Verduurzaming wordt steeds belangrijker. Er zijn steeds meer elektrische auto’s, we letten op ons eten en we maken onze huizen energiezuiniger. En met dat laatste is woningbouwcorporatie Mozaïek Wonen de afgelopen jaren druk bezig geweest. Eén van de projecten is de Kadebuurt in Gouda, waar grondgebonden woningen energetisch verbeterd zijn door onder andere het plaatsen van nieuwe gevels, isoleren van de vloeren en een nieuw dak.
Voor Mozaïek Wonen is het heel belangrijk om het wonen betaalbaar, prettig én duurzaam te houden. Zij vroegen architect Menno Neiteler een ontwerp te maken voor de huurwoningen in de Kadebuurt, met als belangrijkste uitgangspunten: bedenk iets naar tevredenheid van de bewoners én denk daarbij aan de toekomst.
Eén van de ambitieuze uitgangspunten was de huizen dermate energetisch te verbeteren, zodat deze zouden voldoen aan de randvoorwaarden die gesteld worden voor nieuwbouw. Neiteler vertelt dat een dikke laag isolatie hierbij niet mogelijk was, aangezien de gevel de bouwgrens dan zou overschrijden. Het Strikotherm gevelisolatiesysteem PREMIUM in combinatie met stucwerk én keramische steenstrips bood hier dé oplossing. Richard Ceelen, sales manager bij Strikolith: “Doordat Strikolith en Weber Beamix hun krachten hebben gebundeld, kunnen we nu een totaaloplossing bieden. Het Strikotherm gevelisolatiesysteem PREMIUM realiseert de slankste gevel met de hoogste thermische prestatie. Dankzij een betere isolatiewaarde van 35% tot 40% kan de isolatie slank blijven én voldoen aan de isolatie-eisen voor nieuwbouw woningen.”
Neiteler vertelt met passie over zijn werk: “Ik bedenk als architect de lijnen voor leefruimtes zonder daarbij vast te houden aan de standaard. Daarbij bepalen de bewoners zelf hoe ze willen wonen. Ze mogen kritisch zijn en meedenken.” Mede dankzij deze visie ging hij namens Mozaïek Wonen in de bewonerscommissie voor de Kadebuurt. Volgens Neiteler is architectuur afhankelijk van diverse factoren; het programma van eisen van de opdrachtgever, de randvoorwaarden vanuit de overheid, keuzes die stedenbouwkundig gemaakt zijn, en uiteraard ook de visie van de architect. “Mijn visie is dat de basis helder en functioneel moet zijn. Mijn ontwerpen zijn dan ook gebaseerd op het kubisme en functionalisme. De kracht zit hem in de basis, de detaillering en creatieve uitwerking maken het ontwerp verrassend.”
“Dit zie je ook terug in het ontwerp voor de Kadebuurt. De traditionele Griekse Cycladische architectuur, van kubistische eenvoud en helderheid, vormt de basis. Ik heb daarbij gekozen voor een Strikotherm schuurpleister silicaat en het Strikolith Pearlcoat verfsysteem met een afparelend effect. Dit wordt gecombineerd met de functioneel nodige plint en kaders rondom deuren en ramen door middel van keramische steenstrips. En deze zijn niet zomaar op elkaar gestapeld, er zit verband in het metselwerk passend bij de Cycladische architectuur.” De steenstrips zijn verlijmd met webertherm 370 en gevoegd met Weber Beamix Voegmortel 333 UR+, een uitslagremmende voegmortel met zeer hoge hechteigenschappen, speciaal voor keramische steenstrips.
Ook de Nieuwe Haagse School ligt ten grondslag aan het ontwerp voor de Kadebuurt. Elementen uit de architectuur van De Stijl, Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage komen in de Nieuwe Haagse School bij elkaar. In het ontwerp zie je dit onder andere terug door de strakke lijnen, geometrie, creatieve detailleringen van metselwerk, ver uitstekende dakgoten en de oranje-rode kleur van de gevel.
Eilers Afbouw, onder andere gespecialiseerd in het monteren van gevelisolatie en het aanbrengen van stucwerk, stond wel voor een aantal uitdagingen tijdens de realisatie. Dennis van den Berg, eigenaar van Eilers Afbouw: “Toen we het buiten metselwerk verwijderd hadden, zagen we dat de binnen spouw erg slecht was. Deze moest eerst uitgeraapt en afgevlakt worden, voordat het Strikotherm gevelisolatiesysteem aangebracht kon worden.” Ook de combinatie van het fijne stucwerk en de steenstrips vroegen extra aandacht. “Het is gecompliceerd om een fijne stuclaag strak tegen steenstrips af te werken en daarbij vallen oneffenheden op een donkere afwerking direct op.”
Uiteindelijk zijn alle betrokkenen enorm blij met het eindresultaat. Neiteler: “Bijna het gehele ontwerp is gerealiseerd, zonder dat er grote aanpassingen zijn gedaan. De huizen zijn strak afgewerkt, goed geïsoleerd, bijna alle bewoners hebben gekozen voor zonnepanelen, er is mechanische ventilatie aangebracht en de voorbereidingen voor een warmtepomp in de toekomst zijn getroffen. En eigenlijk het allerbelangrijkste: de bewoners geven aan nu prettiger te wonen.”