Platform over gevels, glas & daken
De Herdgang: ‘mijlpaal in de historie van PSV’

De Herdgang: ‘mijlpaal in de historie van PSV’

Afgelopen zomer opende PSV het vernieuwde sportcomplex De Herdgang. De campus is gerenoveerd en uitgebreid omdat er behoefte was aan meer capaciteit en faciliteiten. “Dit gebouw is een mijlpaal in de historie van PSV en de perfecte omgeving om iedere dag alles uit jezelf te halen,” aldus Ernest Faber, hoofd jeugdopleiding. Een mooi compliment voor de betrokken partijen die letterlijk alles uit de kast hebben gehaald om het gebouw de beoogde uitstraling te geven met een optimale synergie tussen binnen en buiten dankzij grote aluminium puien.

De Herdgang is verbouwd, uitgebreid, gerenoveerd en sterk gemoderniseerd naar een ontwerp van ARC3 architecten uit Eindhoven. Het complex is niet alleen de trainingslocatie van de PSV-selectie, maar ook de thuisbasis van de jeugd- en amateurteams van PSV. In het multifunctionele complex zijn onder meer een gymzaal, fitnessruimte, kleedkamers, onderwijsruimtes en kantoren gelegen. Daarnaast is de bestaande tribune uitgebreid. Het stadion biedt geheel conform de KNVB-voorschriften plaats aan ruim tweeduizend toeschouwers. Het was volgens de architect de uitdrukkelijke wens van de Eindhovense club om een complex te creëren waarin elementen van de bosrijke omgeving terugkomen. De lange glazen pui zorgt enerzijds voor een prachtige transparantie en haalt anderzijds de bosrijke omgeving naar binnen.

Semi-structurele vliesgevel

In maart 2018 startte integraal aannemer BAM met de bouw van de nieuwe huisvesting. “De oplossingen van Schüco stonden voorgeschreven in het bestek,” weet Frank Peperkamp van Alhako Aluminiumindustrie. “Aangezien wij één van de weinige Schüco-verwerkers zijn in het zuiden van het land en kunnen buigen op een lange relatie met BAM, was de keuze snel gemaakt. We hebben alle aluminium buitengevels geëngineerd, geproduceerd, geleverd en gemonteerd. Het bestaande complex is aan twee zijden uitgebreid. Behalve deze uitbreiding is het bestaande gebouw gemoderniseerd en voorzien van een nieuwe vliesgevel. Uiteindelijk oogt het complex als één geheel en loopt de gevel rondom helemaal door. De vliesgevel is overigens semi-structureel uitgevoerd (Schüco FWS 50 SG), waarbij het glas horizontaal is ingeklemd met klem- en deklijsten en verticaal is vastgezet met glaskommen aan de vliesgevelconstructie. Aan de buitenzijde is het glas verticaal afgekit met een weatherseal, zodat er verticaal geen onderbreking ontstaat door klem- en deklijsten.”

Kleur- en glansbehoud

Voor veel architecten wordt de esthetische waarde van een gebouw bepaald door het ontwerp en de kleur van de gevel, zegt John Theewis van EUROLACKE, exclusief distributeur van Axalta poedercoatings in Nederland. Architectenbureau ARC3 heeft zijn keuze laten vallen op de kleur Signal Black, ca. RAL 9004 in een zijdeglans uitvoering. “We zijn al vele jaren de vaste poedercoatingleverancier van Alhako Aluminiumindustrie en adviseren vaak op technisch gebied als het gaat om oppervlaktebehandelingen.

Dat zien we ook als onze taak. Onze klanten up-to-date houden op het gebied van productinnovaties om telkens weer een onderscheidende gevel te kunnen maken. In dit geval had de architect zijn keuze al gemaakt. Een logische keuze, wat mij betreft. De betreffende poedercoating uit de Axalta AE7-lijn is Qualicoat klasse 1 en GSB goedgekeurd en daarmee uitermate stabiel voor wat betreft kleur- en glansbehoud. De poedercoating is verkrijgbaar in diverse glansgraden, oppervlaktestructuren en (metallic) effecten. Voor De Herdgang is gekozen voor een glansgraad van 70 glanseenheden. De coating is door Alhako in de eigen lakstraat aangebracht.”

Korte doorlooptijd

Behalve de semi-structurele vliesgevel heeft Alhako nog diverse losse puien geleverd en gemonteerd, geproduceerd uit de profielserie Schüco AWS70 HI. De uitdaging op dit project zat hem volgens Peperkamp met name in de technische uitwerking van de vliesgevel. “De detaillering van een SG-vliesgevel luistert heel nauw; de maatvoering van de glaskommen moet nauwkeurig worden afgestemd op de vliesgevelstijlen. Hier is heel wat voorbereiding aan vooraf gegaan. Vervolgens was ook de plaatsing van de beglazing nog een uitdaging met ruiten van 280 kilogram. Onmogelijk om met de hand te plaatsen, maar even een kraan opstellen op het voetbalveld was ook geen optie. We hebben daarom één van de zwaarste autolaadkranen van de Benelux ingeschakeld om de ruiten te kunnen plaatsen. De kraan stond opgesteld aan de zijkant van het gebouw en moest een flinke afstand overbruggen met een gewicht van bijna 300 kilogram aan het uiteinde van de giek. Daarnaast moesten we in de planning rekening houden met een Kersttoernooi dat PSV organiseerde. Al met al een mooie puzzel die door een optimale afstemming met de hoofdaannemer, leveranciers en het montagebedrijf perfect is verlopen. Omdat wij alle disciplines in huis hebben, inclusief zetwerken en oppervlaktebehandeling, hebben we de doorlooptijd heel kort kunnen houden,” zo blikt Peperkamp terug.

De staf van PSV is dan ook uitermate tevreden met het eindresultaat. “Wij zijn als staf enorm trots dat we hier op zo’n prachtig complex met al die fantastische talenten mogen werken,” zo speechte Ernest Faber tijdens de opening. Ook oud-jeugdspeler Afellay keek zijn ogen uit. “Dit complex is vergelijkbaar met dat van heel grote clubs.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details