Platform over gevels, glas & daken
De S klasse schoen

De S klasse schoen

De normen en regels voor veiligheid op het werk zijn geregeld in de Arbowet en Europese regelgeving. Voor schoeisel zijn er twee categorieën, waarvoor verschillende eisen gelden: de O-klasse werkschoen en de S-klasse veiligheidsschoen. Het belangrijkste verschil tussen beide is de teenbescherming. S-klasse veiligheidsschoenen hebben altijd een neuskap van metaal of kunststof. Bij de O-klasse werkschoenen ontbreekt deze bescherming.

Beroep

Veiligheidsschoenen als persoonlijk beschermingsmiddel worden veelvuldig toegepast in diverse beroepsgroepen. Veiligheidsschoenen worden geclassificeerd naar de mate van bescherming. In totaal zijn er vier klassen voor schoenen en twee klassen voor laarzen te onderscheiden.

  1. SB basisveiligheidsschoenen met een stalen neus en antistatische zool, geschikt voor lichte werkzaamheden.
  2. S1 veiligheidsschoenen met een stalen neus, gesloten hiel en energie absorberende hak. Antistatisch en geschikt voor droge werkomstandigheden.
  3. S2 veiligheidsschoenen met stalen neus en gesloten hiel, antistatische eigenschappen, energie absorberende hak en waterdichte schacht. Voor werk onder natte omstandigheden.
  4. S3 veiligheidsschoenen met dezelfde eigenschappen als de vorige en bovendien uitgerust met een penetratiebestendige tussenzool.


Veiligheid

Een S-klasse veiligheidsschoen is ook een werkschoen, maar een O-klasse schoen is geen veiligheidsschoen. Voor elke beroepsgroep is er een specifieke veiligheidsschoen of -laars. Het schoeisel is aangepast aan de specifieke risico’s. Specifieke veiligheid dus voor de bouw, industrie, logistiek, horeca en zorg. Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken. Om die reden dienen we ons te houden aan de regels van de Arbowet en goede werkkleding te dragen tijdens de werkzaamheden. Bij werkkleding horen naast veiligheidsschoenen ook veiligheidshelmen, oordoppen, veiligheidsbrillen, stofmaskers en handschoenen.

Klachten

Voetklachten en voetpijn komen vaak voor. De voet heeft een complexe structuur en met iedere beweging drukt het lichaamsgewicht op onze voeten en enkels. Voetklachten kunnen leiden tot rugklachten, maar ook aan klachten in schouders, nek, heupen en knieën.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle gebruikers de verkeerde schoenmaat draagt gelet op zowel lengte- als breedtemaat. De beste oplossing is om de voeten correct te laten opmeten. Dan zijn de juiste maat en pasvorm bekend.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details