Platform over gevels, glas & daken
Duurzaam hout uit Scandinavië
Lunawood Thermowood Facade

Duurzaam hout uit Scandinavië

“Thermowood van Lunawood vindt zijn oorsprong in de Scandinavische bossen. Deze productiebossen groeien sneller dan wij ze kunnen rooien. Door het vuren en grenen hout thermisch te modificeren, voldoet het na modificatie aan duurzaamheidsklasse 2.” Aan het woord is Bert Harders, productspecialist gevel van Gras Wood Wide. Deze importeur en voorraadhoudende leverancier van onder andere houten gevelbekleding presenteert op de beurs GEVEL 2022 het biobased en duurzame assortiment van Lunawood.

Lunawood channel geborsteld

“Het product sluit goed aan bij de plannen om ontbossing wereldwijd tegen te gaan”, aldus Harders. “Al vindt houtkap voor de houtindustrie slechts op kleine schaal plaats. Het meeste bos wordt gekapt om plaats te maken voor soja, palmolie of veeteelt.” 

Lunawood is een goed, duurzaam alternatief voor tropisch hout. Het Scandinavische hout, grenen en vuren, komt uit speciaal aangeplante productiebossen. Deze houtsoorten zijn van zichzelf niet duurzaam genoeg om de weersinvloeden te weerstaan. Harders: “Vroeger werd het hout daarom veelal met toxische stoffen geïmpregneerd, maar het proces van Lunawood is 100% natuurlijk.”  

Lunawood gevelbekleding bij een project in Eindhoven.

Natuurlijk proces

Lunawood ontwikkelde een thermisch modificerend proces: een natuurlijk proces zonder chemicaliën. “Het hout wordt in speciaal daarvoor ontwikkelde droogkamers met toediening van vocht langzaam opgewarmd en korte tijd verhit op een temperatuur van 212 graden Celsius”, legt Harders uit. “Alle inhoudsstoffen, zoals hars en sappen, kun je op deze manier uit het hout logen. Door het verwarmen, verandert ook de kleur van het hout: van heel licht naar mooi donkerbruin. Dat is nu ook de trend en maakt Lunawood extra aantrekkelijk voor toepassing als gevelbekleding.”

Door het hout thermisch te modificeren, stijgt de duurzaamheid van klasse 4 naar duurzaamheidsklasse 2 en worden eigenschappen als werking en stabiliteit enorm verbeterd. Voor gevelbekleding zonder grondcontact gaat het hout minimaal 25 jaar mee. Het is onderhoudsvrij en hoeft niet meer geschilderd te worden. Het hout zal vanzelf vergrijzen. 

Een project in Sint Nicolaasga (Beeld: Gras Wood Wide).

Ecologisch bouwen

Gras Wood Wide zal zich de komende jaren sterk profileren op het gebied van gevelbekleding voor ecologisch bouwen, vertelt Harders. “Lunawood is erg geschikt om ecologisch mee te bouwen. Het heeft met zijn kleine ecologische voetafdruk, zijn 100% natuurlijke proces en Europese herkomst alle ingrediënten om een product voor de toekomst te zijn. Door Lunawood dan vervolgens ook met een biobased coating een kleurtje te geven, kunnen we ook aan deze wens van onze klanten voldoen.”

Bij Gras Wood Wide zijn ze erg te spreken over de aanpak van het bedrijf Lunawood. “We werken al jaren met hen samen. Ze denken vanuit de vraag van de markt en niet vanuit zichzelf. Zij zien Nederland als een markt met veel groeipotentieel en kozen ons als partner. In het begin van de samenwerking bestelden we vooral ruw hout om zelf te bewerken. Maar dat leverde extra transportkosten op en verlies van materiaal. Daarom wordt inmiddels de helft van ons Lunawood-assortiment door Lunawood geproduceerd in verschillende profielen. De rest van de producten is maatwerk en produceren we zelf op aanvraag van onze klanten. Voor grotere projecten kan het gebeuren dat we zelfs gereedschap aanschaffen om profielen naar wens op maat te laten schaven.”

De beurs GEVEL 2022 is belangrijk voor het bedrijf, vertelt Harders. “Op deze beurs voor professionals ontmoeten we onze doelgroep en kunnen we onze producten rechtstreeks afstemmen met ontwikkelaars, voorschrijvers en verwerkers. We staan er niet voor niets al voor de derde keer op rij.”

Standnummer: 04.D054

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details