Platform over gevels, glas & daken
Duurzame coatings beschermen onze gebouwen én het milieu
Bij de IGP-Effectives®, kun je -dankzij het speciaal gepatenteerde procedé- 100% van het product reclaimen. Over materiaalefficiëntie gesproken!

Duurzame coatings beschermen onze gebouwen én het milieu

Duurzaamheid is stevig verankerd in de bedrijfsstrategie van IGP Powder Coatings. De Zwitserse fabrikant van hoogwaardige architecturale poedercoatings past innovatieve technologieën toe om energie- en milieubewust om te gaan met de façade en alles wat daarbij komt kijken. “Zónder concessies te doen aan de esthetiek”, benadrukt Erwin Kleuters, algemeen directeur bij IGP Benelux BV.

IGP heeft in al haar producten standaard het DURA®clean effect doorgevoerd, om te zorgen dat vervuiling minder vastpakt en een verhoogde reinigbaarheid te verkrijgen, wat duurzaamheid verlengend werkt.

IGP poedercoatings voldoen in veel opzichten aan het duurzaamheidsconcept: ze zijn vrij van oplosmiddelen, bijna 100% recyclebaar en overtuigen door een laag energieverbruik tijdens de productie en het coaten. “Door de economische, ecologische en sociale aspecten niet uit het oog te verliezen, dragen onze oplossingen gedurende hun hele levenscyclus positief bij aan het zorgvuldig gebruik van hulpbronnen, energie en mensen.” Kleuters legt uit dat het duurzaamheidsconcept van IGP berust op drie belangrijke pijlers: “Op het gebied van producten en diensten concentreren wij ons op het milieubewust gebruik van materialen, op de ontwikkeling van grondstofbesparende oplossingen en op vervangende producten voor processen die schadelijk zijn voor het milieu. In de productie vertrouwen wij op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en werken wij met gesloten afvalwater- en warmtekringlopen.”

Essentie & Milieubewustzijn

“We tolereren geen emissies in het gehele proces en in de hele productrange. Ook worden er geen VOC’s (vluchtige organische stoffen) toegepast in onze processen en producten, dat geldt ook voor zware metalen. We maken alleen gebruik van het noodzakelijke en hanteren een zero-waste beleid voor zowel energie als water en materialen: alles wordt teruggebracht of hergebruikt.” Hiervoor wordt er gewerkt met IGP’s hernieuwbare energiemix, wat de CO2-footprint aantoonbaar verlaagt. “Verder is er bij IGP geen sprake van water- of landvervuiling”, zegt Kleuters.

Coatingalternatief voor schadelijke processen

IGP legt daarnaast de focus op alternatieven voor de schadelijke processen zelf. “Zo wordt het anodiseren nagebootst en superdurables toegepast bij de DURA®xal serie. Kijken we naar houtverduurzaming, dan bieden we de IGP-RAPID® serie: ultrasnelle coatings die meer en meer worden toegepast op bijvoorbeeld sandwichpanelen. En met de IGP-HWFthermofer kunnen we tijdens het sublimatieproces een basis inleggen waardoor een houtimitatie op een aluminium of stalen ondergrond ontstaat.” Kleuters vertelt dat ze dat nu ook op façades willen gaan toepassen omdat het ultra duurzaam is. “En met de IGP-LivingSurfaces serie kunnen we een beton-, composiet-, of andere steenachtige look op ondergronden imiteren. Binnen façades kun je dan werken met lichtere constructies, aluminium panelen en zo bespaar je op materiaal.”

Met de IGP-HWFthermofer wordt er tijdens het sublimatieproces een basis ingelegd waardoor een houtimitatie op een aluminium of stalen ondergrond ontstaat. IGP wil dit ook gaan toepassen in façades.

Grondstof- en energiebesparende Coatings

Door de hele reeks heen heeft IGP de focus liggen op een hoge duurzaamheid en perfecte eigenschappen, zodat het product zo lang mogelijk blijft zitten. Denk aan de IGP-HWF serie en robuuste poedercoatings. “Kijkend naar materiaalefficiëntie, hebben we het over de IGP-Effectives®, waarbij je -dankzij het speciaal gepatenteerde procedé- 100% van het product kunt reclaimen. Dit soort technologieën willen wij zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk toepassen”, zegt Kleuters. “Meer doen met minder en zorgen voor een lange levensduur.” Op dit moment ontwikkelt IGP een IR-reflecterende coating: doordat de infraroodstraling wordt teruggekaatst, wordt deze niet geabsorbeerd in het gebouw. “Een energiereducerende technologie, die we willen gaan toepassen bij gebouwen”, zegt Kleuters. 

Duurzaamheidsconcept

Als koploper op het gebied van duurzame coatings onderwerpt IGP haar producten aan een interne kwaliteitsborging en aan de specificaties en externe controles van internationale kwaliteitsverenigingen, zoals Qualicoat International of GSB International. Ook leveren de coatingsystemen van IGP Powder Coatings op verschillende niveaus hun bijdrage aan het duurzaamheidsconcept ‘Green Building Labels’, zoals de LEED, BREEAM en DGNB-certificering die bij steeds meer projecten worden vereist. “En alles wat we uitrollen, voldoet aan de EPD-voorwaarden”, benadrukt Kleuters en besluit: “EPD staat voor Environmental Product Declaration, waarmee we aantonen dat alle productgerelateerde energie- en materiaalstromen en IGP-specifieke productieprocessen verlopen volgens de levenscyclusbeoordelingsmethode.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details