Platform over gevels, glas & daken
Defensie-eiland, Woerden | Van militair terrein naar karakteristieke woonwijk

Defensie-eiland, Woerden | Van militair terrein naar karakteristieke woonwijk

Aan de rand van de binnenstad en gelegen aan de singel van Woerden wordt al enkele jaren gebouwd aan Defensie-eiland. Een nieuwe woonwijk met honderden woningen op een plek met een rijke historie en sterk industrieel karakter. Na deelgebied Noord en Midden wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het slotstuk: Zuid.

Al meer dan vijf jaar bouwt VORM Bouw aan het unieke nieuwbouwproject in Woerden. Zowel Vianen Kozijnen als Transcarbo zijn in een bouwteam in een vroeg stadium gevraagd door de aannemer en Architect Groosman om mee te denken over de detaillering van respectievelijk de gevelelementen en kunststof kozijnen. “Het gaat hier om een zeer gevarieerde woonwijk met een grote diversiteit aan woningen, appartementen en penthouses,” zegt Hans Bakker van Vianen Kozijnen. “Die diversiteit zit hem ook in de gevelopbouw, kleurschakering en detaillering. Het hele bouwtraject hebben we dan ook met Transcarbo opgetrokken voor een optimale afstemming. De kunststof kozijnen hebben wij bijvoorbeeld zoveel mogelijk al prefab meegenomen tijdens de productie van de HSB-gevelelementen in onze fabriek.” Mayco van de Wal van Transcarbo vult aan: “We werken op vele projecten op deze manier samen, waarbij we een project integraal benaderen en de gevel op locatie direct wind- en waterdicht kunnen maken.”

TITAN iP Stulpfenster KF geöffnet

De kozijnen zijn voorzien van hang- en sluitwerk van SIEGENIA.

 

SIEGENIA-beslag

Fase Zuid van Defensie-eiland behelst voor Vianen Kozijnen ongeveer 5.000 m2 aan HSB-gevelelementen en voor Transcarbo 457 kozijnen (1.272 m2). Bakker: “De gevelelementen hebben allemaal een Rc-waarde van 4,5, maar uitgevoerd in een grote diversiteit aan afmetingen, gaande van 4,5 tot 7,5 meter breed. We kunnen zelfs tot 8 meter breed gaan in onze productiefaciliteit die overigens op steenworp afstand is gelegen van Defensie-eiland.” Ook de kunststof kozijnen zijn zeer divers qua formaat. Van de Wal: “De profielen zijn uit de mal getrokken en direct voorzien van een acrylaat-toplaag. Deze glasachtige toplaag heeft veel minder poriën dan een gebruikelijke structuur en is dus minder gevoelig voor stof en vuilaantasting. Zoals gebruikelijk worden onze kozijnen voorzien van hang- en sluitwerk van SIEGENIA. In dit geval zijn de deuren uitgevoerd met krukbediende sloten met ingebouwde kerntrekbeveiliging en de ramen voorzien van draai/kiep en valbeslag.” Bakker vult aan: “Het unieke aan het SIEGENIA-beslag is dat er nauwelijks wrijving optreedt; een raam of deur kan met minimale kracht bediend worden.” Daarnaast zijn er in dit project ook verschillende kunststof kozijnen gecombineerd met houten deuren. “Ook daar weet het SIEGENIA-beslag wel raad mee,” zegt Van de Wal. “De uitzetcoëfficiënten van de verschillende materialen worden keurig door het beslag opgevangen.”

blauwhoed-defensie-eiland-zuid_frame42-kopieren

Defensie-eiland is een zeer gevarieerde woonwijk met een grote diversiteit aan woningen, appartementen en penthouses.

 

De HSB-elementen en kunststof kozijnen zijn in de fabriek bij Vianen Kozijnen volledig geprefabriceerd en met een beschermfolie ingepakt. “Onze Garant Protect-inpakmethode in combinatie met ons Vianen Garantkader maakt dat weersinvloeden en bouwvocht geen invloed hebben op de elementen,” stelt Bakker. Van de Wal: “En door zoveel mogelijk te prefabriceren en standaardiseren wordt de kans op fouten aanzienlijk gereduceerd. Eenmaal gemonteerd op locatie worden de kozijnen en het hang- en sluitwerk door ons stuk voor stuk nog nagesteld. Door transport en het inhijsen van de elementen kan er immers wat speling optreden.” Volgens planning wordt fase Zuid later dit jaar opgeleverd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details