Gevelverankering is een onmisbaar onderdeel in de bouw. Omdat het achteraf niet zichtbaar is, wordt het belang te vaak onderschat. Op de beurs GEVEL 2022 zet Jordahl Benelux een aantal gevelverankeringsoplossingen in de spotlights. De creatieve partner in gevelverankering hanteert een unieke methodiek om zowel bij nieuwbouw als renovatieprojecten altijd de meest optimale oplossing te engineeren.
Elk gebouw is uniek, de verankering dus ook. “Wij richten ons op optimalisatie in plaats van standaardisatie, waarbij onze engineers graag uitgedaagd worden om op projectbasis de beste oplossing te engineeren,” zegt directeur Michiel Huisstede stellig. “We denken uitsluitend in maatwerkoplossingen, alle consoles worden door ons custom-made gemaakt.
Voor veel gebouwen is dat ook de enige oplossing, zeker als het gaat om een renovatie- of transformatieproject. We tekenen sinds 2015 alles al in 3D, BIM kent voor ons dan ook geen geheimen. Dat maakt dat we probleemloos kunnen aanhaken op (grote) projecten.”
Of het nu om een nieuwbouw- of transformatieproject gaat, de werkwijze die we hanteren is altijd vergelijkbaar alleen de randvoorwaarden zijn verschillend, vervolgt Huisstede. “We hebben daarvoor een geijkte methodiek bedacht, bij ons intern beter bekend als de Engineeringscirkel. We draaien aan het wiel en doorlopen vervolgens altijd dezelfde processen. Dat begint met het constructieve aspect: de manier waarop de gevel wordt verankerd aan de bouwkundige ruggengraat van een gebouw. Vervolgens bekijken we of hetgeen is bedacht niet ‘clasht’ met de overige bouwkundige aspecten en wordt beoordelen we de maakbaar- en monteerbaarheid. Bij transformatieprojecten spelen additionele aspecten zoals (forse) maattoleranties en mogelijke afwijkingen van de bestaande (achter)constructie. Vanzelfsprekend wordt evenmin het economische aspect vergeten: de kostprijs, de voorbereidings- en met name ook de verwerkingskosten. Vervolgens draaien we het wiel van onze Engineeringscirkel een slag verder en nemen we het bouwfysische van de gevelverankering grondig onder de loep. Met andere woorden, voldoet het aan de eisen van bouwfysica. Tot slot, als de gevelverankering in het zicht komt, gaat de aandacht -indien relevant- nog uit naar het esthetische aspect.”
Jordahl werkt volgens Huisstede met vaste partners voor de productie van de custom-made gevelverankeringsoplossingen. “We verlangen van onze opdrachtgevers dat we op basis van gelijkwaardigheid een project insteken,” zegt hij. “Volgens een klassieke leverancier-aannemer-verhouding loopt een project vaak vast, zeker in ons geval waarbij het altijd maatwerk betreft. Vaak komt de prijsvorming tijdens engineering stapje voor stapje naar voren. We starten daarom met een intentieovereenkomst in plaats van een opdrachtbevestiging. Naarmate het engineeringsproces vordert, wordt een en ander concreter. Vanzelfsprekend maken we een raming vooraf, maar omdat we altijd zoeken naar optimalisaties wordt de prijsvorming pas gaandeweg het project steeds duidelijker.”
Tijdens GEVEL 2022 willen we geïnteresseerden graag de mogelijkheden op het gebied van gevelverankering laten zien, waarbij we deze keer specifiek inzoomen op transformatieprojecten. “Door al in een vroeg stadium na te denken over gevelverankering kunnen de nodige optimalisaties worden behaald. Het leidt uiteindelijk tot een economische oplossing die beter monteerbaar is,” besluit Huisstede.