Platform over gevels, glas & daken
Duurzaam visitekaartje voor het Waalfront
(Beeld: Ger Neijenhuyzen)

Duurzaam visitekaartje voor het Waalfront

Koningsdaal is één van de nieuwe woongebieden in Waalfront. De nieuwe stadswijk kenmerkt zich door veel groen, is gelegen vlak bij het historische centrum van Nijmegen en pal aan rivier de Waal en de iconische brug De Oversteek. Al met al een perfecte setting voor de 19 statige herenhuizen en 41 appartementen in twee prachtige stadsvilla’s op Koningsdaal Noord, die niet alleen chique en duurzaam ogen, maar het qua materiaalgebruik ook zijn.

De nieuwe woningen van blok 1 en 2 liggen direct aan de Waal en vormen samen met blok 3 en 4 volgens KENK architecten de bekroning van het Waalfront en het visitekaartje van de wijk. In oost-west richting vormt de toekomstige Waalboulevard straks een doorgaande kaderoute die de spoorbrug en de nieuwe Waalbrug met elkaar verbindt. De stadsvilla’s en de herenhuizen vormen het eindpunt van deze route aan de westzijde, waar brug De Oversteek het beeld domineert. De herenhuizen zijn ontworpen als een ensemble met subtiele sprongen in de rooilijn, erkers en balkons, terwijl de stadsvilla’s zijn opgebouwd uit een heldere baksteenstructuur gecombineerd met grote glaspuien. Terugliggende dakterrassen met stalen pergola’s geven de gebouwen extra cachet.

(Beeld: Egbert de Boer)

Prominent® 65 HI+ Medio

De woongebouwen kenmerken zich door een luxe en duurzame uitstraling qua ontwerp, maar zeker ook in materiaalgebruik. De ramen, deuren en gevelpuien zijn namelijk uitgevoerd in de Prominent® 65 HI+ Medio-serie van Driessens Aluminium, gebaseerd op de Circal-profielen van Wicona, die voor een groot deel uit post-consumer materiaal worden geproduceerd. “Het profielsysteem heeft met 2,3 kilogram CO2 per kilogram aluminium de kleinste CO2-voetafruk ter wereld”, zegt Perry Hermans van Wicona. “Dat is vier tot vijf keer minder dan het primaire mondiale gemiddelde.   ›

(Beeld: Ger Neijenhuyzen)

Al een aantal jaren proberen we onze opdrachtgevers te sturen om voor Circal te kiezen en sinds dit jaar is het bij ons de standaard geworden. We hebben duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan en voegen met Circal de daad bij het woord.” Ramon Gillich van Driessens Aluminium vult aan: “Driessens Aluminium heeft exact dezelfde ambitie en visie als Wicona. We praten er niet alleen over, maar met Circal maken we het ook waar. Maar liefst 82 procent bestaat uit post-consumer materiaal en het primaire aluminium wordt zo duurzaam mogelijk gewonnen, onder meer door gebruik te maken van waterkracht. Het Circal aluminium is tevens een belangrijk onderdeel van de Dubokeur certificering die wij als Driessens Aluminium op onze Prominent kozijnen hebben. Voor die certificering wordt, naast de milieubelasting van het materiaal, bijvoorbeeld ook het energieverbruik van ons bedrijf meegewogen.”

Afwijkende schaaldelen

Circal vormt dus de basis voor de Prominent® 65 HI+ Medio-serie van Driessens Aluminium, zoals hier toegepast op Koningsdaal Waalkroon. “Onze kracht zit hem in het feit dat we dit systeem in elk gewenst profiel kunnen uitvoeren”, legt Gillich uit. “De schaaldelen ontwerpen we zelf, maar worden vervolgens bij Wicona geperst. In dit geval is gekozen voor een vlak profiel met een verborgen afwatering. We hebben overigens op het initiële ontwerp van de gebouwen op dit project nog wat verbeteringen doorgevoerd. Zo hebben we de traditionele balkondeuren (draaideuren met onderdorpel) vervangen voor draai-/kiep exemplaren. Niet heel gebruikelijk in deze toepassing, maar het biedt volop voordelen ten aanzien van het comfort van bewoners: er is nauwelijks sprake van een drempel voor toetreding tot het balkon en er is een mogelijkheid om via de deur te ventileren.”

Gedeelde ambities

Verdeeld over de 19 woningen en 41 appartementen heeft Driessens Aluminium in totaal 637 kozijnen geleverd wat neerkomt op zo’n 3.200 m2. “De profielen hebben een chroomvrije voorbehandeling ondergaan en zijn daarna in de juiste kleurstelling gecoat”, zegt Gillich. “Bij einde levensduur kunnen we de materialen in principe weer terug innemen en recyclen via Wicona. We leggen dus niet alleen de nadruk op een hoger percentage gerecyclede content, maar ook op een ontwerp dat straks weer herbruikbaar is, waarbij we zo min mogelijk siliconen gebruiken. Zelfs het hang- en sluitwerk is Cradle to Cradle gecertificeerd en eveneens afkomstig van Wicona. We trekken dan ook steeds meer gezamenlijk op in projecten, niet in de laatste plaats vanwege de gedeelde duurzaamheid en kwaliteitsambities.”

Gezien het transparante karakter van de bebouwing op Koningsdaal Waalkroon dragen de kozijnen in hoge mate bij aan het comfort van de woningen. “In sommige gevallen zijn we misschien iets duurder dan een concurrent, maar de hoge kwaliteit die we nastreven in combinatie met de lage CO2-voetafdruk en het circulaire karakter heeft voor Trebbe Zwolle de doorslag gegeven om te kiezen voor onze Prominent® 65 HI+ Medio-serie. Koningsdaal Waalkroon is inmiddels opgeleverd en de bewoners wonen er naar volle tevredenheid. Naar aanleiding van de positieve ervaringen met dit project is ook het volgende gebouw in Waalfront op dezelfde wijze tot stand gekomen. Dat is natuurlijk het allermooiste compliment”, besluit Gillich.

Bouwinfo
Koningsdaal Waalkroon, Nijmegen
Opdrachtgever:
BPD Amersfoort – Trebbe
Architect:
KENK architecten
Aannemer:
Trebbe Zwolle
Gevelbouwer:
Driessens Aluminium
Systeemleverancier:
Hydro Building Systems – Merk Wicona

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details