Platform over gevels, glas & daken
Creatief met prefab
(Beeld: Façadis Gevelbouw)

Creatief met prefab

Het voormalige Rooms Katholieke oude Mannen- en Vrouwenhuis Sint Jacob in hartje Amsterdam heeft plaatsgemaakt voor de Nieuwe Sint Jacob, een complex met 305 levensloopbestendige seniorenappartementen en 20 stadswoningen. Het hoge bouwtempo vroeg om een hoge mate van prefab gevelmontage en het extreem vroeg inbrengen van puien en beglazing in de appartementen. Laat dat maar over aan Façadis Gevelbouw.

(Beeld: Ernst van Raaphorst)

Het oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Amstelring is compleet gesloopt, op de monumentale kapel na. De kapel uit 1866 vormt het stralend middelpunt in het ontwerp van de Nieuwe Sint Jacob en is geheel gerenoveerd. Op de begane grond van de kapel is een gezamenlijke ontmoetingsruimte ingericht, terwijl de bovenverdieping ruimte biedt aan 36 appartementen als kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Rondom de kapel zijn 325 nieuwe woningen gebouwd, die in het voorjaar van 2022 zijn opgeleverd. De kapel is overigens zichtbaar vanaf de straat via een doorkijk in het nieuwe complex.

(Beeld: Ernst van Raaphorst)

Drie ‘gevelstromen’

Vanwege het beoogde hoge bouwtempo werd Façadis Gevelbouw al in een vroeg stadium ingeschakeld door hoofdaannemer Koopmans TBI. “Gezamenlijk hebben we invulling gegeven aan in eerste instantie de complexe bouwlogistieke opgave”, begint Edwin Muller, commercieel directeur bij Façadis Gevelbouw. Er is volop gebruik gemaakt van prefabricage voor de gevelelementen in dit zeven verdiepingen tellende project. De ruwbouw werd namelijk gerealiseerd volgens de tunnelbouwmethodiek. “Aan ons de taak om mee te gaan in dat hoge bouwtempo, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de gevelsystemen. Daarom hebben we gekozen voor drie verschillende montagewijzen: deels in het werk, deels bij de prefab elementenbouwer in Gent (B) en deels verpakt en in een extreem vroeg stadium ingebracht tijdens de tunnelfase. Dat laatste is behoorlijk uniek.”

(Beeld: Ernst van Raaphorst)

Gesealde pui- en glasbokken

Façadis Gevelbouw heeft bij de Nieuwe Sint Jacob gebruik gemaakt van het kozijnsysteem van Kawneer, type RT 72 Reflex, en Schüco vliesgeveltechniek. “Alle puien en vliesgevels zijn in onze werkplaats in Oldenzaal geassembleerd”, vervolgt Muller. “Vervolgens hebben we de begane grond traditioneel in het werk gemonteerd. Dat geldt in feite ook voor de puien van de inpandige balkons, maar die zijn samen met de beglazing tijdens de tunnelfase al in het gebouw gehesen. Keurig verpakt per verdieping en per appartement op gesealde bokken. Maanden later zijn ze uitgepakt en just-in-time gemonteerd. Op die manier konden we het verticaal en horizontaal transport overslaan en wonnen we behoorlijk wat tijd bij de montage. Ook was hierbij geen zorg voor interne transportschade voor de betreffende puien én beglazing. Tot slot hebben we een deel van de kozijnen ingebouwd in de prefab betonelementen bij de leverancier in Gent, zodat de elementen kant-en-klaar op locatie geplaatst konden worden.”   

Bolletjespanelen

De kozijnen en vliesgevels hebben binnen en buiten een afwijkende kleurstelling. “De binnenzijde van de profilering is gemoffeld in een lichte neutrale kleur, terwijl de buitenzijde duurzaam brons is geanodiseerd”, legt Muller uit. “Verder zijn de balkontoegangen uitgevoerd met een barrièrevrije onderdorpel, waarbij de wind- en waterdichtheid op een hoger niveau ligt dan bij traditionele buitendeurdetaillering.” Façadis Geveltechniek stond ook in voor het geanodiseerde plaatwerk in de kozijnen. “Door nauw samen te werken met VPT Versteeg en De Mors Rijssen wisten we de fraaie sandwichpanelen met bolletjesmotief te realiseren. De unieke combinatie van deze bolletjespanelen met de aluminium kozijnen (beide brons geanodiseerd) zorgt voor de door de architect gewenste uitstraling van het pand.” ​

Bouwinfo De Nieuwe Sint Jacob, Amsterdam
  • Opdrachtgever: Syntrus Achmea
  • Architect: Pi de Bruijn, de Architekten Cie
  • Aannemer: Koopmans TBI
  • Gevelbouwer: Façadis Gevelbouw
  • Systeemleveranciers: Kawneer en Schüco Nederland
  • LEVERANCIERS PANELEN: VPT Versteeg en De Mors

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details