01:20
09-10-2018

Duurzaam gevelparket uit Brabantse bossen

De Amerikaanse eik is al meer dan tweehonderd jaar rijkelijk vertegenwoordigd in de Nederlandse bossen. De snelgroeiende boom is dan ook goed beschikbaar bij zagerijen. Zo ook bij Awood, die het Amerikaanse eikenhout modificeert tot Improved Oak, een stabiele en duurzame bruinkleurige plank voor toepassing als gevelparket. Uniek aan Improved Oak van Awood is dat er sprake is van een product uit de eigen streek – Brabantse bossen – dat na sorteren, schaven en thermische behandeling minder dan 100 kilometer heeft afgelegd.

Voor buitentoepassingen, zoals aan de gevel, is het onbehandelde Amerikaanse eikenhout minder geschikt. Door het echter te modificeren volgens Wim Achterweust van Awood een zeer duurzaam product, zeker op de manier waarop Awood Improved Oak produceert. “Zelf zijn we gevestigd in Uden en ook het eikenhout is afkomstig uit onze regio. Datzelfde geldt voor onze partner die instaat voor de thermische modificatie van het hout. Het Improved Oak dat uiteindelijk op de gevel eindigt, heeft vaak nog geen 100 kilometer afgelegd. Als je dat afzet tegen de afstanden die door hardhout worden afgelegd, is dat natuurlijk helemaal uniek.”

Uitermate vormstabiel
Het thermisch modificeren van het Amerikaans eiken gebeurt volgens een uniek procedé, zonder chemische toevoeging en met groene stroom. Wim: “Belangrijk is dat het hout na het modificeren zijn natuurlijke eigenschappen behoudt en onbehandeld toegepast kan worden. Onder invloed van het zonlicht verkleurt Improved Oak gelijkmatig naar een natuurlijke grijze kleur. Een mooi voorbeeld daarvan is de gevel van de gerenoveerde showroom van bouwbedrijf Abstruct in Nieuwrode, België. Het Streek Eigen Eiken is mooi natuurlijk vergrijsd. Opvallend voor een eiken gevelbekleding is dat de belijning nauwelijks veranderd. Improved Oak is dan ook uitermate vormstabiel dankzij de kopse veer en groef, en de B-fix clip voor blindbevestiging.”

Awood levert het eindproduct Improved Oak in verschillende schavingen. “We onderscheiden momenteel de varianten Varibo, Rhombus en het rustieke Hult & Bult, ” licht Wim toe. “De gevel van de gerenoveerde showroom is uitgevoerd als Varibo met latten in drie verschillende breedtes die blind gemonteerd zijn tegen een houten achterconstructie. We leveren ons gevelparket Improved Oak uitsluitend rechtstreeks aan de professional. Desgewenst kunnen we een project volledig van A tot Z begeleiden en voorbereiden, al dan niet inclusief montage in Nederland, België en Duits grensgebied.”   

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Awood
Uitgelichte afbeelding: 
De gevel van de gerenoveerde showroom is uitgevoerd als Varibo met latten in drie verschillende breedtes die blind gemonteerd zijn tegen een houten achterconstructie.

Lees meer over: Awood , duurzaam , Gevelparket

Gevelbouw partners