Platform over gevels, glas & daken
“De VMRG cursussen zijn de basis voor onze medewerkers”

“De VMRG cursussen zijn de basis voor onze medewerkers”

Voor de kwaliteit in de gevelbouw is het belangrijk dat er naast de reguliere opleidingen cursussen beschikbaar zijn waarmee professionals zich kunnen specialiseren in de gevelbouw. De VMRG ontwikkelt daarom onder andere cursussen om de kennis van de verschillende facetten van geveltechniek en van de VMRG Kwaliteitseisen bij te brengen. Alle VMRG leden hebben het VMRG Keurmerk. Dat betekent dat zij van engineering tot en met montage gegarandeerde kwaliteit leveren conform de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen. Dat kan alleen als de medewerkers op de hoogte zijn van de laatste eisen.

Young professionals bij De Groot & Visser

Alle ins en outs van de gevelbouw bijbrengen aan je medewerkers, de kennis up-to-date houden, en zorgen dat medewerkers de juiste kwaliteit leveren en op de hoogte zijn van alle eisen, hoe doen bedrijven in de gevelbranche dit? We spreken met Karin Grefhorst, HR manager bij gevelbouwer en VMRG lid De Groot & Visser.

Hoe krijgen nieuwe medewerkers de juiste gevelbouw kennis?

“Wij kijken natuurlijk bij mensen die wij aannemen die al uit de gevelbouw komen welke kennis zij al hebben en welke kennis ontbreekt. De ontbrekende kennis brengen wij op maat op het juiste niveau. Voor young professionals die van een hogeschool of universiteit afkomstig zijn en hun carrière bij ons starten, vinden wij het belangrijk dat ze de geveltechniek cursussen van de VMRG doorlopen, zoals statica, bouwfysica, constructie en materiaal. Wij vinden dat dit in ieder geval de basis moet zijn van nieuwe medewerkers.”

Hoe bereik je als totale organisatie een hoog kennisniveau?

“De Groot & Visser is een projectgestuurde organisatie. Wij werken met projectteams die bij ons bestaan uit één of meer projectleiders, engineers, werkvoorbereiders, uitvoerders en young professionals. Vorig jaar hebben wij het initiatief genomen om het gehele personeel in onze projectteams de VMRG cursussen op het gebied van geveltechniek en VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen te laten doorlopen. Wij vinden dat wij als organisatie richting onze klanten over een hoog  kwaliteitsniveau qua kennis moeten beschikken en daarvoor zijn de cursussen van de VMRG uitermate geschikt. Dit vinden wij het minimale dat onze medewerkers aan kennis in huis moeten hebben.”

Hoe stimuleer je mensen om de e-learning cursus VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen waarvoor ze  een jaar de tijd hebben, tijdig af te ronden?
“Alle projectteamleden hebben een login voor deze online cursus gekregen. Als stimulans kreeg het team dat met alle leden als eerste de cursus in zijn geheel doorlopen had, een grote slagroomtaart. De teamleden stimuleerden elkaar door elkaar te vertellen dat het prima te doen was en je er zeker geen dagen mee bezig bent. Tussendoor communiceerden wij de tussenstanden van de verschillende teams, waardoor er een stukje competitie ontstond. Ook mochten de medewerkers een deel van de cursus in werktijd doen. Daarnaast is opleiding een vast onderdeel van zowel de beoordelings- als functioneringsgesprekken, dus ook hier stimuleren wij medewerkers om opleidingen te volgen. Dit wordt ook uitgedragen door het management van De Groot & Visser.”

Hoe kijk je terug op deze e-learning cursus?

“Het is mooi dat je precies kan volgen wie hoe ver is met de cursus. Ook kan je zien op welke onderdelen iemand beter of juist minder scoort. Zo kunnen wij ook weer op maat adviseren in welke onderdelen iemand zich nog verder kan bekwamen. Leuk is dat wij terug horen dat ook zeer ervaren mensen toch nieuwe dingen geleerd hebben en het fijn vonden om hun kennis weer op te frissen. We zullen dan ook zeker herhalingen inbouwen in ons opleidingstraject, want kennis opfrissen en up-to-date houden blijft belangrijk. De young professionals die net een WO of HBO studie bouwkunde achter de rug hebben, vonden het af en toe best pittig. Maar met het gemiddelde van een 8,2 ben ik heel trots op onze medewerkers. 

Hoe wordt kennis binnen de organisatie gedeeld?

“Eén van onze kernwaarden is: ‘Wij delen onze kennis en wij denken in oplossingen’. Dat doen we niet alleen door middel van opleidingen, maar we zijn ook bezig met het opzetten van een ‘GV Academy’. Hierin willen we onze kennis en ervaringen delen. De bedoeling is dat medewerkers bijvoorbeeld specifieke projectgelateerde oplossingen delen, waarvan ze denken dat dit nuttige informatie is voor andere projectteamleden. Op basis daarvan kunnen wij weer instructiefilmpjes maken en deze onder de aandacht brengen van de juiste personen. Zo blijven we ons kwaliteitsniveau in de gevelbouw doorontwikkelen. Onze young professionals vragen wij om feedback op onze doelstellingen voor de komende vijf jaar voor ons bedrijf. Ook motiveren wij hun door samen te werken aan een onderzoeksopdracht die los van de projecten staat. Hierin zie je dat jongeren hun ei kwijt kunnen als het om innoveren gaat en zij kunnen de kennis toepassen van de oudere generatie. Zo zie je dat jongeren ouderen nodig hebben en ouderen weer leren van de jongeren. Heel mooi om te zien!”

Kijk voor VMRG cursussen op www.kenniscentrumgevelbouw.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details