De afgelopen maanden ben ik vanuit de Circulaire Geveleconomie (www.circulairegeveleconomie.nl) bij vele bedrijven op bezoek geweest. Deze bedrijven waren allemaal anders: andere mensen, andere waarden, andere producten, andere locaties en andere manier van werken. Sommige waren al heel ver met hun zoektocht naar verduurzaming en andere gaven aan niets aan duurzaamheid te doen en dat ook niet te willen veranderen. Maar bij alle bedrijven komen dezelfde motivaties naar voren. Men wil graag met plezier naar zijn werk gaan, directies willen dat er winst gemaakt wordt en de producten en diensten zijn een manier om dat te verwezenlijken.
Circulariteit is ook een manier om een doel te verwezenlijken. Zolang we niet beter gaan nadenken over de manier hoe we omgaan met onze producten gaan we binnenkort niet meer met plezier naar ons werk en houden branches op met bestaan. Er komt een punt dat de materialen op zijn, wet- en regelgeving strenger wordt en dat de pleisters die bedrijven gaan plakken geld kosten, maar niet het probleem oplossen. Dat, terwijl we nu nog de ruimte hebben om samen na te denken over welke richting we samen op willen.
Een voorbeeld van circulariteit is recycling. Recycling van aluminium is een ‘no brainer’. Het is oneindig te doen zonder materiaal- en kwaliteitsverlies. Het kost minder energie (en dus in de toekomst nog betaalbaar) en het wordt gebruikt in legio producten, ook buiten de gevel. Argumenten zoals ‘het kost te veel geld’, ‘het kost te veel tijd’ of ‘we kunnen de logistiek niet bolwerken’ verliezen hun slagkracht wanneer er geen nieuw aluminium meer voorhanden is. Laten we dat moment niet afwachten en vandaag samen tot een plan komen.
Dan is het nu aan onszelf om daar een mooie uitdaging in te zien en op een duurzame manier winst te maken.