Platform over gevels, glas & daken
Duurzaam alternatief voor houten gevelbekleding
De planken worden met de hand gekleurd en na-bewerkt. Hierdoor ontstaat een natuurlijke kleurnuance tussen de verschillende planken.

Duurzaam alternatief voor houten gevelbekleding

Het nieuwe hoofdkantoor van diervoederproducent P.C. van Tuijl Kesteren is op zijn zachtst gezegd een markant gebouw. Glas en beton worden afgewisseld met natuurlijke materialen wat op het eerste gezicht een houten gevelbekleding lijkt. Niets is echter minder waar, zowel het gekromde overstek als de verticale gevelelementen zijn namelijk uitgevoerd in de Millboard Fascia plank, een duurzaam alternatief voor houten gevelplanken met een grotere ontwerpvrijheid.

In het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor staat volgens verantwoordelijk architect Joep Durlinger van HUIBERS bureau voor architectuur de familiegeschiedenis van Van Tuijl centraal. “De familie stamt af van molenaarszonen en zijn nu groot geworden in het verwerken van veevoer. Het ontwerp is geïnspireerd op een graansilo, uitgevoerd als een ronde kern in het midden van het gebouw. Daaromheen hebben we als het ware een vitrine ontworpen van waaruit de bedrijvigheid goed zichtbaar is en met een viertal aparte entrees voor de diverse doelgroepen: bezoekers, weegportaal, personeel en chauffeurs. Dat alles is samengevoegd onder een grote, natuurlijke kap die mooi contrasteert met het fragiele van het glas en de robuustheid van het vele beton.”

Het nieuwe hoofdkantoor van diervoederproducent P.C. van Tuijl Kesteren.

Wimbledon

Al vanaf de eerste schetsen hadden we een gekromd dak voor ogen, vervolgt Durlinger. “We waren voornemens om het in hout uit te voeren en zijn een zoektocht gestart naar een partij die dit kon verwezenlijken. Die zoektocht leidde ons langs diverse houtleveranciers, maar de beoogde buiging van het hout bleek te expliciet en niet te realiseren in de gewenste houtsoorten. Op een gegeven moment raakten we in gesprek met Solotodo, een bedrijf dat nieuwe materialen bij architecten aan tafel brengt. Millboard was één van de producten die zij presenteerden en bleek een product dat mogelijk wél aan de eisen (voorgenomen kromming) kon voldoen. De uitstraling van de eerste sample sprak ons direct aan. Reden voor ons om in gesprek te gaan met Tholin Bouwproducten, importeur van Millboard. Al snel kwam het voorbeeld van het Wimbledon-stadion ter sprake waar Millboard ook gekromd is toegepast. Met dat beeld en de samples zijn we richting onze opdrachtgever gegaan en vanaf dat moment was Millboard het uitgangspunt.”

Natuurlijke kleurnuance

Millboard is volgens Bart Jannink van Tholin Bouwproducten ontwikkeld als een beter alternatief voor houten gevelbekleding en vlonderplanken, zonder duurzaamheid uit het oog te verliezen. “De natuurgetrouwe echtheid van de planken is echt bijzonder te noemen. De planken worden met de hand gekleurd en na-bewerkt. Hierdoor ontstaat een natuurlijke kleurnuance tussen de verschillende planken. Net als echt hout kunnen de planken gezaagd worden met een verstekzaag, handzaag of decoupeerzaag.” Durlinger vult aan: “Bijkomend voordeel van Millboard is bovendien dat het volgens garantie tot tien jaar kleurvast is en ook qua onderhoud veel ‘vriendelijker’ is dan reguliere houten latten. Gezien de vele vrachtwagenbewegingen langs het pand, hier absoluut een pré. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om behalve het overstek ook stroken in de gevel in Millboard uit te voeren om het gebouw te laten aarden en een nog vriendelijker karakter mee te geven. Credits voor bouwbedrijf J.G. Timmer die de montage van Millboard tot in de puntjes heeft uitgevoerd. De lijnen van het overstek lopen naadloos over in de gevel.”

De lijnen van het overstek lopen naadloos over in de gevel.

HUIBERS bureau voor architectuur krijgt vele positieve reacties op het eindresultaat. “We laten Millboard inmiddels veelvuldig ‘vallen’ als zijnde een potentieel alternatief voor hout. Het is misschien duurder in aanschaf, maar in de meerjarenplanning wordt dat verschil gecompenseerd.” Millboard is ook ontzettend duurzaam en heeft een gecertificeerde lage CO2 footprint. “Het produceren van één plank van 360 cm kost slechts evenveel energie als het zetten van twee koppen koffie. Voor Millboard wordt geen enkele boom gekapt. Een unieke eigenschap tot slot is de nagenoeg blinde mechanische bevestiging met ‘lost head fixing’. Dankzij een zelfsluitende toplaag is de schroef nauwelijks tot niet zichtbaar”, besluit Jannink.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details