Platform over gevels, glas & daken
Demontabele gevel voor ‘Porseleinen duo’
Met het porseleinen duo in het hartje van Delft wordt de geschiedenis van het oude Delft weer tot leven gewekt.

Demontabele gevel voor ‘Porseleinen duo’

In Delft wordt gebouwd aan een nu al iconisch duo. Porseleinen Toren en Porseleinen Hof doen hun naam eer aan met een gevel opgebouwd uit geglazuurde keramische steenstrips in twee kleuren wit en Delfts blauw. Een kleine 60 kilometer aan LeeStrip van LEEBO Intelligente Bouwsystemen maken de ‘porseleinen’ gevel volledig demontabel.

Een kleine 60 kilometer aan LeeStrip van LEEBO Intelligente Bouwsystemen maken de ‘porseleinen’ gevel volledig demontabel.

Het project omvat een woontoren met 85 huurappartementen en een laagbouw met zeventien grondgebonden stadswoningen. Door allerlei duurzame maatregelen is de milieu-impact van het complex fors lager dan wettelijk vereist. “Ook de demontabele gevel heeft daarin een belangrijke rol”, weet Melwin Ideler van LEEBO. “In plaats van de steenstrips te verlijmen, worden ze in onze LeeStrip ingeschoven, zodat je ze in theorie bij einde levensduur van het gebouw kunt demonteren en elders weer opnieuw kunt inzetten, inclusief achterconstructie.”

De totale gevel bestaat uit ruim 250.000 keramische steenstrips.

C-profielen

Het casco van Porseleinen Toren en Porseleinen Hof bestaat uit een combinatie van beton- en HSB-elementen. “Voor beide draagstructuren hebben we een achterconstructie ontwikkeld bestaande uit verticale hoeklijnen met daarop horizontale C-profielen waar de steenstrips ingeschoven kunnen worden”, legt Melwin uit. “Het resulteert in een uiterst stijve en stabiele constructie, wat maakt dat we relatief weinig hoeklijnen hoeven te bevestigen. De steenstrips worden op hun beurt voorzien van een inkeping aan de boven- en onderkant en kunnen zodoende heel eenvoudig in het profiel geschoven worden. Door de lippen in onze stalen LeeStrip kunnen ze er niet uitvallen.” 

De steenstrips zijn voorzien van een inkeping aan de boven- en onderkant en kunnen heel eenvoudig in het profiel geschoven worden. 

Toleranties opvangen

De totale gevel bestaat uit ruim 59 kilometer aan LeeStrip en 250.000 keramische steenstrips met een glazuurlaag in mat wit, glanzend wit en Delfts blauw. Melwin: “De steenstrips zijn 240 mm lang, 71 mm hoog en zijn in een lagenmaat van 75 mm aangebracht. Er is dus een mimimaal voegje van 4 mm dat meer als een schaduwlijn fungeert en waarmee we tevens eventuele toleranties in het gebouw kunnen opvangen.” LEEBO heeft de complete gevel op locatie gemonteerd. “De LeeStrips werden op lagen- en koppenmaat uitgezet en per verdieping gemonteerd”, weet Melwin. “De dagkanten, dakranden en de randen rond de balkons en nestkasten hebben we afgewerkt met LeeBond aluminium composiet.”

LEEBO is eind 2021 gestart met de engineering, en in februari 2023 begonnen met de montage. Het project wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd. Met het porseleinen duo in het hartje van Delft wordt de geschiedenis van het oude Delft weer tot leven gewekt. “Met onze gepatenteerde LeeStrip hebben we het beoogde beeld van de architect maakbaar gemaakt”, zegt Melwin met gepaste trots. “En dat niet alleen, de gevel laat zich net zo gemakkelijk weer demonteren. Een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details