Platform over gevels, glas & daken
Duurzame en innovatieve kunststof kozijnen in nieuwbouw en renovatieprojecten
De jury heeft alle inzendingen bekeken en besproken en is tot zes genomineerden gekomen.

Duurzame en innovatieve kunststof kozijnen in nieuwbouw en renovatieprojecten

Genomineerden VKG Architectuurprijs 2023

Bij de 13e editie van de VKG Architectuurprijs staat de combinatie van circulariteit, uitvoeringstechniek en esthetiek centraal. In december vindt de prijsuitreiking plaats. Er zijn twee categorieën: Nieuwbouw en Renovatie. De jury heeft alle inzendingen bekeken en besproken en is tot zes genomineerden gekomen. De genomineerden zijn architecten die vooruitdenken en de veelzijdigheid en duurzaamheid van kunststof kozijnen gebruiken. De ontwerpen zijn zowel sterk architectonisch als gericht op duurzaamheid. Precies wat nodig is op weg naar de circulaire bouweconomie.

Ervaren vakmensen uit de architectuur en het duurzaamheidslandschap vormen de jury: oud-winnaars Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (van den hout & kolen), duurzaamheidexpert Mantijn van Leeuwen (Nibe) en directeur VKG Albert Zegelaar.

• Nieuwbouw – Nieuw Trebol, Harlingen

Penta Architecten met profielen van Kömmerling en kozijnen van Europrovyl in opdracht van Lont. Een appartementencomplex met veel kenmerken van de architectuur uit begin 20e eeuw. Mooi gebruik van kunststof in de gebogen en teruggelegde kozijnen. Innovatief en toekomstbestendig met het cascoready kozijnconcept. 

• Nieuwbouw – Veldhuis, Apeldoorn

Hevofame met profielen van Gealan en kozijnen van Transcarbo in opdracht van Trebbe.

Een sterk stedenbouwkundig gebouw waarin sociale, duurzame en medische uitdagingen prachtig samenkomen. Het gebouw
is duurzaam ontworpen en uitgevoerd volgens de principes
van Passief Bouwen. De kunststof kozijnen leveren hierin een
belangrijke bijdrage. 

• Nieuwbouw – De Eenhoorn, Amsterdam

Heren5 met profielen van Gealan en kozijnen van Transcarbo in opdracht van Ymere.

Compacte sociale huurwoningen voor meerdere generaties. Door onder andere sterk isolerende raam- en kozijnpartijen, zonnepanelen en warmtepompen is het pand energieneutraal. En voor een stuk bewustwording: de glazen pui aan de straatzijde geeft zicht op het energiesysteem.

• Renovatie – Wheermolen, Purmerend

DOOR Architecten met profielen van Kömmerling en kozijnen van Schipper kozijnen in opdracht van Hemubo. De vernieuwing van een galerijflat met 137 sociale huurwoningen. Bij de bouw in de jaren tachtig leverde Schipper kunststof kozijnen. De nieuwe kozijnen, een noviteit, zijn wederom door Schipper geleverd en gemaakt van profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan. 

• Renovatie – Vredeskerk, Tilburg

Bedaux de Brouwer met profielen van Gealan en kozijnen van ALKU in opdracht van Hilva Vastgoed.

Zoals veel kerken heeft de Vredeskerk een woonbestemming gekregen. Het is een subtiele, smaakvolle renovatie geworden, met eerbied voor wat er al was en moderne eisen rondom duurzaamheid, isolatie en lichtinval voor woonruimte.

• Renovatie – villa, Velsen-Zuid

Van Schie Architecten met profielen van Schuco en kozijnen van Select Windows, particuliere opdrachtgever. Een hele fraaie opwaardering van een villa uit de jaren vijftig, in gebruik en in esthetiek. Deze is levensloopbestendig en duurzaam gemaakt, onder andere door toepassing van hoogwaardige kunststof kozijnen.  

Uitreiking awards

Op donderdag 7 december reikt de jury de VKG Architectuurprijzen uit tijdens het seminar ‘Circulair ontwerpen’ in de Metaal Kathedraal in Utrecht. De prijsuitreiking is het slot van dit gezamenlijke seminar, georganiseerd door Stedebouw & Architectuur en VKG Keurmerk. Aanmelden hiervoor kan via www.vkgkeurmerk.nl/architectuurprijs

Over VKG

Het VKG Keurmerk is dé brancheorganisatie voor leveranciers en fabrikanten van kunststof kozijnen. We bewaken de kwaliteit van product en proces en werken aan duurzame innovatie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details