De normen en regels voor veiligheid op het werk zijn geregeld in de Arbowet en Europese regelgeving. Voor schoeisel zijn er twee categorieën, waarvoor verschillende eisen gelden: de O-klasse werkschoen en de S-klasse veiligheidsschoen. Het belangrijkste verschil tussen beide is de teenbescherming. S-klasse veiligheidsschoenen hebben altijd een neuskap van metaal of kunststof. Bij de O-klasse werkschoenen ontbreekt deze bescherming.
Veiligheidsschoenen als persoonlijk beschermingsmiddel worden veelvuldig toegepast in diverse beroepsgroepen. Veiligheidsschoenen worden geclassificeerd naar de mate van bescherming. In totaal zijn er vier klassen voor schoenen en twee klassen voor laarzen te onderscheiden.
Een S-klasse veiligheidsschoen is ook een werkschoen, maar een O-klasse schoen is geen veiligheidsschoen. Voor elke beroepsgroep is er een specifieke veiligheidsschoen of -laars. Het schoeisel is aangepast aan de specifieke risico’s. Specifieke veiligheid dus voor de bouw, industrie, logistiek, horeca en zorg. Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken. Om die reden dienen we ons te houden aan de regels van de Arbowet en goede werkkleding te dragen tijdens de werkzaamheden. Bij werkkleding horen naast veiligheidsschoenen ook veiligheidshelmen, oordoppen, veiligheidsbrillen, stofmaskers en handschoenen.
Voetklachten en voetpijn komen vaak voor. De voet heeft een complexe structuur en met iedere beweging drukt het lichaamsgewicht op onze voeten en enkels. Voetklachten kunnen leiden tot rugklachten, maar ook aan klachten in schouders, nek, heupen en knieën.
Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle gebruikers de verkeerde schoenmaat draagt gelet op zowel lengte- als breedtemaat. De beste oplossing is om de voeten correct te laten opmeten. Dan zijn de juiste maat en pasvorm bekend.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.