Platform over gevels, glas & daken
Duurzamer bouwen met  EPS-sandwichpanelen

Duurzamer bouwen met EPS-sandwichpanelen

Al sinds 1983 is Hermes Isolatiepanelen uit Oosterhout gespecialiseerd in en producent van hoogwaardige EPS-sandwichpanelen, voorzien van het CE-keurmerk.

De sandwichpanelen, met een kernmateriaal van polystyreen, zijn enorm sterk door de uitmuntende constructieve eigenschappen en dat maakt deze sandwichpanelen bij uitstek geschikt voor grote overspanningen. Aan het woord is Eric Lotterjonk, Salesmanager bij Hermes Isolatiesysteembouw: “Waar EPS vroeger hét bouwmateriaal was om mee te isoleren en te bouwen, kwam daar in de loop der tijd panelen met een PUR- en PIR-kern bij. Die panelen zijn iets moeilijker om te produceren, maar de basisgrondstof is goedkoper en de isolatiewaarden en brandwerendheid zijn wat beter dan bij EPS. Máár,” vult Lotterjonk aan, “het productieproces van PIR- en PUR-panelen is erg milieuonvriendelijk.”

Door de uitmuntende constructieve eigenschappen zijn deze sandwichpanelen bij uitstek geschikt voor grote overspanningen: zoals bij deze bewaarplaats voor aardappels.

 

Recyclebaarheid

Hermes vindt het absoluut belangrijk om ook dáár rekening mee te houden. “Niet alleen de chemische dampen die bij het productieproces vrijkomen zijn milieubelastend, maar ook als het product bij sloop verwerkt moet worden is er bij de PIR- en PUR-panelen een uitdaging. Het is een lastig, duur en ingewikkeld proces om de basisgrondstoffen eruit te halen, waardoor de recyclebaarheid erg laag is. De EPS-panelen die wij maken zijn 100% recyclebaar, zowel de staalplaat als het EPS zelf.”

Hoogwaardige EPS-sandwichpaneel, voorzien van CE-keurmerk.

 

Bewustwording

“Daar wil ik bewustwording voor creëren,” vervolgt Lotterjonk. “Denk aan de huidige asbestproblematiek: destijds ook een perfect bouwproduct, dacht men, en nu komen er tienduizenden vierkante kilometers vervuilende asbest van de gebouwen af. Dat moeten we met sandwichpanelen zien te voorkomen.” Precies daarom brengt Hermes het EPS-sandwichpaneeel onder de aandacht bij gevelbouwers en architecten. “Gebouwen duurzamer maken én een beter gevoel naar de toekomst toe voor wat betreft het milieu, dat is enorm belangrijk tegenwoordig.”

EPS-sandwichpanelen worden al veel toegepast in bedrijfsgebouwen.

 

Draagkrachtig

“Zeker wanneer het niet per se heel slank hoeft te zijn, maar wel draagkrachtig met hoge isolatiewaarden, dan is het EPS-sandwichpaneel een perfecte oplossing. Het wordt al veel toegepast in bedrijfsgebouwen voor onder meer scheidingswanden, (stapel)units, koel- en vriescellen en containers.” Lotterjonk noemt als voorbeeld de aardappelbewaarplaatsen in het noorden van het land, technische ruimtes van bedrijven en zelfs de bijna-laboratoriumruimtes waar Hermes de EPS-panelen reeds heeft toegepast. Het lichte gewicht en de eenvoudige verwerking van de EPS-panelen, zijn naast de oersterke en isolerende eigenschappen én de duurzaamheid belangrijke redenen om hiervoor te kiezen. “Daarnaast is Hermes de flexibele partner met zeer korte lijnen en korte levertijden die staat voor een sterk en kwalitatief goed paneel,” vult Lotterjonk aan.

Hermes EPS-sandwichpanelen toegepast in de woningbouw en bij het ontwerp van een klein huis.

 

Nieuwe ontwikkelingen

Afgelopen vier jaar heeft Hermes naast belangrijke stappen voor het milieu ook ontwikkelingen op andere vlakken doorgevoerd. “We hebben geïnvesteerd in ontwikkelingen die gericht zijn op toepassingen in het buitenmilieu,” zegt Lotterjonk. Tuinhuizen, schuttingen en overkappingen bijvoorbeeld. Het is inmiddels een separate BV geworden (Hermes Tuinhuizen) die de EPS-panelen van Hermes Isolatiepanelen hierbij toepast. In overleg met een architect in de klein-huis-sector is er een klein huis ontwikkeld (niet te verwarren met Tiny house) met onze EPS-panelen. Je kunt er met twee personen in wonen. Het heeft een living, een keuken, een douche en een bergruimte. Op de verdieping bevindt zich de slaapkamer. “Je kunt er prima in bewegen en leven. Het is prefab en circulair, dat maakt het zo mooi en wordt gebouwd volgens de tijdelijke Woonwet dus moeilijk haalbare eisen volgens de Woningbouwwet zijn niet van toepassing. Een veelbelovende ontwikkeling,” besluit Lotterjonk.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details