Platform over gevels, glas & daken
De kunst van aluminium buigen

De kunst van aluminium buigen

Het buigen van aluminium profielen, balken en kokers vraagt concentratie en vakkennis, maar vereist ook de allernieuwste technieken en machines. Buigen is een echt ambacht dat door de vaklui van BestBend al meer dan veertig jaar wordt uitgeoefend. Rudi Vandevoordt, managing director van BestBend, praat ons bij over de nieuwste technieken en methodieken, want ook het ambacht evolueert met de tijd. Wat te denken van buigen met vloeibaar metaal?

BestBend investeert fors in blijvende scholing van haar medewerkers en in de ontwikkeling van nieuwe technieken en machines. Vandevoordt: “We zijn gestart met het buigen van vangrails en profielen voor ramen en deuren, eerst met één en later met twee machines. Met die expertise produceren we vandaag met vijf machines alle mogelijke buigwerk, van eenvoudige tot complexere ramen en deuren, van rails tot vliesgevelprofielen, en dit voor toepassingen in de meest uiteenlopende sectoren. We gaan verder waar anderen stoppen. We richten ons daarbij niet alleen op standaard buigwerk, maar vooral op bijzondere projecten, die niet elke buiger kan uitvoeren.”

aluro-1-kopieren

BestBend gaat verder waar anderen stoppen.

 

Vloeibaar metaal

Architecten bedenken telkens weer nieuwe vormen die aanvankelijk schier onmogelijk lijken, vervolgt Vandevoordt. “Dat maakt dat ook wij onze grenzen steeds verder verleggen. Bij standaard buigwerk worden aluminiumprofielen doorgaans gevuld met zand. Soms is het gevraagde buigwerk zo complex dat de profielen tijdens het buigen golvingen geven en of breken als ze met zand opgevuld zijn. Als alternatief vullen we de profielen dan met vloeibaar metaal. De dichtheid van dit metaal is veel beter dan de dichtheid van het zand waardoor er minder kans is op vervorming van de profielen.” Vandevoordt licht het principe toe: “De profielen worden eerst opgewarmd, daarna gevuld met vloeibaar metaal en tot slot met water afgekoeld, zodat ze klaar zijn voor het buigproces. Na het buigen worden ze terug opgewarmd, zodat het metaal opnieuw vloeibaar wordt en uit de profielen loopt. Dat vloeibare metaal blijft continu onder water, waardoor het telkens opnieuw gebruikt kan worden. We zijn nu ook bezig om dit procedé te versnellen zodat de kostprijs van het buigen hierdoor naar beneden kan.”

Vandevoordt: “Bij BestBend staan wij in voor een continue ontwikkeling zoals de integratie van een nieuw calculatiepakket en ERP-pakket. Ons doel is dat onze klanten voor 80% van de aanvragen zelf de kostprijs gaan kunnen berekenen en kunnen opvolgen.” Door het continu investeren in nieuwe technieken, machines en snellere en efficiënte buigtechnieken wordt BestBend betrokken bij de meest prachtige (en complexe) projecten, zoals het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen. Hiervoor heeft BestBend 65 kilometer aan gebogen zonweringslamellen geproduceerd ook nog eens in 53 verschillende modellen. Ook het buigwerk voor New Atrium en Hudson Bay in Amsterdam is door BestBend verzorgd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details