Een flatgebouw aan de Robert Kochlaan in Haarlem was dringend toe aan een ‘nieuwe jas’. Het flatgebouw is onderdeel van een herkenbare familie van vijf torenflats. De slechte staat van de bakstenen gevelhuid vroeg om een grondige renovatie. In de tijd waarin de flat gebouwd is, de jaren zeventig, was er nog weinig aandacht voor duurzaamheid, maar verduurzaming was zeker opgenomen in het plan dat VVE De Koch heeft opgesteld voor de woontoren.
De voorzitter van de VVE, René Reeuwijk, vertelt dat het slopen en vervolgens opnieuw opbouwen van de stenen gevel, voorzien van goede isolatie, erg duur bleek. “Samen met Univeste is er gekeken naar liften, verwarming, schilderwerk en de gevel. Univeste heeft ons enorm ontzorgd en een onderhoudsplan opgesteld.” Het hele plan is uitgevoerd door Van der Leij Bouwbedrijven, Amsterdam en de gevel door Robertson Restyling, Lelystad. Zij hebben samen met de VVE de opdracht voor het gevelrenovatie ontwerp neergelegd bij Arc2 Architecten, Almere. “De vooruitziende blik van Van Roemburg VVE Beheer, Amsterdam en Univeste is goud waard geweest,” vervolgt Reeuwijk. “Zij gaven al in 2016 aan ‘die gevel, daar moet echt iets mee gebeuren’. Gelukkig heeft beheerder Van Roemburg het serieus opgepakt. Het zijn allemaal belangrijke schakels in het geheel. Het hele proces heeft veel tijd gekost, maar mét resultaat.”
Op basis van het gevelontwerp van Arc2 Architecten is besloten de gevelproducten van Primoclad te gebruiken. Primoclad is leverancier van duurzame en innovatieve gevel(bouw)systemen.
Michel Warnaar, directeur bij Primoclad: “We leveren unieke producten van hoogwaardige kwaliteit in alle technisch maakbare kleuren. Door vroeg in het traject samen met architect, aannemer en gebouweigenaar om tafel te zitten, kijken we welke van onze producten passend zijn bij het project. In dit geval waren er meerdere factoren waar we rekening mee moesten houden: duurzaamheid, uitstraling en budget.”
“Er is, ook vanuit constructief oogpunt, gekozen de gevel te voorzien van isolatie en een nieuwe aluminium gevelhuid te monteren op de bestaande gevel. Een behoorlijke architectonische verandering, maar de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit van de Gemeente Haarlem gaf enthousiast akkoord. Eis was wel dat het bestaande gevelbeeld terug moest komen. De gevel moest een lijnenspel bevatten. In de toepassing van de specifiek voor dit project ontwikkelde aluminium extrusieprofielen van XPAN Cladding, is een verwijzing gemaakt naar de techniek en maat van de oorspronkelijke bakstenen gevels.” Warnaar vervolgt: “De extrusieprofielen zijn op de hoeken in verstek gezaagd in combinatie met een aluminium hoekstuk waardoor de heldere vorm en lijnen zorgen voor een levendig en gevarieerd gevelbeeld. Het is mooi om een waardevolle bijdrage te leveren in dit proces waar architect, gebouweigenaar, welstand en opdrachtgever het uiteindelijk allemaal eens zijn.”
“Door de XPAN Cladding aluminium gevelbekleding met daaronder de isolatie, is de oude gevel opgesloten. De aanwezige scheurvorming zal niet verergeren en de toename van de Rc-waarde van de gevel is enorm (4,5 waar het bouwbesluit om 3,5 vroeg). Combineer dat met het unieke gepatenteerde V-lock bevestigingssysteem en je behaalt een enorm bouwfysisch voordeel, waardoor de werking door warmtewisseling er nu helemaal uit is. Zowel in de zomer als winter is er geen kans meer op vervorming en behoud je altijd een strakke en vlakke gevel.”
“Primoclad heeft met de renovatie en verduurzaming van de gevel van woontoren De Koch een passende oplossing geleverd met een economische levensduur van wel veertig jaar. Het ontwerp, met de eigentijdse invulling, benadert het oorspronkelijke beeld van de flat. Tegelijkertijd is de beeldbepalende impact niet dusdanig groot waardoor de flat nog steeds passend is in de uitstraling van de vijf flats als geheel,” besluit Warnaar.