Platform over gevels, glas & daken
De duurzame effecten van geïsoleerde huizen

De duurzame effecten van geïsoleerde huizen

Deze bijdrage aan het milieu wordt verwezenlijkt door onder andere het isoleren van huizen, panden of gebouwen. Hieronder lees je wat de effecten zijn van een beter geïsoleerd huis.  

Waarom je huis isoleren?

Met een goed geïsoleerd huis blijft in de winter de kou langer buiten en de warmte beter binnen. Doordat de temperaturen beginnen te veranderen nu de herfst en de winter in het verschiet liggen, betekent dat ook een verandering in het energieverbruik van huishoudens. In de winterperiode wordt er meer energie verbruikt dan in de warme zomermaanden; de verwarming staat aan en doordat het korter licht blijft moeten de lampen eerder aan. Als de weersomstandigheden dus omslaan naar de koudere periode, gaat het energieverbruik weer omhoog.

Woningisolatie zorgt ervoor dat een huis minder warmte verliest via ramen, muren, het dak en de vloer. Het isoleren van een huis is een zekere investering. Het kost tijd en geld om een huis te isoleren, maar deze kosten worden in de loop van de tijd vervolgens teruggewonnen. Woningisolatie vermindert namelijk de energiekosten waardoor het niet alleen scheelt op de rekening, maar ook nog eens goed is voor het milieu. Ook staat minder stoken gelijk aan minder CO2-uitstoot wat goed is voor het milieu.

Hoe kan je jouw huis isoleren?

Je huis isoleren kan op verschillende manieren. Dicht bijvoorbeeld kieren en naden, isoleer cv-leidingen in onverwarmde ruimten en plaats folie achter de radiatoren. Dit soort aanpassingen hebben slechts een kleine investering nodig. Grotere aanpassingen kosten vaak ook meer, maar zijn het geld dubbel en dwars waard. Denk hierbij aan het plaatsen van dubbel glas en het isoleren van spouwmuren, de gevel, het dak of de vloer.

Ook raamdecoratie kan bij de isolatie van een huis een rol spelen, in zowel de warme als koude maanden. Het plaatsen van bijvoorbeeld inbetween gordijnen zorgt er namelijk voor dat in de winter de kou buiten blijft en de warmte binnen wordt gehouden. In de zomer het tegenovergestelde; de warme blijft buiten door de zonwering en het blijft dan lekker koel binnen. Dit geld hetzelfde voor alle typen verduisterende rolgordijnen. Als laatste staan minder stookkosten ook gelijk aan minder CO2-uitstoot wat heel prettig is voor het milieu.  

Waar moet je verder aan denken?

Een prettige bijkomstigheid is dat je bij het isoleren van een huis subsidie kan aanvragen. Dit scheelt weer in kosten. Denk er tot slot ook nog aan dat als een woning geïsoleerd is, het nog steeds belangrijk is om zo milieuvriendelijk mogelijk energie te verbruiken. Zet de verwarming en lampen alleen aan in ruimtes die gebruikt worden en laat geen onnodige stekkers in de stopcontacten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details