Platform over gevels, glas & daken
De kracht van de drie-eenheid
Informatie loopt zoveel mogelijk op dezelfde wijze en gestandaardiseerd door de drie softwaresystemen heen.

De kracht van de drie-eenheid

Naadloze integratie van drie gevelbouw-specifieke softwaresystemen

Al vele jaren werken Orgadata, T.A.Project en CAD-PLAN, ontwikkelaars van software specifiek voor de gevelbouw, samen om hun software – Logikal, E-R-Plus en ATHENA – optimaal met elkaar te laten communiceren. De synergie tussen de drie softwaresystemen is dan ook ongeëvenaard. Het zorgt ervoor dat processen bij gevelbouwers eenvoudiger, efficiënter en daarmee prijstechnisch gunstiger uit de bus komen rollen. Een gesprek met de evangelisten van deze softwarehuizen over de kracht van deze drie-eenheid voor zowel kleine en eenvoudige als grote en complexe projecten.

De synergie tussen Logikal, E-R-Plus en ATHENA zorgt ervoor dat processen bij gevelbouwers eenvoudiger, efficiënter en daarmee prijstechnisch gunstiger uit de bus komen rollen.

Wat we alle drie in de markt ervaren, is dat de behoefte bij gevelbouwers om software met elkaar te laten ‘praten’ steeds groter wordt, begint Paul Thyssen van Orgadata Benelux. “En dat geldt zeker niet alleen voor de ‘grote jongens’, ook de kleinere partijen hebben baat bij een soepel en geolied digitaal proces. Want alle gegevens altijd en overal beschikbaar hebben, leidt tot een enorme efficiëntiewinst.” Logikal, E-R-Plus en ATHENA hebben elk hun eigen expertise, maar de softwarehuizen programmeren ook naar elkaar toe, legt Mauries Boley van ASteQ uit, de Nederlandse vertegenwoordiging van T.A.Project. “Dat betekent dat je met de drie systemen tezamen meer bereikt dan wanneer je ze los van elkaar beschouwt. Eén plus één plus één is vier.”

Meerwaarde

Maar wat betekent uitwisseling van gegevens nu concreet? Het begint aan de voorkant met het ontwerp in ATHENA, waarin de database van Logikal wordt gebruikt om het ontwerp op te bouwen. ATHENA biedt inzicht in het overall plaatje, dus niet alleen in de gevelelementen, maar ook van alle andere bouwaansluitingen en plaat- en zetwerk. De praktische invulling van de elementen, zoals ramen, deuren en vliesgevels neemt Orgadata voor rekening, terwijl E-R-Plus de projectadministratie ‘managet’ en het logistieke traject, zoals de aankoop van artikelen, het voorraadbeheer en de planning. Jochem de Langen van CAD-Plan: “De meerwaarde van ATHENA zit hem ook heel duidelijk in het ontwerp van complexe 3D-gevels. De data daarvan wordt vervolgens overgenomen door Logikal en landt daarmee ook weer in E-R-Plus.” Mauries vult aan: “E-R-Plus gebruikt op zijn beurt weer de gegevens uit Logikal en ATHENA voor calculatiedoeleinden, het opstellen van offertes en budgetten. En daarna in het operationele traject om de logistiek op te volgen met materiaalbehoefte, inkooporders en voorraadbeheer. En behalve materialen, is er natuurlijk ook menskracht nodig. De uren uit Logikal gebruiken we voor de planning in E-R-Plus.”

Orgadata, T.A.Project en CAD-PLAN presenteren zich veelal gezamenlijk op de diverse vakbeurzen, zoals binnenkort ook weer op de Polyclose.

Bidirectioneel

De drie softwarebedrijven proberen zoveel mogelijk data te standaardiseren. “Informatie loopt zoveel mogelijk op dezelfde wijze door de drie softwaresystemen heen”, zegt Paul. “Informatie van bijvoorbeeld profiel- en beslagleveranciers in Logikal worden op dezelfde wijze gebruikt in zowel ATHENA als E-R-Plus. En behalve voor de digitale opbouw van de gevelelementen ondersteunt Logikal ook in de aansturing van de machines in de werkplaats, ongeacht merk of type.” De gegevensuitwisseling tussen de drie softwaresystemen is absoluut geen eenrichtingsverkeer, benadrukt Paul. “Geen enkel systeem is leidend en gegevensuitwisseling in alle richtingen is mogelijk. Het verloopt bidirectioneel. Informatie over artikelen, relaties of technische informatie hoeft maar in één systeem te worden opgetuigd, waarna het door de andere producten wordt overgenomen. Iedereen werkt dus met dezelfde data. Er hoeft geen informatie meer handmatig te worden overgeheveld en daarmee daalt de foutmarge aanzienlijk. En dankzij online updates is de data van leveranciers in Logikal en dus ook in E-R-Plus en ATHENA altijd actueel.” Over actuele informatie gesproken, met het documentmanagemenssysteem CRONOS van CAD-PLAN heb je bovendien altijd de beschikking over de meest actuele versie van bestanden en tekeningen.

Altijd en overal de juiste informatie

Om inzicht te krijgen in processtappen en ze op de juiste manier op te volgen, moet informatie tegenwoordig niet alleen op kantoor beschikbaar zijn, maar ook op de werkvloer en buiten op de bouw. “Dat is ook de reden dat we E-R-Plus als een cloudoplossing aanbieden”, zegt Mauries. En Logikal heeft daarvoor de MES-systematiek ontwikkeld. “Op die manier brengen we de informatie digitaal tot bij de operator op de werkvloer”, zegt Paul. “En met onze recent gelanceerde SimplyTag gaan we nog een stap verder met gegevensverstrekking. Informatie van een individueel element is niet alleen beschikbaar voor de gevelbouwer, maar via een QR-code ook voor de eindgebruiker of onderhoudspartij. De gegevens komen initieel uit Logikal, maar kunnen aangevuld worden met informatie uit E-R-Plus of zelfs een tekening uit ATHENA.” Jochem: “Met deze oplossing staan we gezamenlijk gesteld voor de wereld van BIM. SimplyTag is immers een praktische invulling om alle technische en relevante informatie direct beschikbaar te hebben.”

Het grote verschil met tien jaar geleden in softwareland is volgens de heren dat gevelbouwers niet meer op zoek zijn naar een alles-in-een pakket. Nee, er wordt meer en meer ingezet op best of breed, oftewel de sterkste leverancier voor een specifiek onderdeel. Voorwaarde is wel dat het systeem kan communiceren met andere sterke producten. En dat is waar Orgadata, T.A.Project en CAD-PLAN op inzetten en uitblinken. De synergie tussen de systemen is ongeëvenaard en dat steken ze niet onder stoelen of banken. Zo presenteren ze zich gezamenlijk op de diverse vakbeurzen, zoals binnenkort ook weer op de Polyclose.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details