Platform over gevels, glas & daken
Corda Campus, Hasselt | Architectuur en natuur smelten samen bij Corda Campus met de glasgevel als unieke blikvanger

Corda Campus, Hasselt | Architectuur en natuur smelten samen bij Corda Campus met de glasgevel als unieke blikvanger

Nu de Corda Campus in Hasselt is opgeleverd, is pas echt goed te zien hoe mooi architectuur en landschap samensmelten. Dat was ook precies het idee van Architectenbureau ELD. Vooral de combinatie van de twee stijl aflopende grasdaken en de twee volledig beglaasde gevels, maken het tot een ware eye-catcher. Dit energiezuinige gebouw, waarvan het dak tevens dient als thermische isolatie en het regenwater opvangt, bevindt zich op het voormalige Philips-terrein in Hasselt.

Ongekende schoonheid

Om de unieke uitstraling die de architect voor ogen had te realiseren, zijn er verschillende soorten gevels gebruikt. De duurzame aluminium buitenafwerking van de glazen gevels is gerealiseerd door Aliplast Aluminium Systems, één van de toonaangevende spelers op de internationale markt voor het ontwikkelen van aluminiumsystemen. Aliplast verzorgde een coördinerende en faciliterende rol rondom engineering en diverse technische vraagstukken en bracht partijen daarin samen. “We hebben als vliesgevelprofiel onze MC-Wall gebruikt,” zegt Marc Mulders, sales manager Nederland bij Aliplast. “Deze vliesgevel zorgt voor een natuurlijke lichtinval in het gebouw en voorkomt wind- en waterinfiltratie. De vliesgevel straalt een ongekende schoonheid uit en is ideaal voor de bouw van dit soort moderne semi-structurele gevels. Het past perfect bij het esthetische beeld van de architect en beantwoordt ook aan de lange levensduur die dergelijke gebouwen voor ogen hebben.”

Voor een nog mooiere uitstraling is er voor gekozen de dekkap van de vliesgevel in het zwart uit te voeren en is er een witte strip op gemonteerd.

 

Prestatieniveau

Het Aliplast MC-Wall vliesgevelsysteem wordt ingezet bij zowel eenvoudige als complexe vormen, bij traditionele en semi-structurele gevels. Mulders vertelt dat in dit specifieke project de aandachtspunten bij het type beglazing lagen. Dit kwam door integratie van shadowboxen, verschillende glasdiktes, eisen naar wind- en waterbelasting, plaatsing voor open en gesloten geveldelen, brandoverslag en uitlijning en aansluiting van de gevelbekleding. “Al in een vroeg stadium kennen wij als systeemhuis vaak de werk- en terreingegevens, uitvoeringstermijnen en technische eisen van dergelijke gevel. Met ons MC-Wall systeem zijn overbruggingen mogelijk, waardoor er grote overspanningen en doorlopende glasstructuren gerealiseerd kunnen worden.   

Perfect dus voor hoge kantoorcomplexen zoals de Corda Campus. Als voorbeeld nemen we de maximale Ix van 4437,41, waarmee in een zogenaamd ‘windgebied twee’ een vliesgevel gerealiseerd kan worden zónder extra koppeling.” Mulders voegt daar aan toe: “Dus glasplaten van 8,5 meter hoog en 2,5 meter breed die rusten op twee steunpunten (boven en onder) zijn mogelijk. Onze verticale stijlen reiken tot 326 mm. Daarmee bieden we een betere Ix dan twee van de drie andere grotere spelers buiten ons in de Benelux. Dit zijn overigens profielen die in ons standaard gamma zitten en dus géén projectoplossing zijn.” De MC-Wall is passief gecertificeerd door IFT Rosenheim en de brandwerendeigenschappen zijn EW60 en EI60. In het andere bouwblok van de Corda Campus is de innovatieve Star75-serie van Aliplast toegepast. Mede vanwege de goede wind- en waterdichtheid waarmee ruimschoots voldaan wordt aan de normeringseisen en performante thermische prestaties die al jaren tot de betere in de markt horen.

In het andere bouwblok van de Corda Campus is de innovatieve Star75-serie van Aliplast toegepast.

 

Langdurige garantie

De profielen hebben een elektrostatische poedercoating gekregen volgens de Qualicoat Seaside normering. Op de vraag waarom Aliplast langdurige garantie kan geven op alle profielen, antwoordt Mulders: “Onze voorbehandeling is standaard Qualicoat Seaside, wat dus 2gr/m² beitsen betekent ten opzichte van gewone Qualicoat die maar 1gr/m² voorschrijft. Omdat alle stappen van het extrusie- en coatingsproces in eigen huis worden uitgevoerd, hebben we volledige kwaliteitscontrole en bieden we 15 jaar kleurgarantie op de coating. Daarnaast bestaat een palet van 45 hedendaagse kleuren waar 25 jaar garantie op geldt. Hier hanteren we een nog strenger proces van het poedercoaten en wordt de Qualicoat klasse II kwaliteit behaald.” Mulders besluit: “Bij een bijzonder project als dit, is het een plus als je weet dat vanuit esthetisch oogpunt kleurbehoud gegarandeerd is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details