Platform over gevels, glas & daken
Eindeloze vormvrijheidvoor uw gevels
Aquapanel loopt naadloos over vanuit de boeidelen in de plafonds van de loggia’s en de verticale gevelpilaren bij het nieuwe woonzorgcentrum Hof van Kralingen in Rotterdam.

Eindeloze vormvrijheidvoor uw gevels

De Kralingseweg in Rotterdam is een pareltje rijker. In de gevel van het 6-laagse woonzorgcentrum Hof van Kralingen wordt metselwerk gecombineerd met een HP 250 gevelpleister waarmee een bijzondere betonlook is gecreëerd. Aan de basis van deze afwerking staat Knauf Aquapanel Cementboard Outdoor®, een compleet en beproefd systeem dat al in veel projecten zijn waarde en duurzaamheid bewezen heeft.

In Hof van Kralingen biedt zorgorganisatie Aafje op vijf etages kleinschalig wonen. In de huiskamers en op de gangen is veel aandacht besteed aan belangrijke elementen zoals geur, kleur en bewegingsruimte. Zo valt er altijd veel te ontdekken en te beleven. Dat geldt ook voor de levendige gevel die is opgetrokken uit een combinatie van HSB-elementen en metselwerk. “Specifiek voor de HSB-elementen in de boeidelen, verticale gevelpilaren en plafonds van de loggia’s zocht architect Rothuizen een passende gevelpleister eindafwerking en klopte bij Knauf aan”, weet Marije Tibbe, Project Adviseur Gevel bij Knauf. “Ons Aquapanel-systeem bleek een schot in de roos.”

Beproefd systeem

Aquapanel is vormvrij en laat zich uitermate flexibel toepassen, vervolgt Marije. “Je kunt het zelfs buigen om organische vormen te creëren. Weliswaar gaat het hier bij Hof van Kralingen om geometrische vormen, maar het systeem loopt naadloos over vanuit de boeidelen in de plafonds van de loggia’s en de verticale gevelpilaren. Een groot voordeel van Aquapanel is bovendien dat je grote aaneengesloten oppervlaktes kunt creëren zonder dilataties.” Aquapanel is geen eindafwerking maar een compleet systeem, benadrukt Marije. “Het systeem bestaat uit een combinatie van cementboard platen van 90 centimeter breed en 120 of 240 centimeter lang die met speciale corrosiewerende schroeven tegen de achterconstructie worden geschroefd. De platen worden 3 tot 5 millimeter los van elkaar in halfsteensverband gemonteerd. Dan wordt een voegenvuller en -band aangebracht, zodat de losse platen samen één geheel vormen. Hierop komt een mortelweefsellaag met wapeningsgaas en volgt de eindafwerking naar keuze.”

Projectadvies op maat

Bij Hof van Kralingen is gekozen voor een waterafstotende gevelpleister waarmee een betonlook is gecreëerd. “Daartoe is een lichtgrijze cement-schuurmortel aangebracht met een fijne korrel van 0,5 tot 1 mm. Het zorgt samen met de speciale techniek die door verwerker Dibotherm uit Bleiswijk werd gehanteerd voor de bijzondere betonlook uitstraling. In dit geval is dus gekozen voor een gevelpleister, maar een eindafwerking met steenstrips, tegels of andere materialen is heel goed mogelijk”, zegt Marije. “Aquapanel zorgt in alle gevallen voor een gegarandeerde wind- en waterdichting en het systeem is tot 60 minuten brandwerend getest voor geveltoepassingen. Bij toepassing van Aquapanel maken wij vanuit Knauf altijd een projectadvies op maat, om er zeker van te zijn dat het systeem en de achterconstructie ook voldoet aan de gestelde eisen, er aandacht is voor de juiste details, enzovoort. Behalve aannemer Van Wijnen werd ook de verwerker hierin meegenomen en van het juiste advies voorzien. Deze methodiek maakt dat we uiteindelijk tien jaar prestatiegarantie kunnen afgeven op het complete Aquapanel-systeem via Knauf Zeker.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details