Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Ecologisch én architectonisch bouwen met vezelcement

Cembrit-wooden-facade-house_black-V2
Cembrit Windstopper Basic is een waterkerende, dampopen en brandwerende vezelcementplaat voor toepassing aan de spouwzijde van een geventileerde gevel

10 maart 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Bouwen op een traditionele manier en met traditionele materialen is niet langer houdbaar. Het is niet efficiënt en allesbehalve ecologisch op termijn. Dat zegt Yves Fordel van Cembrit, één van de grootste vezelcementfabrikanten van Europa. “Het thema van de beurs GEVEL 2022 ‘Inception’ oftewel een nieuw begin, past dan ook volledig in de huidige tijdsgeest. Onze vezelcementproducten sluiten daar ongelooflijk op aan.” Cembrit heeft voor de beurs een tweetal primeurs in petto: de Cembrit Patina Signature en de Cembrit Windstopper.

Via de Visualizer op de website van Cembrit krijgt men een goed beeld van de mogelijke geveltoepassingen.

Cembrit is al vele jaren een vaste ‘gast’ op de beurs GEVEL. “We komen er graag,” erkent Fordel. “Het thema van de 2022-editie kon niet beter en is ons op het lijf geschreven. Het nieuwe bouwen behelst onder meer een verregaande prefabricage onder geconditioneerde omstandigheden en een bewuste keuze voor duurzaam verantwoorde materialen. Vezelcement leent zich uitstekend voor prefabricage door zijn lichte gewicht, verwerkingsgemak én duurzaam karakter. Het bestaat uit natuurlijke producten als cement (gebrande kalk) -, water, cellulose vezels en toeslagstoffen. Die zijn recyclebaar. Al onze producten zijn bovendien onbrandbaar, vochtbestendig en onderhoudsarm.”

De Cembrit Patina Signature maakt van elk gebouw een unieke creatie en geeft architecten maximale artistieke vrijheid.

Artistieke vrijheid

Op de stand van Cembrit kunnen bezoekers, zoals ze intussen gewend zijn van de Deense fabrikant, vrijwel het complete portfolio bekijken. Cembrit wil graag twee producten nu alvast in de kijker zetten. Fordel: “De Cembrit Patina Signature maakt van elk gebouw een unieke creatie en geeft architecten maximale artistieke vrijheid. Het concept combineert twee van onze bestaande gevelplaten: Cembrit Patina Original en Cembrit Patina Rough. De Cembrit Patina Original gevelplaat wordt gezandstraald met een gepersonaliseerd motief naar keuze. Het resulteert in een 100% uniek gevelontwerp. Cembrit Patina Signature is net als zijn basis een door-en-door gekleurde plaat en wordt na het zandstralen gehydrofobeerd voor een gegarandeerd lange levensduur. Op onze stand gaan we Cembrit Patina Signature in een aantal creatieve voorbeelden laten zien.”

Cembrit Patina Inline.

Cembrit Windstopper

Ook achter de esthetische schil kan Cembrit met zijn producten een wezenlijke bijdrage leveren aan het verhogen van de kwaliteit en brandveiligheid. “Cembrit Windstopper Basic is een waterkerende, dampopen en brandwerende vezelcementplaat voor toepassing aan de spouwzijde van een geventileerde gevel,” legt Fordel uit. “Doorgaans wordt een HSB-achterconstructie voorzien van een folie. Zo’n folie voegt niets toe aan de statische constructie van het geheel en is heel gevoelig voor beschadigingen. Cembrit Windstopper daarentegen maakt de constructie stijver én super brandveilig. In de Nordics en het Verenigd Koninkrijk wordt deze plaat veel toegepast, vooral vanwege de steeds hogere brandwerendheidseisen. Ook in de Benelux is men zich steeds bewuster van de noodzaak om brandveilig te bouwen. Uniek is dat de Cembrit Windstopper Extreme tot maximaal een jaar kan fungeren als tijdelijke brandveilige gevel. Je hoeft geen haast te maken met de esthetische schil.”

Zoals gezegd zijn de Cembrit Patina Signature en de Cembrit Windstopper slechts een greep uit de vele mogelijkheden die Cembrit biedt. “Via de Visualizer op onze website krijgt men een goed beeld van de mogelijke geveltoepassingen. Daarnaast nodigen we geïnteresseerden van harte uit op onze stand 03.C030 op GEVEL 2022 om onze unieke oplossingen in real life te komen bewonderen. Cembrit heeft met recht de gevel- en bouwplaten van de toekomst.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Dirk Mulder

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details