Platform over gevels, glas & daken
Compleet afgewerkte prefab betonnen gevelelementen inclusief isolatie, kozijnen en steenstrips
In de nieuwe fabriek van Spaansen wordt de gehele installatie opgebouwd.

Compleet afgewerkte prefab betonnen gevelelementen inclusief isolatie, kozijnen en steenstrips

“Speciaal voor de gevelbranche hebben we, met het oog op duurzaamheid en circulariteit, een prefab authentiek uitziende gevel gemaakt. Inclusief isolatie, kozijnen en steenstrips met voeg. Want uit onderzoek is gebleken dat de consument graag een traditionele bakstenen gevel wil voor zijn huis.”

RoboBrick: het geïntegreerde verlijmingssysteem met garantie op eindresultaat.

“Spaansen Bouwsystemen produceert, levert en monteert prefab betonelementen voor de casco woning- en lichte utiliteitsbouw en zet hiermee de volgende stap,” zegt Ab Knook, directeur bij Spaansen Groep. “Onder het motto ‘verbinding is ons succes’ werken we veel samen met partijen uit de bouwkolom. Aan de hand van het ontwerp werken onze werkvoorbereiders samen met de opdrachtgever alles tot in detail uit. Vroegtijdig afstemmen zorgt voor een optimaal productieproces,” weet Knook. 

Een bouwproject is na levering en montage van de prefab Gevelklaar-elementen snel wind- en waterdicht, wat de bouwsnelheid ten goede komt.

Totaaloplossing voor de gevelbranche

Het bestaande betoncasco van Spaansen dient als basis, inclusief instortvoorzieningen zoals elektra- en waterleidingen. Tijdens de fabricage worden de kozijnen al in het prefabsysteem ingestort en worden de wanden voorzien van isolatie. “Isolatiespecialist Kingspan-Unidek heeft met ons een nieuw soort isolatie ontwikkeld met een constructieve stevigheid en een hogere Rc-waarde dan wordt geëist in het Bouwbesluit. De isolatie wordt voor ons op maat klaargemaakt en kan op nat beton worden aangebracht. Vervolgens worden de keramische steenstrips van steenleverancier Vandersanden strip voor strip met het RoboBrick-systeem geautomatiseerd op de isolatie verlijmd en wordt de gevel tot slot gevoegd. En dan is je gevel al bijna helemaal klaar…”

Compleet nieuwe fabriek

Om dit alles industrieel te kunnen realiseren, heeft Spaansen een compleet nieuwe fabriek neergezet waar de hele installatie opgebouwd wordt en alle bewerkingen achter elkaar uitgevoerd worden. “Maar liefst zeven robotarmen zorgen voor het logistieke proces van onder andere uitpakken, op maat zagen, het aanbrengen van de lijm en het plakken van de strips. Het was een behoorlijk innovatieve opdracht voor de robotbouwer,” zegt Knook. “Zeker ook omdat we wilden dat de steenstrips op meerdere manieren aangebracht konden worden, waarbij er ook gewerkt moet kunnen worden met verschillende diktes en kleuren steenstrips.” Doordat de prefab Gevelklaar-elementen in een geconditioneerde omgeving gebouwd worden, is het eindproduct kwalitatief hoogwaardig, betrouwbaar en duurzaam. Knook geeft daarbij aan dat Vandersanden en Spaansen maar liefst 20 jaar garantie op de hechting van de strips op de isolatie geeft.

Alle bewerkingen worden achter elkaar uitgevoerd met het prefabsysteem Gevelklaar als eindresultaat.

Volop ruimte voor creativiteit

Binnen het geautomatiseerde proces met gerobotiseerde productie is er veel vrijheid voor creativiteit. “Dankzij de verschillende metselpatronen (halfsteens verband, wildverband en stapelverband), de meer dan 30 kleuren steenstrips en de mogelijkheid tot het creëren van reliëf en verticaal metselwerk, is er een behoorlijke architectonisch ontwerpvrijheid. Binnen een gevel kunnen er 3 types (kleuren of diktes) toegepast worden. Zo kun je ook met een plintband werken, of reliëf aanbrengen,” zegt Knook. “In het productieproces worden de hoekstrips en neggekanten aangebracht dat resulteert in een strakke afwerking. Tot slot zijn er meerdere mogelijkheden voor het voegwerk. Zo ontstaat er een gevel met de uitstraling van traditioneel metselwerk, naar ontwerp van de architect.”

Er is voldoende ruimte voor creativiteit binnen de gerobotiseerde productie van Gevelklaar. Steenstrips in verschillende kleuren, diktes of in diverse verbanden aangelegd, het kan allemaal. Het voegen gebeurt handmatig.

Dubbel duurzaam

Dankzij het unieke industriële productieproces worden besparingen op de bouwtijd en kosten behaald en is het tevens een oplossing voor het tekort aan bouwplaatspersoneel. Bovendien is een bouwproject na levering en montage van de prefab Gevelklaar-elementen snel wind- en waterdicht. Knook besluit: “Alles bij elkaar zorgt dit voor een verlaging van de CO2-footprint en de kosten in de keten, en een verhoging van het bouwtempo. We hebben met Gevelklaar echt een innovatieve stap gezet binnen de gevelbouw.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details