The Base D is een nieuw en innovatief kantoorgebouw in Schiphol Central Business District op loopafstand van de vertrek- en aankomsthallen. Met de hoge verdiepingen, een strakke staalconstructie, veel glas en rondom beloopbare luifels is het kantorencomplex een heuse blikvanger. Vooral de beloopbare luifels, die deels als balkon zijn uitgevoerd en zijn verankerd in het vliesgevelprofiel, vereisten een specifieke draagconstructie en maakten het ontwerp en de engineering constructief uitdagend.
Het ontwerp van The Base D komt van de hand van ZZDP architecten. In samenwerking met aannemer De Vries & Verburg Bouw en Van Iersel Geveltechniek is gekozen voor een moderne, strakke en transparante uitstraling voor het gebouw met BREEAM-NL excellent certificaat. “We zijn gevraagd mee te denken voor het leveren en aanbrengen van 3.700 m2 aan aluminium Schüco-vliesgevels over vijf bouwlagen,” begint Corné van den Broek van Van Iersel Geveltechniek. “Door de ligging is de vereiste geluidswering van dit gebouw een stuk hoger ten opzichte van wat normaal gesproken gevraagd wordt. Om aan de gestelde thermische en akoestische isolatiewaarden te voldoen, hebben we gekozen voor profielen uit de series FWS 50 SI, AWS ADS 90 SI en de ASS 70 HI, voorzien van zonwerende triple beglazing. De gezamenlijke U-waarde bedraagt slechts 0.93 voor de totale gevel.”
Het gebouw is op elke verdieping rondom voorzien van een beloopbare (glazenwassers)luifel met een overstek van 1.800 millimeter en een vergelijkbare overspanning. “De luifel is uitgevoerd met een roostervloer om een zo open en rank mogelijk beeld te creëren,” legt Van den Broek uit. “Een hulpconstructie ‘in het zicht’ was uit den boze. Tegelijkertijd is de luifel wél beloopbaar en fungeert op verschillende locaties zelfs als verblijfsruimte, per verdieping twee balkons en plaatselijk twee verhuisbalkons. Met die uitgangspunten stonden we technisch voor een behoorlijke uitdaging. De oplossing die we in nauw overleg met Aldowa hebben geëngineerd, is uiteindelijk een constructief hoogstandje geworden. Het beloopbare deel van de luifel is opgehangen aan Schüco-zwaarden die verankerd zijn aan de stijlen van het vliesgevelprofiel. Van hieruit steekt een aluminium strip naar buiten tussen het glas en door de klem- en deklijsten.
De zwaarden lopen tot aan de interne waterlijn van het vliesgevelprofiel en maken dat er geen verdere voorzieningen getroffen hoeven te worden voor de afwatering.”
Op de Schüco-zwaarden heeft Aldowa een speciale ophanging geëngineerd in de vorm van een console om de luifelconstructie te kunnen ophangen. “Ook wij zijn samen met Van Iersel Geveltechniek al in een vroeg stadium bij het project betrokken om de luifels op een constructief verantwoorde en zo economisch vriendelijke manier te kunnen realiseren,” zegt Martien Trouborst van Aldowa. “We hebben een console ontwikkeld uit 5 millimeter dik aluminium plaatmateriaal. Elke console is 805 millimeter hoog, 1.800 millimeter diep en 92 millimeter breed. De roostervloeren zijn zelfdragend uitgevoerd en konden op die manier rechtstreeks en zonder hulpconstructie aan de consoles verankerd worden. Het rooster is overigens speciaal gemaakt voor dit project met mazen die langer zijn dan breed, ook weer om het open karakter te benadrukken. In totaal hebben we 1.496 m2 aan luifelconstructie gerealiseerd met zelfdragende roosters die wordt gedragen door 456 consoles.”
Voor de zestien balkons en tien verhuisbalkons was een zwaardere ophangconstructie een vereiste. “Vanwege de hogere belasting konden we hier niet uit de voeten met de standaard Schüco-zwaarden aan het vliesgevelprofiel,” vervolgt Van den Broek. “Ook weer in nauwe samenwerking met Aldowa hebben we een stalen ophangconstructie ontwikkeld die dwars door het vliesgevelprofiel heen aan de stalen hoofddraagconstructie van het gebouw is bevestigd.” Martien Trouborst vult aan: “Aan de buitenzijde blijft het beeld gelijk, want de constructie is zodanig ontworpen dat ook dit deel van de luifel, dat als verblijfsgebied fungeert, met dezelfde aluminium consoles is opgehangen. De consoles vormen ter hoogte van de entree ook nog een esthetische functie en zijn als ribben verwerkt in de plafonds. Het resulteert in een fraai beeld. Datzelfde geldt overigens voor de overstek aan de voorkant. Het frame aan de voorkant van de overstek is uitgevoerd in 4 millimeter U-zetwerk, dat conform het ontwerp in een Z-vorm aan elkaar is gelast. Ze zijn onderdeel van de constructie op de hoeken. De frames lopen hier, anders dan bij de standaard, over drie beukmaten aan beide zijdes door om de krachten op het hoekpunt naar de gevel over te kunnen dragen.”
Door het feit dat Aldowa en Van Iersel samen de gehele gevel hebben ontwikkeld, en beide partijen tot op de millimeter nauwkeurig kunnen werken, paste nagenoeg alles in één keer. “Voor ons was het de eerste kennismaking met grootschalig bouwen op Schiphol, maar hopelijk niet de laatste,” zegt Van den Broek tot besluit. In maart dit jaar heeft Heineken International met 450 medewerkers zijn intrek genomen in The Base D.