Gevelpanelen worden steeds populairder. Niet alleen vanwege hun lange levensduur, maar ook omdat zij gemakkelijk, snel en schoon te installeren zijn. “Bovendien kan met gevelpanelen een esthetisch hoogwaardige en naadloze gebouwgevel gerealiseerd worden”, weet Free Van hulle, Technical Account Manager Façade bij Bostik. “Ons Paneltack paneelverlijmingsysteem is ontwikkeld om 10 keer het gewicht van het paneel te kunnen dragen. Bovendien is het systeem bestand tegen windbelasting en vangt het cyclische uitzetting en krimp door omgevings- en weersinvloeden op. Met drie soorten Paneltack-lijm borgen we een duurzame hechting van gevelpanelen in de meest uiteenlopende materiaalsoorten, zoals steenwolplaat, HPL en vezelcementplaat.”
Bostik loopt al 35 jaar voorop in de markt met het Paneltack-systeem, dat een zorgeloze verlijming van gevelbekledingssystemen, dakrandafwerkingen, luifels en plafonds garandeert. “Het systeem omvat een select aanbod primers, lijmen, een cleaner en een foamtape, die dankzij onze jarenlange internationale R&D inspanningen zijn geëvolueerd tot een complete en bewezen oplossing”, aldus Free. “Onze verlijmingsproducten zijn getest en gecertificeerd volgens KOMO én internationaal volgens een European Technical Assessment (ETA). Dit betekent dat onze lijmen zonder extra mechanische bevestigingen gebruikt kunnen worden. Dit bespaart tijd én kosten.”
Het verlijmen van gevelplaten biedt grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld schroeven, vertelt hij. “Een belangrijke troef is de blinde bevestiging zonder zichtbare schroeven of afdekkapjes. Bovendien zijn lekstrepen (vuilstrepen) niet aan de orde en wordt breukspanning voorkomen. Doordat bij gevelplaatverlijming wordt gewerkt met een verticale draagconstructie, waarbij de gevelplaten worden verlijmd op verticale latten, is het spanningsveld aanzienlijk beter verdeeld. Puntbelasting zoals bij schroeven is niet van toepassing. Hierdoor is het mogelijk om ook dunnere platen te verlijmen, zonder risico op breken of scheuren.”
Gevelpanelen van steenwolplaat, HPL en vezelcementplaat hebben elk hun eigen, specifieke eigenschappen, weet Free. “Zo verschilt de thermische en hygrische beweging (krimpen en uitzetten door temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid, red.). Daarom zijn voor de verlijming van deze panelen ook specifieke lijmsystemen nodig, met een specifieke elasticiteit. Bijvoorbeeld om vervorming van de gevelpanelen op te vangen.” Bostik voorziet hierin met drie lijmsystemen (Paneltack, Paneltack S970 S en Paneltack HM) met bijbehorende primers. “De hechting van de panelen in combinatie met onze lijmsystemen wordt steevast in samenwerking met de fabrikanten onderzocht. Vervolgens laten we de combinatie ook testen door een onafhankelijk testinstituut en maken we specifieke verwerkingsvoorschriften per fabrikant én per type paneel, waarmee een betrouwbare hechting voor lange tijd wordt geborgd.”
Bij het verlijmen van de gevelplaten wordt gebruikgemaakt van complete lijmsystemen, die alle behandelingen en materialen omvatten die noodzakelijk zijn voor een goede verlijming. Van lijmen tot primers en een foamtape. “Een groot voordeel van onze lijmsystemen is het beperkte aantal verwerkingsstappen”, benadrukt Free. “Tussenstappen als reinigen en droogwrijven zijn niet aan de orde. Hierdoor kunnen verwerkers flinke tijdswinst behalen, zonder in te boeten aan kwaliteit en betrouwbaarheid.”
Het voorbehandelen van de ondergrond is belangrijk voor een goede hechting van de lijm. Zo moet het regelwerk stof- en vetvrij zijn. “Ook is een hechtingsverbeteraar in de vorm van een primer nodig. Breng de primer aan op het regelwerk en de panelen en respecteer de droogtijd, zoals aangegeven op de verpakking.” Een foamtape op de regels dient voor de aanvangshechting en als afstandshouder voor de lijm. “De foamtape moet verticaal, ononderbroken en over de volledige paneellengte worden aangebracht. Ook is het essentieel om de tape goed aan te drukken en om de schutfolie te laten zitten tot vlak voor de gevelplaatmontage.” Vervolgens is het tijd voor de verlijming. “Breng hiervoor een rechte, gelijkmatige en ononderbroken driehoekslijmril (9x9x9 mm) aan, waarbij je het applicatiepistool 90° ten opzichte van het regelwerk houdt en de maximale opentijd respecteert. Na het aanbrengen van de lijmril heb je – afhankelijk van de weersomstandigheden – maximaal 10 minuten om de gevelpanelen te bevestigen. Hierna ontstaat namelijk een huidfilm, die een correcte eerste aanhechting verhindert. Na het aanbrengen van de lijmril verwijder je de schutfolie van de foamtape en bevestig je de panelen, door ze voorzichtig tegen de tape aan te drukken en te wrijven.”
Om een correcte verlijming te garanderen, ondersteunt Bostik professionals in de verlijmingsindustrie met het opstarten van projecten en het opstellen van werkplannen. De accountmanagers geven advies over de juiste producten voor ieder project en plaattype. Uitgebreide verwerkingsinstructies per paneeltype zijn bovendien beschikbaar op de website. Daarnaast kan Bostik een projectgarantie afgeven voor projecten vanaf 150 m2. Aan de basis van deze projectgarantie ligt een volledige projectontzorging. Vanaf de ontwerpfase tot en met de oplevering, waarbij Bostik advies uitbrengt over de juiste producten en een on-site training verzorgt over de juiste applicatie hiervan. “Tijdens het verlijmen brengen wij meerdere bezoeken aan de bouwplaats, om te inventariseren of alle productvoorschriften worden opgevolgd of dat er misschien bijsturing nodig is. Alle verwerkingsstappen worden nauwkeurig bijgehouden en gebundeld in een dossier, dat na gereedmelding en inclusief een garantiecertificaat wordt overhandigd aan de opdrachtgever.” De projectgarantie bedraagt standaard 10 jaar.