01:29
25-10-2015

De VIP-tribune vormt het paradepaardje van Stal Tops

Stal Tops in Valkenswaard heeft een ware transformatie ondergaan. Onder de naam ‘Tops International Arena’ is een keur aan nieuwe gebouwen gerealiseerd, waaronder een entree- en mediagebouw (Spider), een VIP-gebouw en een aantal overkapte tribunes. Om de bouwstijl te waarborgen en om aan te sluiten bij de uitstraling van de bestaande bouw, is gekozen voor een hoogwaardig afwerkingsniveau met veel oog voor detail en materiaalkeuze.

De buitenschil van de nieuwe gebouwen is geproduceerd en gemonteerd door JM van Delft & zn. “In het Spider-gebouw hebben we ongeveer 190 m² RVS kozijnen en deuren geplaatst, voorzien van brandwerend glas,” vertelt projectleider Albert Emmers. “Het VIP-gebouw is op zijn beurt – inclusief de zijgangen – voorzien van zo’n 1.500 m² Schüco Façade AOC aluminium vliesgevelsystemen. AOC staat hierbij voor Add On Construction. We hebben het vliesgevelsysteem op een volledig massieve constructie moeten bevestigen, wat een behoorlijke uitdaging was. We hebben hiervoor enkele duizenden schietnagels in de constructie geschoten.”

Elektrische schuiframen
Na de montage van de vliesgevel, volgden de verticaal-schuivende, elektrische ramen die in eigen beheer door JM van Delft & zn zijn ontwikkeld en geproduceerd. “Zowel aan de grasarena-zijde als aan de zandarena-zijde zijn twintig elektrische ramen gemonteerd,” vertelt Emmers. “De schuiframen zijn voorzien van ruiten met een afmeting van 3,40 bij 1,70 meter en een gewicht van 233 kilogram per stuk, die middels een spindelaandrijving worden aangestuurd. De ramen zijn hierdoor bijna geruisloos te openen en sluiten. Speciale beveiligingstechniek voorkomt vingerinklemming.”

De schuiframen zijn als een ‘plug and play’ systeem tegen de buitenschil gemonteerd, vertelt hij. “Ze schuiven dan ook voor de vliesgevel langs. Niet alleen in de voorbereidingsfase, maar ook tijdens de montage heeft deze constructie ons heel wat hoofdbrekens bezorgd. Maar het resultaat mag er zijn. De VIP-tribune vormt het paradepaardje van het complex.”

Voorover hellende ruiten
In alle hoeken van het Spider-gebouw is een juryhoek ingericht, die de jury zicht biedt op het volledige parcours, het veld en de rest van het terrein. “Elke juryhoek is voorzien van drie voorover hellende ruiten, waarbij de grootste ruit een gewicht heeft van ongeveer 750 kilogram. Deze ruiten hellen in een hoek van 15 graden voorover. Dat is best uniek.”
In zowel het Spider- als het VIP-gebouw, evenals op de noord- en zuidtribune, zijn stalen brandwerende puien voorzien. “Tevens hebben we hier neutrale, zonwerende beglazing aangebracht,” vertelt Emmers. “Op de tribunes hebben we bovendien, met behulp van de vliesgevelsystemen, windschermen van gelaagd glas geplaatst.”

Korte doorlooptijd
Emmers kijkt terug op een geslaagd project. “Hoewel de opdracht simpel oogt, waren de verschillende onderdelen zeer complex. Zeker gezien de korte doorlooptijd waarin alles gerealiseerd moest worden. Maar in samenwerking met Sprangers Bouwbedrijf BV hebben we dit project tot een goed einde weten te brengen.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners