Het vernieuwde gemeentehuis West Betuwe is een schoolvoorbeeld van duurzaam en circulair bouwen, waarbij niet lukraak de sloophamer is gehanteerd. Bij de aanbesteding heeft het gemeentebestuur tevens de wens uitgesproken om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale onderaannemers. Hermeta is er daar één van en heeft op een bijzondere manier invulling gegeven aan de geveldichting met duurzame Schüco-systemen én met oog voor het sociale aspect.
Dat laatste is mogelijk ook één van de redenen geweest dat Hermeta als preferred supplier voor dit project werd aangemerkt door nota bene het gemeentebestuur zelf. “We zijn gevestigd in Asperen, gelegen in de gemeente West Betuwe, en hebben in 2020 de All-in werkgeversprijs gewonnen met als centraal thema ‘open voor inclusie’”, zegt Wim Kok van Hermeta. “We zijn een belangrijke werkgever in deze regio en werken daarnaast inmiddels al bijna vijftien jaar samen met Syndion, een organisatie voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zij hebben zelfs een eigen werkruimte in ons pand waar ze begeleid werken aan onder andere onderdelen van onze projecten. Thema’s die voor de gemeente West Betuwe bijzonder belangrijk zijn. Mede daardoor zijn we al in een vroeg stadium betrokken bij de planvorming van het vernieuwde gemeentehuis, waarbij we zelfs een klein gedeelte rechtstreeks in opdracht hebben gekregen van de gemeente.”
Het gemeentehuis West-Betuwe is verduurzaamd, gemoderniseerd en uitgebreid. In het kader van duurzaamheid en circulariteit was het uitgangspunt om zoveel mogelijk te hergebruiken. Zodoende is het bestaande pand grotendeels behouden gebleven en opnieuw ingericht voor een naadloze aansluiting op de transparante uitbreiding, het paviljoen. “Om de bestaande bouw te verduurzamen hebben we een kleine 300 m2 aan nieuwe dubbele zonwerende beglazing in de bestaande puien geplaatst”, zegt Wim. “Bij de nieuwbouw, en dan met name het paviljoen, zat de uitdaging hem vooral in het maakbaar maken van het transparante ontwerp. Politiek moet transparant zijn, en dat heeft de architect vrij letterlijk genomen. De vliesgevel loopt zelfs door tot in de raadzaal. Gezien de grote glasafmetingen en het hoge gewicht van het triple glas hebben we bewust gekozen voor het FWS 60 vliesgevelsysteem van Schüco. Het is een betrouwbaar en degelijk systeem waar we vanuit het verleden goede ervaringen mee hebben. De slanke aluminium profielen van slechts 60 mm in aanzicht vallen nauwelijks op tegen de stoere gelamineerde houten stijlen.”
Ook van buiten valt het Schüco-vliesgevelsysteem nauwelijks op. Het paviljoen springt in het oog door het verdiepingshoge extra heldere triple glas van glasleverancier vandaglas. “Glasplaten van 1,80 meter breed bij 5,40 meter hoog zijn echt fors”, benadrukt Wim. “Ze worden op speciale bokken met speciaal transport gebracht. Aan ons de taak om ze vervolgens just-in-time te monteren, want de bokken gingen met diezelfde vrachtwagen weer mee retour. En voorzichtigheid tijdens de montage was geboden, want de ruiten zijn niet courant en worden op maat gemaakt. Normaal hanteren we een bepaald breukrisico, maar dat was hier tot nul gereduceerd. Ook dat kun je wel aan ons toevertrouwen. We draaien al enige tijd mee.” En dat is nog een understatement, want afgelopen juni vierde Hermeta diens 100-jarig bestaan. “Tijdens de festiviteiten heeft de directie toegezegd nóg meer in te gaan zetten op duurzaamheid. Zo hebben we een batterijcontainer aangeschaft zodat we in combinatie met een groot aantal zonnepanelen op het dak nu voor 90% zelfvoorzienend zijn. Maar wat we ook onder duurzaamheid verstaan, is dat we oog hebben voor het sociale aspect: de mens en zijn omgeving. Ook daar blijven we volop in investeren.”