van verticaal-schuivende, elektrische ramen van 270 kilogram per stuk, wat nog nooit eerder in Nederlandse gebouwen is toegepast.

In opdracht van JM van Delft & zn heeft ALUPRO B.V. de elektrische schuifdelen voor de verticaal-schuivende ramen geleverd. “In de 35 meter brede wand schuiven tien raamelementen per verdieping – dus twintig elementen in totaal – over 1,80 meter op en neer,” vertelt directeur Hendrik de Mooij. “Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van het pand. In totaal kan in één beweging zo’n tienduizend kilogram glas worden verplaatst. Om dit voor elkaar te krijgen, was zeker geen sinecure.”

Veiligheid
Wanneer het weer het toelaat, worden alle raamelementen opengezet zodat bezoekers de paardensport niet alleen kunnen zien, maar ook kunnen voelen, horen en ruiken, vertelt hij. “Om de veiligheid voor bezoekers te waarborgen, is er een vingerklembeveiliging geïntegreerd en blijft het glas vanaf de vloer tot de hoogte van een meter altijd staan. Dit nodigt de bezoekers uit om foto en film te maken onderaan de raamopeningen, met een veilig uitzicht.”
In geval van wind, regen en of kou kunnen de raamelementen allemaal tegelijk of per sectie worden gesloten, zonder dat bezoekers het zicht op de piste verliezen. “In opdracht van de architect hebben we hiertoe zo klein mogelijke profielen toegepast,” vertelt de Mooij. “Hierin is veel tijd en energie gaan zitten. Maar het resultaat mag er zijn. We zijn erin geslaagd om de techniek in een zo’n klein mogelijke ruimte te monteren. Doordat de afdichting in de hoeklijn valt, achter de staalconstructie, blijft er meer glasoppervlak over.” De profielen zijn uitgevoerd in blank geanodiseerd aluminium en de schuifdelen in een donkerbruine kleur; RAL 8025.

Eenvoudige bediening
De schuiframen zijn als een CP130-EVS (Electric Vertical Slide) systeem op de vliesgevel gemonteerd, en er is gekozen om de besturing binnen boven het plafond te plaatsen, aldus De Mooij. “De schuifdelen zijn vervolgens gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem van Hoppenbrouwers Techniek BV en kunnen eenvoudig via de iPad worden bediend.”

 

Tekst en beeld: Lieke van Zuilekom

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners