Platform over gevels, glas & daken
Comfortabel wonen boven een club
In de nieuwe situatie beschikt de Harbour Club dus niet alleen over een restaurant, maar ook over een state-of-the-art theater, 81 starterswoningen, vijf woonwerkwoningen en drie luxe stadswoningen.

Comfortabel wonen boven een club

Het is niet de meest voor de hand liggende keuze om woningen te realiseren boven één van de drukst bezochte restaurants van Amsterdam, maar op Cruquiuseiland boven de populaire Harbour Club is het toch gelukt. Een knap staaltje vakmanschap van LEVS architecten. Mede dankzij de thermisch en akoestisch hoogwaardig geïsoleerde systemen van Kawneer genieten de bewoners van een hoog wooncomfort.

De drie stadswoningen zijn gerealiseerd in de oude wijnsilo’s van het terrein die op het dak van de nieuwbouw zijn gepositioneerd.

LEVS architecten is één van de ontwerpers van Cruquiuseiland. “We hebben afgelopen jaar vier projecten opgeleverd voor projectontwikkelaar Amvest”, zegt Surya Steijlen, partner bij LEVS architecten. “Het voormalig industriegebied is omgetoverd tot een nieuwe hotspot van Amsterdam met de Harbour Club destijds in 2012 als placemaker. Het restaurant met evenementenruimte is zich gaan vestigen in de voormalige wijnterminal, bestaande uit een grote houten loods uit 1900 en een latere uitbreiding in de vorm van een bedrijfshal. Enkele jaren na de komst van het restaurant opCruquiuseiland ontstond het idee om ook deze locatie naar een hoger niveau te tillen en uit te breiden met een nieuw theater en een 90-tal wooneenheden. Dat bracht de nodige uitdagingen met zich mee.”

Doos-in-doosconstructie

De karakteristieke wijnterminal met zijn fraaie houten constructie behield zijn functie als restaurant, ook tijdens de bouw. “We hebben allereerst de bedrijfshal uit de jaren negentig gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwbouw die in een L-vormige structuur van zes lagen gedeeltelijk over het bestaande gebouw is geplaatst”, legt Steijlen uit. “De evenementenruimte is bewust uit de oude bebouwing gehaald en als nieuwbouw in een doos-in-doosconstructie voor het restaurant gesitueerd. Deze ruimte over drie verdiepingen staat volledig los van de overige functies, heeft een eigen fundering en een stalen frame met prefab beton. Daarboven ‘zweven’ als het ware de woningen. Aanvankelijk stond de gemeente wat sceptisch tegenover het doos-in-doosconcept vanwege het gesloten karakter. Dat hebben we gepareerd door er een lobby omheen te ontwerpen, bestaande uit een grote glazen vliesgevel van 7 meter hoog die akoestisch is ontkoppeld van zowel de staalconstructie als de bovenbouw.”

De lobby bestaat uit een grote glazen vliesgevel van 7 meter hoog die akoestisch is ontkoppeld van zowel de staalconstructie als de bovenbouw.

Onderbouwen met rapportages

In de nieuwe situatie beschikt de Harbour Club dus niet alleen over een restaurant, maar ook over een state-of-the-art theater, 81 starterswoningen, vijf woonwerkwoningen en drie luxe stadswoningen. “De stadswoningen zijn gerealiseerd in de oude wijnsilo’s van het terrein die op het dak van de nieuwbouw zijn gepositioneerd”, zegt Steijlen. “Ze vormen een echte blikvanger voor het gebied en waren ook binnen mum van tijd verkocht.” 

Als hint naar het industriële verleden zijn alle kozijnen, vliesgevels en puien in bronskleurig aluminium uitgevoerd. “We werken daarvoor al vele jaren heel prettig samen met Kawneer.” Bas Aarts, projectadviseur van Kawneer vult aan: “Het type projecten dat LEVS architecten doorgaans ontwerpt, past heel goed bij de gevelsystemen die wij leveren. We hebben in dit geval wederom de esthetische uitgangspunten weten te vertalen in een maakbare oplossing die we kunnen onderbouwen met rapportages.” 

Geluidswering en weerstand bieden tegen brandoverslag –vanwege een te geringe afstand tussen compartimenten– waren hier bij de Harbour Club belangrijke eisen. “Ook de vliesgevel was proportioneel hoog”, voegt Steijlen eraan toe. “Het feit dat we vooraf alle details met Kawneer afstemmen, maakt dat we met deze kennis de aannemer en gevelbouwer kunnen informeren. We weten dus op voorhand al dat het ontwerp maakbaar is. Dat werkt gewoon heel prettig, zeker in een project als dit met vele uitdagingen.” Aarts kan dat beamen en zegt tot besluit: “Vrijwel alle eisen die je kunt bedenken aan een gevel waren hier van toepassing en elk profieltype zit er wel in: van kozijnen en vliesgevels tot ramen, deuren en diverse specials in de woningen en silo’s. Al met al dus ook voor ons een prachtige referentie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details