Platform over gevels, glas & daken
Duurzame geveltechnologie uit gerecycled post-consumer aluminium

Duurzame geveltechnologie uit gerecycled post-consumer aluminium

De gevel is vaak hét visitekaartje van een gebouw. Architecten en bouwheren hechten veel belang aan de esthetische impact, maar moeten ook rekening houden met heel wat technische eisen op het vlak van comfort en energie-efficiëntie, veiligheid en stabiliteit. Met het vliesgevelsysteem WICTEC 50 evo biedt WICONA, een merk van het internationale aluminium bedrijf Hydro, hen de grootste vrijheid voor de realisatie van grote glasgevels. Bovendien werd bij de ontwikkeling aandacht besteed aan het design en een snelle, eenvoudige installatie én bestaat het systeem uit ‘gerecycled post-consumer’ aluminium.

WICTEC 50 evo is een nieuw vliesgevelsysteem van WICONA met slanke profielen van slechts 50 mm, geschikt voor glasbelastingen tot 550 kg. Projectmatig kunnen nog hogere gewichten opgevangen worden.

 

WICONA blijft investeren in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen op basis van Hydro CIRCAL aluminium, dat uit minimaal 75 % gerecycled post-consumer materiaal bestaat. Getuige daarvan is WICTEC 50 evo, een nieuw vliesgevelsysteem met slanke profielen van slechts 50 mm, geschikt voor glasbelastingen tot 550 kg. Projectmatig kunnen nog hogere gewichten opgevangen worden. Deze geveloplossing garandeert een uitstekende luchtdichtheid (klasse AE) en is bestand tegen windstoten van 2000/-3000 Pa. Ze biedt een akoestische isolatie Rw (C;Ctr) van 49 (-1;-4) dB op de vliesgevel. Naast WICTEC 50 biedt WICONA ook de WICTEC 50 EL, die het mogelijk maakt om gebouwzettingen tot 38 mm op te vangen zonder speciale profielen. “We bieden architecten en planningsbureaus een oplossing waarmee ze met de grootste vrijheid de meest uiteenlopende gevels kunnen ontwerpen en realiseren,” stelt project manager Raimond Stassen. “Ze kunnen daarbij kiezen voor traditionele rechthoekige profielen, maar vinden in de WICTEC 50 evo collectie zes verschillende profielvormen en diverse kleurtinten terug. Integreerbare LED-strips zorgen voor een spectaculair indirect lichteffect en semi-transparante afdekkingen geven het design nog een extra dimensie.”

Dit nieuwe gevelsysteem van WICONA is opgebouwd uit gerecycled post-consumer aluminium, dat het Hydro CIRCAL label draagt.

 

Tijd en kosten besparen bij de installatie

WICONA denkt ook aan de plaatser. Dankzij een innovatief beglazingssysteem met partiële klemhouders is een lineaire beglazing met korte stukken mogelijk, wat de fabrikant de gebruikelijke verwerkingsstappen bij de montage van de traditionele doorlopende klemlijst bespaart en resulteert in een aanzienlijke tijdwinst. De rechte zaagsnede is een economische oplossing voor het snel en betrouwbaar plaatsen van kleine tot middelgrote gevelprojecten. “Men kan kiezen voor een uitvoering in stijl-stijl of stijl-regel verbinding met een rechte snede en zonder uitstamping. De inkeping wordt vervangen door een aangepast gietstuk. Nieuwe verbindingsstukken en zelf-afdichtende schroeven vereenvoudigen de installatie en waarborgen tegelijkertijd een uitstekende luchtdichtheid en waterafvoer,” gaat de project manager verder. “We ontwikkelden ook een nieuw afwateringsprincipe, waarbij de dwarsafdichting als een doorlopende strook geïnstalleerd wordt. Zo kunnen bijvoorbeeld afdekplaten naadloos aan het bouwkundige bevestigd worden. En een nieuw type horizontale- en verticale afdichting met geëxtrudeerde folies maakt een continue overlapping mogelijk. Dankzij de afwatering langs de stijlen kunnen de gevels nu ook zonder problemen bij regenweer gemonteerd worden.”

De WICTEC 50 evo collectie kan in zes verschillende profielvormen en diverse kleurtinten besteld worden. Verder zijn ook integreerbare LED-strips en semi-transparante afdekkingen mogelijk.

 

Vervaardigd uit Hydro CIRCAL aluminium

Volgens Hydro is een verdere verstedelijking onmogelijk zonder het duurzame hergebruik van materialen. Vandaag is in gebouwen overal ter wereld tweehonderd miljoen ton aluminium ‘opgeslagen’, dat gerecycled kan worden om nieuwe oplossingen te produceren. Aluminium kan immers eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies. “Voor het productieproces van WICTEC 50 evo wordt alleen aluminium met het Hydro CIRCAL label gebruikt, wat betekent dat het voor minimaal 75 % uit gerecycled post-consumer materiaal bestaat – gecertificeerd door de DNV GL Business Assurance Noorwegen AS,” licht Stassen toe. “Deze nieuwe oplossing kreeg net als andere WICONA-systemen het Cradle-to-Cradle (C2C) zilver certificaat, meteen een aanvulling en een alternatief voor de bekende bouwcertificaten (DGNB, LEED, BREEAM, enz.), waarbij de criteria aan het product gerelateerd zijn.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details