Platform over gevels, glas & daken
Eis van minimaal 72 procent voor reflectieve waarde van binnenzonwering ruimschoots overschreden

Eis van minimaal 72 procent voor reflectieve waarde van binnenzonwering ruimschoots overschreden

Met het verhogen van de reflectieve waarde van binnenzonwering speelt Verosol in op de eisen die vanaf volgend jaar aan de vergunningsaanvragen voor nieuwbouw worden gesteld. Aanvragen van de omgevingsvergunning voor de utiliteitsbouw moeten net als de aanvragen voor woningbouw vanaf 1 januari 2020 voldoen aan BENG-eisen. BENG staat voor bijna energie neutrale gebouwen.

Productmanager Evert Bos vertelt dat het de eerste keer is dat binnen zonwering expliciet in de berekening mag worden meegenomen voor het toetsen van dit soort eisen. De gemetalliseerde zonwering van Verosol filtert daglicht op zo’n manier dat zicht naar buiten mogelijk blijft, zonder hinderlijke schittering. Daarnaast geldt uiteraard een zonwerende en isolerende werking van de binnenzonwering.

Rekenmethode NTA 8800

Die zonwerende en isolerende werking mogen worden meegenomen in de NTA 8800, de rekenmethode waarmee de energieprestatie van een gebouw wordt berekend. Voorwaarde voor het expliciet meenemen van binnenzonwering in de berekening is dat de reflectie van het zonlicht op minimaal 72 procent ligt. Verosol overschrijdt die grens ruimschoots, door naar een reflectie van 85 procent te gaan met het doek SilverScreen. Aan het behalen van de prestatie van 85 procent gingen jaren van ontwikkeling vooraf, in een laboratorium waar het gedrag van het zonnespectrum wordt nagebootst en gemeten.

In de berekeningsmethode van NTA 8800 dient het binnenlaten en weren van zonlicht op automatische wijze te gebeuren. “Het moet inderdaad deel uitmaken van klimatiseringssysteem van het gebouw. Dat is ook logisch: wie de prestatie wil behalen, moet zeker weten dat de zonwering wordt gebruikt op het moment dat het nodig is.” Verosol heeft hiervoor speciaal de FourC-zonweringautomatisering ontwikkeld.

Verosol artikel Gevelbouw

Door een ultradunne laag aluminium aan te brengen op het doek, wordt de binnenzonwering van Verosol gemetalliseerd.

 

Functie gemetalliseerd

De gemetalliseerde zonwering creëert zowel een extra luchtlaag als een laag die weinig warmte afstraalt naar het glas. De minimale reflectie van zonlicht van 72 procent blijkt een ondergrens die relatief makkelijk te behalen is. Tegelijkertijd gelooft het bedrijf uit Eibergen in het principe: hoe reflectiever, hoe effectiever. De vernieuwde reflectie van 85 procent weert dan ook nog meer warmte dan de reflectie van 72 procent en daarmee is de verbeterde SilverScreen opnieuw het hoogste reflectieve binnenzonweringsdoek ter wereld.

Met het binnenlaten van zonlicht in een gebouw, is het onvermijdelijk dat ook energie binnen komt. “De helft van de zonne-energie zit in het zichtbare licht,” weet Bos. “Op het moment dat je zichtbaar licht binnenlaat, laat je ook warmte toe. Daarom helpen we gebruikers alleen het daglicht binnen te laten dat ze nodig hebben.”

Koellast voorkomen

Het voorkomen van de koellast is in de rekenmethode van de NTA 8800 een belangrijk uitgangspunt. Waar in het verleden de koellast en het winnen van energie nog tegen elkaar konden worden afgezet, is dat nu niet meer mogelijk. “Hierdoor ben je genoodzaakt eerst te analyseren wat je kunt doen om warmtetoetreding zo laag mogelijk te houden.” De gemetalliseerde binnenzonwering van Verosol met een reflectiewaarde van 85 procent in combinatie met FourC automatisering biedt alle mogelijkheden om te voldoen aan BENG.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details