Platform over gevels, glas & daken
De Nobelaer: Cultuurhuis met een gouden randje

De Nobelaer: Cultuurhuis met een gouden randje

In 2022 is cultuurcentrum De Nobelaer in Etten-Leur verhuisd van de locatie aan de Anna van Berchemlaan naar de nieuwbouw aan de Parklaan. Een veelzijdig en multifunctioneel gebouw met een gouden randje geïllustreerd door de dubbele akoestische gevels in een champagne, goudachtige kleurstelling.

De Nobelaer is een cultuurhuis met bibliotheek, kunsteducatie, cultuuronderwijs, speelotheek, poppodium, evenementen en een middelgroot theater. De nieuwbouw aan de Parklaan is zo opgezet dat de verschillende disciplines optimaal kunnen samenwerken. Alle ruimtes zijn ontworpen voor meervoudig gebruik. Zo is de grote zaal uitgevoerd met een inschuiftribune en kunnen de studio’s rond de foyer ook worden ingezet voor publieksfuncties. Dat maakt De Nobelaer bij uitstek geschikt voor een grote diversiteit aan doelgroepen.

Dubbele akoestische gevels

De complete buitenschil, inclusief de entree en artiesteningang, komt uit de koker van Gruijters Aluminium. “We hebben de aluminium kozijnen, ramen, deuren en vliesgevels voor dit prachtige cultuurcentrum geproduceerd en gemonteerd”, zegt Chris Gruijters, directeur van het familiebedrijf uit Gemert. “Daarbij hebben we gebruik gemaakt van de systemen van Reynaers Aluminium.

Vanwege de functie van het gebouw stelde de gevelafwerking van het veelzijdige cultuurhuis ons voor een specifieke uitdaging. De vliesgevels bijvoorbeeld moesten voldoen aan zeer hoge akoestische eisen. Hier kwam onze jarenlange kennis en expertise met de systemen van Reynaers Aluminium goed van pas. In totaal hebben we voor dit project in opdracht van Bouwbedrijf Vrolijk circa 940 m2 aan vliesgevels verwerkt, waarvan een deel dus omwille van de akoestische eisen dubbel is uitgevoerd, los nog van alle overige aluminium kozijnen, ramen en deuren.”

Veelzijdig systeem

Reynaers Aluminium heeft een lange relatie met Gruijters uit Gemert. “Voor dit project is gebruik gemaakt van het ConceptSystem 77 (CS 77), een raam- en deursysteem dat voldoet aan de gevraagde eisen op het gebied van thermische isolatie, stabiliteit en veiligheid”, zegt Walter van der Knaap, accountmanager bij Reynaers Aluminium. “De vliesgevels daarentegen zijn uitgevoerd in de ConceptWall 50 (CW 50) met een zeer ranke profilering. Dat maakt het mogelijk een gevel transparant uit te voeren, resulterend in een panoramisch uitzicht en vooral veel natuurlijke lichttoetreding.” Het CW 50-vliesgevelsysteem is volgens Van der Knaap een zeer veelzijdig systeem. Dat was hier wel een pre, want bij de hoofdentree is de vliesgevel aan de bovenzijde afgeschuind. De gevel volgt hierin de schuinte van het gebouw en dak. Die schuinte heeft Gruijters Aluminium kunnen realiseren in ons vliesgevelsysteem met specifieke details voor de aansluiting van stijlen en dorpels.”

Reynaers Aluminium heeft voor dit project geen projectoplossingen hoeven te ontwikkelen. “Met dank aan de kennis en expertise vanuit Gruijters”, zegt Van der Knaap. “De aluminium gevels, kozijnen, ramen en deuren zijn in een speciale champagne/goudachtige tint geanodiseerd. Het resulteert in een mooi totaalplaatje.” Ook Chris Gruijters is trots op het eindresultaat en prijst bovendien de samenwerking, vooral ook met Bouwbedrijf Vrolijk. “Het is wederom een mooie referentie voor ons als bedrijf en een aanwinst voor Etten-Leur.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details