Platform over gevels, glas & daken
Dringend gevraagd: een volwaardige plaats voor aluminiumschrijnwerk in leerplannen middelbaar

Dringend gevraagd: een volwaardige plaats voor aluminiumschrijnwerk in leerplannen middelbaar

Aluminiumschrijnwerk en -gevelbouw zitten de afgelopen jaren in de lift. De orderboekjes van de constructeurs zijn goed gevuld. Wist u dat aluminiumschrijnwerk ruim meer dan de helft van het totale buitenschrijnwerk in Vlaanderen vertegenwoordigt (naast hout, PVC en staal) en bovendien lokaal wordt gemaakt? Als bijdrage tot onze nationale maakindustrie, die toch de motor van onze economische groei is, kan dat tellen.

Toch zitten de aluminiumconstructeurs met de handen in het haar! Vrijwel allemaal krijgen ze één of meerdere vacatures voor gekwalificeerde schrijnwerkers – voor atelier of plaatsingsdienst –niet ingevuld. Als Federatie Aluminium Constructeurs proberen wij onze leden op dat vlak zoveel mogelijk te ondersteunen door onder meer eigen opleidingen, en praktijkcursussen in samenwerking met de VDAB te organiseren. Maar omdat het alarmerende tekort aan goed opgeleid technisch personeel diepgaand structureel is, is er meer nodig!

De sleutel tot de oplossing ligt bij de onderwijsstrategen die de beroepskwalificaties voor de opleiding Buitenschrijnwerk in het middelbaar onderwijs bepalen en vervolgens in leerplannen vorm geven. Daarom richten wij hierbij een warme, maar heel dringende oproep aan AHOVOCS en de onderwijskoepels, om de opleiding Buitenschrijnwerker, die vandaag vrijwel uitsluitend op andere materialen dan aluminium is toegespitst, inhoudelijk bij te sturen en zo te helpen om de prangende personeelsbehoeftes van de aluminium schrijnwerksector op te lossen.

Er is sprake van om in het kader van de komende onderwijshervorming aluminium op te nemen in een 7de specialisatiejaar Se-n-Se (beroepsonderwijs). Dat is een stap in de goede richting maar tegelijk onvoldoende om veel leerlingen aan te zetten om voor een specialisatie in aluminium te kiezen. Als leerlingen in het 5de en 6de jaar technisch of beroepsonderwijs geen kennis kunnen maken met aluminium als materiaal, waarom zouden ze dan kiezen voor een extra jaar opleiding met focus op aluminium?

Sommige technische scholen bieden nu reeds, bovenop de huidige leerplannen, basiskennis over aluminiumschrijnwerk aan, en willen dit heel graag uitbreiden. Daarvoor zijn echter een aanpassing van de beroepskwalificaties en de leerplannen ‘Buitenschrijnwerk’, en voldoende daarbij horende praktijkuren broodnodig! DRINGEND !

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details