Platform over gevels, glas & daken
Creatief in gevelverankering
The View in Rotterdam (Beeld: The View of Rotterdam bv en Joke Vos Architecten)

Creatief in gevelverankering

Elk gebouw is uniek, de verankering dus ook. Jordahl Benelux is gespecialiseerd in het ontwerpen van oplossingen voor gevelverankering. Alle consoles worden custom-made gemaakt en afgestemd op het specifieke gevelontwerp. “We hebben geen standaard product, maar wel een standaard manier van werken. Alleen de randvoorwaarden zijn telkens verschillend.” Aan het woord is directeur Michiel Huisstede. Hij neemt ons mee in de wereld van gevelverankeringen aan de hand van een tweetal aansprekende projecten waarmee Jordahl Benelux zich ook op de BouwBeurs 2023 presenteert. 

De gevel van de 109 meter hoge woontoren Niko op Strijp-S in Eindhoven wordt vanwege het ontwerp bewust nog op traditionele wijze wordt gemetseld. (Beeld: De Zwarte Hond)

Nieuwbouw, renovatie- en transformatieprojecten worden meer en meer uitgevoerd met een prefab gevelbekleding, constateert Huisstede. “Een bewuste keuze om de hoge kwaliteit en korte doorlooptijd te garanderen. Daarnaast zien we een duidelijke verschuiving naar het gebruik van steeds dunnere gevelelementen, vooral als het gaat om prefab beton. Dat laatste heeft te maken met het verlagen van de CO2-voetafdruk van de gevel en wordt mede mogelijk gemaakt door het gebruik van glasvezelwapening. Dunwandige betonelementen daarentegen laten zich over het algemeen wat complexer verankeren. Op dit soort projecten komt de kracht van Jordahl bovendrijven, vooral omdat we niet in standaarden denken, maar voor ieder project een unieke oplossing ontwikkelen.”

Jordahl verzorgt zowel de BIM-engineering als de statische berekeningen ten behoeve van de productie en levering van de gevelverankering voor de in totaal 13.000 m2 aan glasvezelversterkte gevelelementen. (Beeld: Jordahl Benelux)

The View

Jordahl Benelux beschikt dan ook over een relatief groot team engineers. “De focus ligt absoluut op de engineering”, benadrukt Huisstede. “We ontwerpen sinds 2015 alles al in 3D, dus BIM kent voor ons geen geheimen. Dat maakt dat we probleemloos kunnen aanhaken op (grote) projecten. In plaats van uitgaan van standaarden, tekenen en berekenen we wat minimaal nodig is. We stoppen dus nooit te veel kilo’s staal in de verankering en denken ook op dit vlak mee met onze opdrachtgevers om zo min mogelijk grondstoffen te gebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan is The View in Rotterdam. In opdracht van mbX verzorgen wij zowel de BIM-engineering als de statische berekeningen ten behoeve van de productie en levering van de gevelverankering voor de in totaal 13.000 m2 aan glasvezelversterkte gevelelementen. Doorgaans passen we in het gevelelement een standaard Jordahl ankerrail toe, maar dat bleek hier niet mogelijk. Dus zelfs qua instortvoorzieningen leveren we hier maatwerk.”

Jordahl verzorgt de metselwerkondersteuning in al haar facetten voor woontoren Niko. (Beeld: Jordahl Benelux)

Woontoren Niko

Verankeringsoplossingen die Jordahl Benelux ontwerpt worden in staal geproduceerd en worden met een laser gesneden met oog voor precisie. “We nemen zoveel mogelijk sparingen op in de elementen. Dat zorgt niet alleen voor een reductie van grondstoffen en gewicht, maar vereenvoudigt ook de montage”, zegt Huisstede. “Bij de engineering staat de monteerbaarheid van de oplossing centraal. In die hoedanigheid zijn we ook betrokken bij de 109 meter hoge woontoren Niko op Strijp-S in Eindhoven waarvan de gevel vanwege het ontwerp bewust nog op traditionele wijze wordt gemetseld. Wij verzorgen de metselwerkondersteuning in al haar facetten die gezien de architectuur een grote diversiteit aan speciale oplossingen vraagt. Dat is iets wat bij ons past. We zijn nu in voorbereiding met aannemer Stam + De Koning om de engineering de komende maanden tot een goed einde te brengen. Een bijzondere mijlpaal ook voor ons, want een project boven de 100 meter in traditioneel metselwerk is zeldzaam.”

Jordahl Benelux toont op de BouwBeurs zowel de verankeringsoplossingen van The View als van woontoren Niko, maar daarnaast ook een nieuw concept. Huisstede: “We presenteren op de beurs ons 3DV-concept bestaande uit slimme, demontabele verankeringscomponenten voor het mogelijk maken van circulaire gevels uit baksteen, prefab gevelelementen of andere materialen. 3DV staat voor in drie richtingen verstelbaar, demontabel en voorraad. Door een logistiek systeem met halffabricaten op voorraad worden de doorlooptijden aanzienlijk verkort. Dus ook voor uitdagingen ten aanzien van duurzaamheid is Jordahl Benelux creatief in gevelverankering.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details