De gevel en delen van de binnenmuren zijn bekleed met grootformaat PREFA-gevellosanges van 44 x 44 centimeter in Mayagoud en zwart. “We spelen graag met simpele elementen en gebruiken ze onconventioneel,” zegt Toon Heyndrickx, één van de drie partners van Met Zicht Op Zee architecten, dat het ontwerp van de nieuwbouw kreeg toevertrouwd.
Het nieuwe cultuurcentrum herbergt onder meer een feestzaal, een keuken, technische- en opslagruimten, kleedkamers en een open bar. Het gebouw bestaat uit twee structuren, een platte, cilindrische schijf en een high cube die iets afwijkt midden in de platte structuur. De ondoordringbare aluminium gevel wordt herhaaldelijk doorbroken met glazen secties en insnijdingen, die toegang en doorkijk door het gebouw mogelijk maken – zodat je van buitenaf kunt zien wat er binnen in het gebouw gebeurt.
Het ervaren team van het Antwerpse architectenbureau staat bekend om het oneigenlijk gebruik van klassieke vormen, kleuren en materialen. Al meer dan vijftien jaar ontwerpen ze samen architectuur en zijn ze geïnteresseerd in ‘hoe materialen gebruikt en verwerkt kunnen worden in de context van een gebouw’. Bovendien zien ze de fundamenten van hun architecturale werk als meer toegewijd aan artistieke strategieën dan aan wetenschap. Maar er zijn altijd rationele redenen achter hun onconventionele oplossingen: het bieden van toegevoegde waarde.
De bewoners lijken het nieuwe centrum aangenaam te vinden, wat zeker te maken heeft met het feit dat de architecten het gebouw opvatten als een paviljoen, het in zijn gelaagde functie leesbaar hebben gemaakt en in contact hebben gebracht met zijn omgeving. Het gebouw heeft geen echte achterkant, zodat je vanuit alle richtingen zelf andere zorgvuldig ontworpen ruimtelijke situaties kunt ontdekken. Aan de noordkant ligt een klein parkje met bankjes, dat vooral populair is bij oudere stadsbewoners, terwijl de zuidkant gericht is op een groot plein dat gepland is als ontmoetingsplaats voor marktbezoekers.
In België wordt Daniël Platteau beschouwd als de ster onder de dakdekkers en metaalbewerkers in de bouwsector. “Tot nu toe hebben we veel koper of zink verwerkt. Het gebruik van PREFA aluminium gevellosanges was dan ook een grote uitdaging,” zegt Platteau. Hij wijst er ook op dat de kleurconstante en de lange garantie van PREFA hem altijd hebben overtuigd, daarom werkt hij graag met het materiaal. Bij het cultureel centrum moest hij letten op het legpatroon en de afmetingen van de losanges, wat een precieze methodiek vereiste. Ten slotte is de gevel in een relatief zwakke straal gebogen, zodat het cilindrische bouwvolume kon worden ingekapseld. “Elke losange volgt deze curve gemakkelijk. Uiteindelijk kom je precies uit waar je begonnen bent. Het patroon moet dan echt passen.”
Over PREFA
PREFA Aluminiumprodukte GmbH is al meer dan 70 jaar succesvol in heel Europa met de ontwikkeling, productie en marketing van dak- en gevelsystemen van aluminium. De PREFA Group stelt in totaal ongeveer 500 mensen te werk. De productie van meer dan 5.000 hoogwaardige producten vindt uitsluitend plaats in Oostenrijk en Duitsland. PREFA maakt deel uit van de Dr. Cornelius Grupp, met meer dan 8.000 medewerkers in meer dan 40 productielocaties wereldwijd.