Platform over gevels, glas & daken
Een gezond binnenklimaat dankzij decentrale ventilatie
De AEROMAT VT werd onlangs voor het eerst in Nederland in een volledig houten huis toegepast. Elke ruimte in het huis is voorzien van het ventilatiesysteem dat zorgt voor de toevoer van frisse lucht. (Beeld: foto door huiseigenaar)

Een gezond binnenklimaat dankzij decentrale ventilatie

Drie op de vier Nederlanders zijn zich niet bewust van de gezondheidsrisico’s van ongezonde binnenlucht. Ondanks dat we de afgelopen periode meer en meer thuis hebben gewerkt, wordt de impact van slechte ventilatie en een gebrekkige luchtkwaliteit nog altijd onderschat. Met de introductie van de AEROMAT VT in de Benelux, maakt SIEGENIA het mogelijk om een gezond binnenklimaat te realiseren aan de hand van decentrale ventilatie.

De grote zwarte roosters zijn in samenwerking met de architect op subtiele wijze eenvoudig ingebouwd. Slechts een strakke, zwarte streep is minimaal zichtbaar. (Beeld: SIEGENIA)

Design en comfort in één

“Het is essentieel om stil te staan bij een goede, slimme, eenvoudig toe te passen en te bedienen ventilatietechniek,” zegt Claudia Emmerich van SIEGENIA. “En met decentrale ventilatie is het mogelijk om elke ruimte afzonderlijk te ventileren, zonder dat daar ventilatiekanalen aan te pas komen.” De AEROMAT VT van SIEGENIA is hét compacte raamventilatierooster met efficiënte warmteterugwinning, optimale luchtprestatie en uitstekenede geluidswering. “Frisse lucht komt de ruimte in en verbruikte vochtige kamerlucht wordt geruisloos afgevoerd.”

Optimale integratie in nagenoeg elke gevel door de lage bouwhoogte en de veelzijdige inbouwvarianten. Hier is de geluidswerende ventilator met een bouwhoogte van slechts 100 mm geïntegreerd in de vensterbank. (Beeld: SIEGENIA)

Luchtprestatie en geluidswering

Het decentrale ventilatiesysteem kent een hoge luchtprestatie én een effectieve geluidswering van meer dan 50dB. De intelligente filtertechniek en de integreerbare, automatische vocht- en CO2-sturing zijn belangrijke bouwstenen voor het creëren van een prettig en gezond binnenklimaat in elke afzonderlijke ruimte. “De geluidswerende AEROMAT-VT ventilator, met een bouwhoogte van slechts 100 mm, een subtiele frontkap en de veelzijdige inbouwvarianten past perfect in bijna elke gevel of kozijn. Net als alle andere apparaten van de VT-serie,” weet Emmerich.

Door gelijktijdig te beluchten en ontluchten ontstaat een gezond binnenklimaat. Het systeem is daarmee uitermate geschikt voor diverse functies, zoals woningen, scholen en kantoorgebouwen. De AEROMAT-VT is standaard uitgerust met ePM10 en ISO Coarse filters, maar kan ook worden voorzien van NOx + ISO Coarse filters en geeft aan wanneer deze vervangen moeten worden. Het is zelfs mogelijk vochtigheid-, temperatuur-, CO2- en VOC-sensoren toe te voegen.

(Beeld: SIEGENIA)

100% houten huis met ventilatie op maat

De AEROMAT VT werd onlangs voor het eerst in Nederland in een volledig houten huis toegepast. “De eigenaar van het prachtige houten huis in Blaricum was geïnspireerd door de unieke en volledige natuurlijke Thoma-methode: een Oostenrijks bouwsysteem, ontwikkeld door voormalig ingenieur de heer Thoma.” Zijn Holz100-concept bestaat voor 100% uit massief hout (zonder toevoegingen van lijm of andere materialen, maar met een dampopen constructie) en won in 2000 de innovatieprijs in Salzburg. Het Holz100-systeem biedt volop voordeel en is zeker ook toepasbaar in een moderne strakke variant, zoals de Blaricumse houten woning. 

Ondanks dat de houten dampopen constructie in feite ‘zelf de ventilatie regelt’ volgens De heer Thoma, kozen de huiseigenaren het zekere voor het onzekere. We hebben elke ruimte laten voorzien van ventilatie op maat met subtiele integratie van de AEROMAT VT in de gevel. Het heeft geen opzichtige roosters, waarmee vooral de rust in de uitstraling van het houten huis behouden blijft.” Emmerich merkt op dat het strakke en perfect weg te werken ventilatiesysteem dankzij zijn veelzijdigheid bij elke bouwstijl past. Het AEROMAT VT systeem wordt door middel van een schuifsysteem handmatig bediend, maar het is ook mogelijk een ‘smart’-variant te kiezen die vervolgens met de handige
SIEGENIA Comfort-app te bedienen is.

“We zijn trots dat we een bijdrage hebben geleverd aan één van de elementen die het huis maken tot de onopvallende maar unieke verschijning die er nu staat.” Met een innovatief en breed opgezet productportfolio voor moderne raam-, deur- en comfortsystemen, werkt SIEGENIA al meer dan 100 jaar aan het ruimtelijk comfort van de toekomst.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details