Platform over gevels, glas & daken
Eerste certificaten Dak- en Gevelborg uitgereikt

Eerste certificaten Dak- en Gevelborg uitgereikt

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Geldermalsen zijn op 5 oktober jongstleden de eerste certificaten van Dak- en Gevelborg uitgereikt door SKG-Ikob. Het keurmerk is een initiatief van Dumebo DWS, branchevereniging voor de metaalbouw, en sorteert alvast voor op de Wet kwaliteitsborging. Opdrachtgevers die zakendoen met gecertificeerde leden zijn verzekerd van een aantoonbare kwaliteit van de dak- en gevelopbouw.

Met de Wet kwaliteitsborging, die waarschijnlijk 1 januari 2023 ingaat, krijgt de markt een grotere verantwoordelijkheid met betrekking tot het aantonen van de geleverde kwaliteit, zegt Fred Vasquez, branchemanager bij Dumebo DWS. “Aannemers hebben baat bij het opstellen van een goed dossier dat ze bij oplevering overdragen aan het bevoegd gezag. Het keurmerk Dak- en Gevelborg maakt de kwaliteit van de geleverde discipline door onze leden aantoonbaar, zodat de aannemer op dat gebied wordt ontzorgd. Wij wachten dus niet op Den Haag, maar zijn er nu al klaar voor!”

Aantoonbare kwaliteit 

Het nieuwe borgingsstelsel eist dat deelnemers aan het bouwproces aantoonbaar kwaliteit leveren. Dumebo DWS ziet dit als een kans en heeft met de kennis en ervaring vanuit de branche, en met de Kwaliteitsrichtlijn Metalen Gevels en Daken als basis, het nieuwe keurmerk Dak- en Gevelborg ontwikkeld. “Vanuit een risico-inventarisatie benadering die tevens door borgers wordt toegepast zijn er voor diverse dak- en wandsystemen controle-formulieren opgesteld met controlepunten waaraan een gecertificeerd lid moet voldoen”, legt Vasquez uit. “Kwaliteit leveren deden we al, maar met het keurmerk Dak- en Gevelborg wordt het ook aantoonbaar gemaakt”, vult John Schuten aan, bestuurslid van Dumebo DWS en directeur van Metaalbouw TSV. “Het strikt volgen van de kwaliteitsrichtlijnen is namelijk een lidmaatschapsvoorwaarde van Dumebo DWS, nu leggen wat dat ook vast in een dossier met behulp van foto’s, documenten en certificaten.”

Inmiddels zijn de eerste zes leden van Dumebo DWS gecertificeerd voor Dak- en Gevelborg. “We merken dat aannemers gericht op zoek zijn naar toeleveranciers die hun ondersteunen om de kwaliteit aantoonbaar te krijgen”, zegt Vasquez. Het is de bedoeling dat dit jaar al onze leden nog worden geaudit door SKG-Ikob, zodat tegen het einde van het jaar alle leden in het bezit zijn van het keurmerk Dak- en Gevelborg.” Vasquezverwacht dat het keurmerk ook bijdraagt aan een gestage groei van de branchevereniging. “Men kan zelf het wiel uitvinden of profiteren van onze inspanningen en het kant en klaar aangereikt krijgen. Het keurmerk versterkt dan ook de positie van toeleveranciers. Een win-win.”  

Het is de bedoeling dat dit jaar alle Dumebo-DWS leden worden geaudit door SKG-Ikob, zodat tegen het einde van het jaar alle leden in het bezit zijn van het keurmerk Dak- en Gevelborg.

Personen op de uitgelichte foto v.l.n.r: Fred Vasquez – Koninklijke Metaalunie, branchegroep Dumebo-DWS, Jan Brinkman – Felspartners, Olaf van Panhuys – SKG-Ikob, Harm van Dartel – SKG-Ikob, Willem de Bruin – SKG-Ikob, John Schuten – Metaalbouw TSV, Cor van den Berg – Kamplacon, Bas van Hoeve – Kamplacon, Bert ten Kleij – Felspartners, Jeroen van der Velden – Cladding Partners, Erik van de Koppel – Cladding Partners, Jonas Donker – Cladding Partners, Theo van Rijsingen – Nedicom Dak- en Geveltechniek, Wilgard Daris – Nedicom Dak- en Geveltechniek, Rens Nieuwenhuizen – Bijlbouw, Kees Nieuwenhuizen – Bijlbouw.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details