Platform over gevels, glas & daken
Duurzame gevelproducten uit snelgroeiende houtsoorten
Het thermisch modificeren van hout is een specialisme waar Houthandel van Dam al ruim twintig jaar ervaring mee heeft.

Duurzame gevelproducten uit snelgroeiende houtsoorten

Houthandel van Dam houdt zich al jaren bezig met het thermisch modificeren van verschillende houtsoorten. Aan de hand van dit proces worden van nature minder duurzame, waaronder ook snelgroeiende houtsoorten, gemodificeerd tot hoogwaardig gekwalificeerde gevelproducten. Een gesprek met Simo Hartnack, gevelspecialist bij Houthandel van Dam in Bunnik, over de vele voordelen van de gevelproducten uit de Noirwood-familie. 

Kwaliteit schrijft Houthandel van Dam met een hoofdletter.

Het thermisch modificeren van hout is een specialisme waar Houthandel van Dam al ruim twintig jaar ervaring mee heeft. “Met name de laatste tien jaar ligt er een sterke focus op de gevel”, weet Hartnack. “Onze gemodificeerde houtsoorten uit de Noirwood-familie zijn namelijk bij uitstek geschikt voor toepassingen aan de gevel. De Noir-familie bestaat momenteel uit een drietal varianten; Fraké Noir®, Vingui Noir® en Vuré Noir®. Samen met onze internationale leveranciers blijven we echter continu bezig met het ontdekken en modificeren van ‘nieuwe’ houtsoorten. Zo voorkomen we dat de focus te veel op één houtsoort komt te liggen, wat een positief effect heeft op de biodiversiteit in de bossen.”

Na het thermisch modificatieproces, waarbij een aanpassing in de celstructuur plaatsvindt, heeft het Fraké Noir® de duurzaamheidsklasse 1 gekregen.

Waarde creëren

Kwaliteit schrijft Houthandel van Dam met een hoofdletter. “We kiezen er bewust voor om alle houtproducten in eigen beheer te schaven. Elk stukje hout dat we in de markt zetten, voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en de hoogst mogelijke duurzaamheidsklassen”, benadrukt Hartnack. “We leveren uitsluitend houtsoorten uit FSC of PEFC verantwoorde bossen. Voor Fraké hebben we daarmee in Nederland zelfs een unieke positie.” Sowieso is gemodificeerd Fraké een verhaal apart. “In de basis, op het moment dat het hout geoogst wordt in de bossen, is het een houtsoort met weinig economische waarde vanwege een lage duurzaamheidsklasse 5. Na het thermisch modificatieproces, waarbij een aanpassing in de celstructuur plaatsvindt, heeft het Fraké Noir® de duurzaamheidsklasse 1 gekregen. Deze duurzaamheidsklasse bereiken we ook met Vingui Noir®. Beide houtsoorten komen voort uit het LKTS-duurzaamheidsprogramma (Lesser Known Timber Species).” Het LKTS-programma richt zich op het commercieel interessant maken van minder bekende houtsoorten. Op deze manier profiteert de gehele keten van het modificatieproces, ook de lokale bevolking van het land waar het betreffende hout geoogst wordt.  

De gemodificeerde houtsoorten uit de Noirwood-familie zijn bij uitstek geschikt voor toepassingen aan de gevel.

De levertijden van de verschillende houtsoorten zijn de afgelopen tijd sterk opgelopen. Hoe is dit bij Houthandel van Dam? “Als groothandel beschikken we gelukkig over grote voorraden. Fraké Noir® en Vuré Noir® hebben we als gevelproducten in negen verschillende profielen op voorraad liggen”, zegt Hartnack. “In een markt waar levertijden van vele weken eerder regel dan uitzondering zijn, is dat best bijzonder. Ook snelle leveringen zijn dus geen enkel probleem voor ons.” 

Uniek tot slot is ook de brandweerstand van het gemodificeerde hout uit de Noir-familie. “Hout is nu eenmaal een brandbaar materiaal, maar ‘onze’ Vingui Noir® en Fraké Noir® zijn getest in een open-gevelconstructie met als resultaat een brandklasse D. Samen met Leegwater Houtbereiding zijn we zelfs in staat om alle drie de Noir-gevelproducten te upgraden naar brandklasse B.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details