Platform over gevels, glas & daken
Creatief met hout

Creatief met hout

Het gebruik van natuurlijke materialen in de gevel is al vele jaren een onmiskenbare trend. Ook Bas ten Thije van XLWOOD BV kan dat beamen. Hij bewijst bovendien dat je met hout vele mooie ontwerpen kan realiseren. Niet alleen aan de tekentafel heeft XLWOOD een duidelijke toegevoegde waarde, ook bij de daadwerkelijke applicatie van houten gevels weet de firma te verbazen.

XLWOOD leverde een bijdrage aan het nieuwe Station Dieren.

 

Van origine is XLWOOD groothandel in hout- en plaatmateriaal. “Door de populariteit van hout in de gevel, zijn we ons steeds meer gaan richten op houten gevelkleding,” zegt Gevelspecialist Bas ten Thije. “In ons assortiment hebben we de beste houtsoorten en gerenommeerde gevelproducten die we uit eigen voorraad leveren en schaven. We werken daarbij met onze eigen merken XL-Ayous Thermowood, XL-Vuren Thermowood, XL-Frake Thermowood en XL-NOAWOOD (gemodificeerd meranti) en veel gerenommeerde gevelproducten.” ten Thije merkt dat het gebruik van houtachtige materialen in de gevel jaarlijks aan populariteit wint. “Eigenlijk logisch te verklaren, want hout is duurzaam en heeft een mooie CO2-footprint.”

Creatieve designs

Architecten bedenken tegenwoordig de meest exotische vormen. “Op de tekentafel (lees: computer) is zo’n driedimensionaal ontwerp relatief snel gemaakt. Vervolgens aan ons de uitdaging om die vormen om te zetten in een te produceren gevelelement,” zegt ten Thije. “Dat vraagt soms om creatieve oplossingen. Uitdagingen die we overigens graag samen met de architect of opdrachtgever aan gaan.”

Sinds 1 juli is Tulp Bijl uit Ede de nieuwe eigenaar geworden van XLWOOD BV. Door de sterke groei van XLWOOD en het tekort aan goede vaklieden is er besloten expansie te zoeken in samenwerking met andere bedrijven. “Nu XLWOOD onder de vlag van Tulp Bijl is gekomen zijn de mogelijkheden voor de groei van ons bedrijf weer toegenomen. We hebben nu de mogelijkheid om vanuit het moederbedrijf meer te kunnen gaan ontwikkelen in nieuwe producten, zelf schaven, impregneren en spuiten. Met een magazijn van ruim 25.000 m2 grijpen we niet vaak meer mis in de voorraad.”

De eisen voor het gebruik van hout in de gevel zijn volgens ten Thije de laatste jaren steeds verder aangescherpt. “Wij conformeren ons qua richtlijnen zoals opgesteld door Centrum Hout en spelen juist in op die aangescherpte eisen met betrekking tot garanties en brandwerendheid. Dat maakt dat we ons heel nadrukkelijk onderscheiden in de markt. Behalve het meedenken in de engineering en de productie van de gevelbekleding, verzorgen we desgevraagd ook de complete montage. Zo kan een opdrachtgever bij ons terecht voor de invulling van een houten gevelbekleding van A tot Z. Ons motto: ‘Daag ons uit met uw gevel’.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details