Platform over gevels, glas & daken
De toegevoegde waarde van een degelijke gebouwschil

De toegevoegde waarde van een degelijke gebouwschil

In het proces van het verduurzamen van het woningenbestand wordt al snel naar de integratie van duurzame installaties gegrepen. Vergeet niet dat de Trias Energetica uitgaat van het beperken van de warmtevraag. Daar hoort een degelijke gebouwschil bij. Dat zegt Erik-Jan Hage, business development manager bij Kingspan Insulation. Hij vertelt over de toegevoegde waarde van een goed geïsoleerde gebouwschil. 

Erik-Jan Hage 0002 kopiërenErik-Jan Hage, business development manager bij Kingspan Insulation.

Sinds 1 juli dit jaar worden bouwvergunningen verstrekt op basis van gasloos bouwen. “Al heel snel komt dan de warmtepomp in beeld,” zegt Hage terecht. “Verwarmen op lage temperatuur betekent dat je zo min mogelijk verliezen kunt veroorloven door de gevel. Een hoge Rc-waarde is dan zo gek nog niet. Het Bouwbesluit schrijft een Rc-waarde voor van 3,5 voor de vloer, 4,5 voor de gevel en 6 voor het dak. Let wel, dat zijn minimale waarden. Het is niet verboden om hogere Rc-waarden toe te passen.”

Eenmalige actie

De minimale eisen als maximum interpreteren is volgens Hage niet heel logisch. Hij legt uit waarom. “Een beter isolerende gebouwschil betekent dat je het aandeel installaties kunt beperken. Op het moment dat je een hogere Rc-waarde toepast, kan je een warmtepomp met een lagere capaciteit toepassen. De warmtevraag wordt immers beperkt. Dat heeft weer als voordeel dat het energieverbruik daalt en in de toekomst ook de vervangingskosten van de installatie lager zullen zijn door de geringere capaciteit die benodigd is. Vooral voor nieuwbouw is het belangrijk dat een weloverwogen keuze wordt gemaakt qua isolatiewaarde. Vergeet niet dat een gebouw dat vandaag wordt opgeleverd de bestaande bouw van morgen is. Het is lastig om over tien jaar de gebouwschil te gaan aanpassen. Het is een eenmalige actie.”

Kooltherm K108 Spouwplaat

Sinds dit jaar heeft Kingspan een verbeterde versie van de Kooltherm K8 Spouwplaat voor spouwmuurconstructies in het assortiment.

Afbeelding 1 (punt K108): De Kooltherm K108 Spouwplaat is dé sprong vooruit in spouwisolatie met een unieke lambda-waarde van 0,018 W/m.K.

Afbeelding 2 (punt K108 Plus): De Koolterm K108 Plus Spouwplaat heeft een extra 20 mm minerale wol, die ervoor zorgt dat de isolatieplaat altijd goed aansluit, ook bij ruwe betonoppervlakken of bestaande binnenbladen.

Hage: “De lambdawaarde van de Kooltherm K108 Spouwplaat is 0,018 W/m·K. Daarmee isoleert deze verbeterde versie 10% beter en is de plaat ook wezenlijk slanker dan traditionele isolatiematerialen. Op het niveau van het Bouwbesluit scheelt dat tenminste 50 millimeter. Dat maakt de Kooltherm K108 Spouwplaat in vele opzichten interessant; óf je kunt met een dunner isolatiepakket uit de voeten en verhoogt zodoende het verhuur- of verkoopbaar vloeroppervlak óf je verhoogt de isolatieprestaties bij een gelijkblijvende spouwconstructie. Onderzoek wijst uit dat de Total Cost of Ownership (TCO) van een woning daalt indien wordt gekozen voor een isolatiepakket met hogere prestaties. Dit is vanaf jaar 1 rendabel omdat de hogere hypotheeklasten gecompenseerd worden door de besparing op energiekosten.”

Een goed isolerende gebouwschil leidt bovendien tot meer comfort en verkort het stookseizoen, stelt Hage. “Dat laatste mag niet onderschat worden. In plaats van half september al te moeten stoken, hoeft de verwarming pas begin november aan. Bovendien is het met een goed geïsoleerde gebouwschil op termijn relatief eenvoudiger om de stap te zetten naar een energie neutrale woning.”    

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Kingspan Insulation
Uitgelichte afbeelding: Een goed geïsoleerde gebouwschil leidt tot meer comfort en verkort het stookseizoen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details