Platform over gevels, glas & daken
Gevelbekleding

Een gouden gevel met impact

image00011 kopiëren
Univacco Foils in Waalwijk gaat voor goud.

Tekst | Allpro BV – Britte van Santvoort & René van Gammeren

Beeld | Allpro BV – Britte van Santvoort & René van Gammeren

24 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De afgelopen jaren is Univacco Foils hard gegroeid, hierdoor was een nieuwe locatie nodig die hun ambities beter accommodeert. De nieuwe locatie van meer dan 7.000 m2 pal naast de A59 is voorzien van een opvallende hoogglans gouden gevel waarmee het pand vanaf grote afstand in het oog springt. Het bouwteam, waaronder Hercuton, EG-Projecten en Allpro BV, was medeverantwoordelijk voor de uitvoering van dit project.

Mischa Pouwels, projectleider van Hercuton, vertelt dat het project initieel volledig in 2D was uitgetekend. “Het waren eigenlijk allemaal verschillende gebouwen tegen elkaar. Het gebouw is vrij complex, omdat de elementen allemaal verschillende gradenhoeken hebben.” Hercuton heeft vervolgens het totale ontwerp in 3D uitgewerkt in BIM. “Dit is hoe wij werken. Op deze manier kunnen we faalkosten voorkomen en goed zien hoe andere elementen op de constructie moeten aansluiten. Dat was ook ideaal voor de gevel.”

De gevels van het pand zijn voorzien van aluminium composiet materiaal (ACM) met een brandwerende kern en de plafondelementen zijn vervaardigd uit aluminium honingraatpanelen.

Verschillende materialen, dezelfde finish

De opdrachtgever wist precies wat hij wilde: een strakke gevel die impact maakt en die aansluit bij zijn bedrijfsidentiteit. Het pand staat op een opvallende locatie en onder het overstek aan de voorzijde is een groot waterbassin gerealiseerd. De gevel moest daarom strak zijn en het liefst ook in zijn geheel blind worden bevestigd, ook de plafondelementen. Om dit te kunnen realiseren zijn er diverse achterconstructies ontwikkeld die de totale constructie onzichtbaar dragen en borgen. Jaap de Vries, Commercieel Manager bij Allpro, zegt dat de wensen vanaf het begin helder waren. “We moesten een combinatie van producten maken om aan de wensen tegemoet te komen. Met een waterbassin én een wens voor een hoogglans finish wil je iets dat kaarsrecht is en wat constructie-technisch interessant is.” Allpro en EG-Projecten hebben vervolgens het traject voor de realisatie van de gevel begeleid.

Uiteindelijk bestaat de gevel uit ca. 575 panelen, in oppervlakte totaal ruim 1.800 m2 gevel- en plafondelementen, sommigen met lengtematen van 4000 mm.

Materiaal- en kleurkeuze voor de gevel

Gezien de diversiteit van het project, is er gekozen voor twee verschillende soorten aluminium composiet materiaal (ACM). De gevels van het pand zijn voorzien van ACM met een brandwerende (FR) kern en de plafondelementen zijn vervaardigd uit honingraatpanelen. Beide hebben dezelfde coating en finish, waardoor het verschil optisch niet zichtbaar is. De voordelen van beide materialen worden op deze manier optimaal benut in de constructie. Windbelasting, waterhuishouding en andere toleranties worden volledig door de gevel opgevangen. De gouden kleur is gekozen als verwijzing naar de special foils van Univacco. Uiteindelijk bestaat de gevel uit circa 575 panelen, in oppervlak totaal circa 1.800 m² gevel- en plafondpanelen.

Aan de achterzijde van het pand lopen de gevelelementen van het kader volledig rondom

Uitdaging bij de montage

Directeur van EG-Projecten, Ed Géron, vertelt dat zij het verschil maken in het voortraject. EG-Projecten is specialist in dak- en wandtechniek. “Hoe eerder we betrokken zijn bij het bouwproces, hoe beter het eindresultaat.” In samenwerking met Allpro zijn de basistekeningen voor deze gevel opgezet. “Door de minimale toleranties in de bouw en voorproductie was het een leuke uitdaging om de gevel uit te werken. Voor dit pand werd er verzocht om een gevel met zo min mogelijk belijning, daar moet je dan ook rekening mee houden.” Tijdens de uitvoering staan de monteurs nauw in contact met de engineers, waardoor er direct onderling contact plaatsvindt tijdens het monteren van de gevel. De montage van de gevelelementen komt erg precies. De voor- en zijgevels van het pand zijn respectievelijk 60 x 46 meter. De bouwtoleranties in dit ontwerp zijn lastig te ondervangen, zeker met een theoretische voeg van 12 mm. Dit komt mede door de hoogglans finish, elke mogelijke oneffenheid zou in de montage opvallen. Door de glansgraad van de panelen zou de reflectie anders niet egaal zijn. Dit vraagt veel van de vakkundigheid van de monteurs en het eindresultaat mag er wezen!  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details