Platform over gevels, glas & daken
Column: Vermindert metaalrecycling CO2-uitstoot?
Ibrahim Bayram CCO, HKS Scrap Metals

Column: Vermindert metaalrecycling CO2-uitstoot?

Metaalrecycling in Nederland bespaart per jaar 14,4 mln ton oftewel zo’n 7,7% van de totale CO2 uitstoot van Nederland. Antwoord op de vraag hierboven kan dan ook ondubbelzinnig met ja worden beantwoord. Dat dit tegelijkertijd een behoorlijke uitdaging is, is ook voor iedereen duidelijk. Onze consumptie van natuurlijke bronnen en de overproductie van afval hebben hun tol geëist. Te vaak hebben we zonder nadenken gehandeld. Een oud aluminium kozijn? Dat vindt zijn weg wel naar de metaalhandelaar en eindigt uiteindelijk wel bij de smelter.  Maar vragen we ons wel af of we dat op de meest CO2 neutrale manier doen met behoud van maximale waarde?   

De urgentie om waardevolle grondstoffen te behouden

Het winnen van aluminiumerts op grote schaal, vooral in Zuid-Amerika en Australië, heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Het delven tast bossen en natuur aan. Voor elke kilo aluminium is zo’n 4 kg bauxiet nodig, dat vervolgens van de mijn naar de smelter moet worden vervoerd. Dit proces vereist uiteindelijk een intensieve energie-input bij de smelter om het in zuiver metaal om te zetten. Het transport en de verwerking verhogen bovendien de CO2-uitstoot. Paradoxaal genoeg blijkt het uitdagend om waardevol aluminium efficiënt te hergebruiken. 

De circulaire bijdrage

Circulair zou niet alleen moeten betekenen dat materialen hun weg weer vinden als grondstof maar dat we dat gezamenlijk ook op de meest CO2 neutrale manier zouden moeten doen. Zonder dat het materiaal meerdere keren wordt opgepakt, vervoert en gesorteerd. Elke beweging vermindert de uiteindelijke besparing van CO2 c.q. zorgt voor uitstoot in de keten. Het gesloopt materiaal zou een directe weg moeten vinden naar de shredders en sorteercentra van de metaalrecycler. Niet elke metaalhandelaar is een metaalrecycler die door middel van moderne scheidingstechnieken en directe relaties met de smelters het materiaal op de meest efficiënte en klimaat neutrale manier weer tot grondstof verwerkt. Als HKS hebben we geavanceerde scheidingstechnieken en logistieke mogelijkheden en bedienen we smelters in Nederland en Europa van hoogwaardig gerecycled materiaal. Door de spreiding van onze vestigingen zijn we in staat om door heel Nederland en België een gepaste oplossing te bieden voor de inzameling van verwerking van aluminium en allerhande ferro en non-ferro metalen. De circulariteit moeten we gezamenlijk bij de bron bewerkstellen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details