Platform over gevels, glas & daken
Een verticale tuin als groene gevel
Een Outdoor SemperGreenwall geeft vele voordelen.

Een verticale tuin als groene gevel

Een plantje is gewend om verticaal omhoog te groeien, waarbij de wortels een weg zoeken naar beneden in de aarde. In een groene gevel is dat vrijwel onmogelijk. Het beperkt dus feitelijk de ontwikkeling van de begroeiing. Tenzij je de beplanting van jongs af aan ‘aanleert’ om horizontaal te wortelen. Dat concept vormt de basis van Sempergreen Vertical Systems, al 25 jaar de referentie in groene gevels, waarmee de meest waanzinnige creaties worden gerealiseerd.

Een mooi voorbeeld van een creatieve toepassing van de SemperGreenwall.

Onze ambitie is om de wereld elke dag een stukje groener te maken, begint Paul Hakkenberg van Sempergreen Vertical Systems. Het bedrijf uit Odijk is in korte tijd uitgegroeid tot een wereldspeler van formaat met eigen vestigingen in Spanje, Amerika, Canada en Australië. “De voordelen van een groene gevel zijn alom gekend: het zorgt voor een goede isolatie, minder opwarming van een gebouw en een daling van de omgevingstemperatuur. Maar ook: lagere energiekosten en een langere levensduur van de gevel. Een groene gevel stimuleert daarnaast de biodiversiteit en verbetert het leefklimaat. De beplanting haalt per m2 2,3 kilogram CO2 uit de lucht en geeft tot 1,7 kilogram zuurstof af per jaar. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.”

Ook logo’s zijn perfect te verwerken in de SemperGreenwall.

Voorkweken

Het concept van Sempergreen is volgens Hakkenberg wezenlijk anders dan dat van andere groene gevelsystemen. “Wij beginnen met een ‘plugje’ die we in onze kas in Harmelen verticaal kweken in het steenwol gevelpaneel.” Hij maakt een vergelijking met een kind. “Als je een kind van jongs af aan iets aanleert, neemt hij dat later automatisch over. Bij een plant is dat niet veel anders. Wij leren het ‘plugje’ dat hij op een andere manier water en voeding tot zich moet nemen. Al onze groene gevels worden voorgekweekt in onze eigen kassen. Dat vraagt uiteraard tijd, het kweekproces duurt gemiddeld circa 6 maanden. Weliswaar beschikken we over een kleine voorraad, maar in theorie laten we de beplanting goed doorwortelen in het gevelpaneel tot op het moment dat deze geïnstalleerd wordt aan de gevel, zodat de beplanting in het hele traject weinig tot geen stress ondervindt. De wortels kunnen bovendien vrij groeien in de steenwolpanelen, er is geen beperking van een cup of bak. Die goede doorworteling leidt tot een veel grotere overlevingskans en een betere resistentie tegen de windbelasting. Zo floreert ons systeem zonder moeite op een balkon van een penthouse in Hong Kong op 220 meter hoogte.”

Ook logo’s zijn perfect te verwerken in de SemperGreenwall.

Direct groen

Het groene gevelconcept van Sempergreen is volledig waterkerend. “De gevel wordt dakpansgewijs opgebouwd van beneden naar boven en heeft een relatief laag eigen gewicht van 45 kg/m2 volledig verzadigd”, verduidelijkt Hakkenberg. “Dat maakt dat het toepasbaar is op vrijwel elke achterconstructie van hout, beton of metaal. Omdat we uitsluitend gebruikmaken van een voorgekweekt paneel van 78 plantjes per m2 heeft de gevel na montage ook direct de beoogde groene uitstraling. Vanzelfsprekend vraagt het wel de nodige voorbereiding. We denken dan ook graag in een vroeg stadium mee, gezien de vele aandachtspunten met behalve de achterconstructie ook het leidingwerk, irrigatiesysteem en uiteraard de plantkeuze. De beplanting wordt van bovenaf gevoed waarbij de afgifte met sensoren per laag wordt gecontroleerd en indien nodig wordt bijgestuurd. In principe verzorgen we dus een totaalconcept: van ontwerp tot oplevering en onderhoud; alles gebeurt in eigen beheer.” 

De kas van Sempergreen in Harmelen.

Sempergreen is Cradle to Cradle gecertificeerd en kan na verloop van tijd elders opnieuw geïnstalleerd worden. “We leveren het concept in drie varianten: Outdoor, Indoor en CompactLine. De laatste twee zijn binnentoepassingen en zijn zelfs geschikt voor toepassing in vluchtwegen. Sinds vorig jaar beschikken we over een speciaal paneel dat is getest en brandklasse A2 heeft behaald. We zijn momenteel bezig met de realisatie van een groene gevel aan een gebouw in Frankfurt tot 92 meter hoog. Door te variëren in type beplanting en snoeimethoden zijn de meest waanzinnige creaties te realiseren. Op de beurs GEVEL 2022 willen we bezoekers graag inspireren met onze kijk op verticaal gevelgroen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details