Platform over gevels, glas & daken
Dé referentie voor duurzame profielen

Dé referentie voor duurzame profielen

Aluminium levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van een gebouw. Doordat HYDRO het volledige productieproces beheerst, kan het bedrijf op dit gebied een efficiente aanpak toepassen. Het resulteerde ook dit jaar in het exclusieve recht van Hydro Building Systems om op de Europese markt Hydro CIRCAL 75R aluminium te gebruiken. Een circulair product dat voor een groot deel (minimaal 75%) uit gerecycled (post-consumer) aluminium bestaat en met groene energie is vervaardigd. 

HYDRO -al 110 jaar gespecialiseerd in aluminium- investeert voortdurend in duurzame processen en stimuleert toeleveranciers om in te zetten op de ontwikkeling van duurzame componenten. Zo zijn alle thermische onderbrekingen in WICONA-producten gemaakt van gerecycleerd polyamide en natuurlijk aluminium. “We hebben de ambitie om een referentie te zijn op het gebied van duurzaam bouwen”, zegt Perry Hermans, Country Manager Benelux Wicona.

Gebouwschil gebaseerd op duurzaamheid

“In de toekomst zijn we van plan de aanpak van de bouw te veranderen”, vervolgt Hermans en licht toe: “Tot voor kort was het het ontwerp – met de nadruk op functionaliteit, kosten en diensten – dat de gebouwschil bepaalde. Maar we evolueren naar een punt waarop de bouwschil niet langer gebaseerd is op design, maar op duurzaamheid. Het ontwerp van het gebouw blijft natuurlijk
belangrijk, maar duurzaamheid stuurt meer en meer het hele bouwproces vanaf het begin. Daarom werken wij nu met EPD’s (Environmental Product Declaration) die ons in staat stellen transparanter te zijn – en dus geloofwaardiger – en duurzame producten – en dus duurzame gebouwen – te promoten en zo de markt tot meer verantwoordelijkheid te bewegen.” 

Perry Hermans, Country Manager Benelux Wicona. (Beeld: Filip Van Loock)

Holland Park Diemen

Hermans noemt een project waar de duurzaamheid vanaf spat: “Holland Park was een slecht lopende kantorenlocatie in Diemen Zuid. Dankzij een forse gebiedsontwikkeling is Holland Park getransformeerd tot een bruisende wijk met water, mooie straatjes, goede voorzieningen en uitstekende verbindingen. Kenmerkend zijn de diversiteit aan woningen met verschillende gevels en de rijke mix aan bouwstijlen, binnentuinen en design in de openbare ruimte.” Er zijn duurzame oplossingen en duurzame materialen toegepast, waarbij alles voldoet aan de nieuwste normen op het gebied van energiegebruik en belasting van het milieu. “Blok 22 en 23 zijn fraai ontworpen woonblokken, elk met een eigen woontoren en samen goed voor 304 appartementen. Hier zijn WICONA systemen toegepast die de Cradle-to-Cradle certificering Zilver dragen. De beveiliging en bescherming van het gebouw en zijn bewoners vroeg om een totaaloplossing met compatibele aluminiumconstructies. De brandwerende systemen van WICONA hebben niet alleen een effectieve brandbeveiliging, maar ook een stijlvol design.”

Resultaten in cijfers

Om de CO2-besparing in een project met Hydro CIRCAL 75R te meten, heeft HYDRO het Muntcentrum Oxy-gebouw in België als benchmark gebruikt. Uit de berekeningen bleek dat door Hydro CIRCAL te gebruiken in plaats van een standaard Europese oplossing voor de aluminium sluitingen van dit gebouw, 1.820 ton CO2 kon worden bespaard. En aangezien een boom 80 jaar nodig heeft om een ton CO2 op te nemen, compenseerde de keuze van Hydro CIRCAL het werk van 1.820 bomen. Nog een vergelijking: het gebruik van een standaard aluminiumoplossing voor dit soort projecten zou 2.495 ton CO2 hebben uitgestoten, vergelijkbaar met het jaarlijkse gebruik van 1.049 auto’s. Hydro CIRCAL 75R maakte het mogelijk dat er bij dit project het equivalent van de jaarlijkse vervuiling van 63 auto’s werd uitgestoten. “Ik durf wel te stellen dat we met onze producten mooie duurzaamheidsprestaties behalen bij projecten”, aldus Hermans tot slot.  

Let’s meet @Polyclose

De Europese vakbeurs voor buitenschrijnwerk vindt plaats op 31 augustus, 1 en 2 september 2022 in Gent, België. WICONA stelt er de nieuwste producten voor, waaronder een nieuwe hef-schuifoptie die dikkere beglazing mogelijk maakt en een gevel met geïntegreerde vleugels met een minimalistisch design. Vraag uw gratis toegangsticket aan via www.wicona.nl/polyclose.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details